Cu soacră-mea nu te pui

30 Dec 2012 by

Am petrecut jumătate de zi în bucătărie cu Mama Lui, pregătind masa de mâine seară.

Noi stăm acasă de Revelion. E mai simplu, culcăm copila la ora obișnuită și apoi mâncăm bunătăți și jucăm remi până la ziuă. De fapt suntem doar figuranți, martori la marile strategii ale socrului meu, care gândește câte o mână și 40 de minute (s-a întâmplat o dată la Vișinești, ne-a ținut pe loc 40 de minute și pe urmă ne-a bătut dintr-o singură etalare). Încă nu știm dacă s-a hotărât să ne bată la remi sau la iams, aflăm mâine. Îi place să ne surprindă. E un jucător profesionist, are carnețel, pix creion, gumă de șters și tabele de iams prefabricate.

Dar să revenim la ale noastre. La Mama Lui adică. Are 75 de ani. Jur că bate albușurile spumă mai bine decât orice mixer. Și are cinci (cinci) caiete cu rețete, unele vechi de 40 de ani și o colecție de Practic în Bucătărie care merge până în urmă cu 7 ani… Azi am făcut tort după un număr din iunie 2006.

Ne-am apucat de treabă târziu, pe la 11. Dar la patru erau aliniate la ușă pentru îmbarcare tortul de ciocolată cu vișine (nu vreți să știți ce conține, ați pune un kilogram pe șolduri numai citind ingredientele), salata de Boeuf, două checuri albe, sarmalele, piftia, parte din antreuri, două platouri care vor intra în patrimoniul familiei Petre (frumoase rău) plus alte mărunțișuri luate în ultimul moment de la supermarket.

Ce vreau eu să vă întreb este: ce ați pregătit exotic pentru masa voastră de Revelion, în caz că stați acasă?

Desertul din partea casei noastre va fi pară fiartă în vin. O rețetă foarte simplă dar spectaculoasă.

O ceașcă de miere, patru pere, vin cât să acoperiți perele (roșu), dacă vă plac, cuișoare și scorțișoară.

Desfaceți mierea în vin, apoi puneți perele, dați la cuptor la 120 de grade 3 ore. Mda. 3 ore.

Dar sunt delicioase.

So… ce aveți pe masă? În afară de sarmale, piftie și altele românești.

LE: Și după ce perele sunt moi de coapte ce sunt, le puneți frumos în cupele în care vor fi servite și vinul îl mutați pe ochiul aragazului și-l lăsați un pic la caramelizat. Apoi îl turnați peste pere. E un sos delicios. Lângă pere, merge o cupă de înghețată. De vanilie cu nuci. Sau … ce vă place.

Related Posts

Tags

Share This

13 Comments

  1. nici sarmale, nici piftie, nici nimic altceva. Doar un tortulet cu crema de cioco, ganache si bombonele cu lime. Ajunge? :)) mai fac miine o friptura si gata ca nu vreau sa ma ingras mai mult decat e cazul 🙂 glumesc, mai vin si prietenii cu ceva comestibil, deci o rezolvam

  2. Noi mergem la prietenii nostri romani de aici. Ei fac o mancare specific suedeza. Eu fac un tort unguresc, vestit printre turistii din Ardeal si Ungaria. Somloi galuska. Voiam sa fac ceva thailandez dar pana la urma am ramas la vita la cuptor. Dar ma gandesc sa folosesc ceva condimente exotice :).

    Un an nou fericit si plin de bucurii familiilor Petre! Si nu numai! 😉

  3. oaki

    Noi facem tort de banane raw vegan.
    An nou fericit!

  4. Ada, intrebare: vin rosu, alb, roze? depinde de pere? (presupun ca intrebarea asta tradeaza cam cat ma pricep la bucatarit…)
    Multumesc!

  5. Anca

    Mai exotic, ma gandeam la o retete de antreu gasita aici http://www.caietulcuretete.com/2012/03/cuburi-aperitiv-cu-crema-de-branza-si.html
    si un tort de morcovi cu ghimbir si crema de branza. Sper sa imi iasa.

    La multi ani si tot ce va doriti mai bun

  6. Andreea GS

    Pana la urma am optat pt un desert simplu, ca nu am avut timp pt altceva: crema de zahăr ars.

  7. Si noi tot cu desertul ne laudam. Am facut un tort de tapioca
    Azi l-am gatat da papat 🙂
    Bine ca i-am facut poze ca sa-l tinem minte ca cine stie cand il mai facem.

    Iti doresc un an mai bun ca cel care a trecut Ada. daca se poate asa ceva.
    se poate?

css.php