De ce e bine să-ți faci propria pâine

8 Sep 2014 by

painePentru că toată pâinea de pe piață conține zahăr (mult) și alte porcării greu de identificat.

 

Pentru că dacă ai o sursă bună de făină (fără agenți de afânare, pe cât posibil) și cumperi drojdie proaspătă, nu la plic, ai toate șansele să le oferi copiilor tăi și soțului tău, nu în ultimul rând, îți poți oferi ție însăți, o pâine curată.

 

Pentru că e foarte simplu să îți faci propria ta pâine.

 

Ai nevoie de făină, apă călduță, drojdie (cu puțin talent, poți înlocui drojdia cu maia, despre asta în alt post) sare și multă bunăvoință.

 

Există tutoriale foarte faine pe youtube, pe mine ăsta m-a convins să renunț la mașina de pâine:

Pentru că frămânatul pâinii durează maxim 10 minute și e un exercițiu de răbdare.

A frământa pâinea e ca o rugă, ca un exercițiu de meditație.

Blonda asta m-a învățat cum se frământă pâinea de mână.

paine 2Apoi am descoperit că frământatul pâinii îmi face bine la cap.

Pentru că se umple casa de mirosul bun.

Pentru că nimic, dar nimic, nimic, nimic nu se compară cu o bucată de pâine unsă cu unt peste care e bine să presărați un pic de sare.paine 3

Pâinea mea e la cuptor.  gata.

E aurie, miroase divin, e pufoasă.

Nu că mă laud, numai zic.

 

Related Posts

Tags

Share This

6 Comments

  1. Da,daaaa! Face foarte bine la cap! Subscriu. 🙂

  2. Yap, subscriu si eu! 🙂
    Cred ca se fac … 3 ani de cand tot fac paine in casa, nu obsesiv dar saptamanal, din exact motivele enumerate 🙂 A mea e cu lapte in loc de apa, si nu se framanta, dar zic eu ca tot sunt ok cu capul 🙂
    Din aceleasi motive fac si kefir in casa, sucuri, conserve, prajituri si tot felul de alte lucruri. Fara ca astea sa fie un stres foarte mare, ci o bucurie.
    E grozav ca a prins “microbul” si dra ta cea mare! 🙂

  3. Anca

    Si pentru mine framantatul painii e un fel de terapie. Un exercitiu, un fel de litanie care ma elibereaza. Ma pun cu totul in framantatul ala si ma gandesc ca tot ce e bun va creste precum aluatul, tot ce e rau se va preschimba in bun prin foc la copt.
    La sfarsit sunt mai senina.
    Cred ca e un gest simplu dar prin care daruiesti dragoste, tie si celor carora dai din painea aia.
    Apoi iti schimba un pic relatia cu mancarea. E foarte frumos ca ai invata-o pe Irina treaba asta. Esti o mama minunata.

  4. Cristina

    Fac paine in casa de atatia ani ca nici nu mai tin minte cand am inceput. Mai intai cu masina de paine, apoi fara, iar acum, de mai bine de un an si jumatate, cu maia. In fiecare week-end fac painea pentru saptamana urmatoare, piticul stie deja ca sambata facem coca si ma ajuta la framantat. Iar duminica dimineata cand intra in bucatarie si vede atatea paini, nu stie la care sa se opreasca si din care sa manance mai intai!

    • dan

      scuzati ignoranta, insa unde se pot tine aprox 5-6 piini de duminica pina simbata astfel incit sa nu pateasca nimic? mersi

Trackbacks/Pingbacks

  1. La pâine cu Ada | Câteodatã Soare - […] N-am să vă dau rețete, nu sunt foodie și are Ada, har Domnului,  destule tutoriale pe blog la ea. […]
css.php