La Cocotte Mijoteuse

2 Feb 2015 by

În țara asta toată lumea pare că are un slow cooker. În franceză i se spune la cocotte mijoteuse. Pentru colegii mei francofoni, hohotul nostru de râs când am căutat traducerea mot-a-mot a cocotei e de înțeles. Pentru restul cititorilor, cocotte mijoteuse se traduce în mod politicos cu dutch oven sau slow cooker sau kukta (!)  dar are și alte conotații amuzante pe care vă las să le descoperiți cu dicționarul. Ăla argotic.

Boooon.

Bucătăria mea e mică, n-are geam și nici hotă iar spațiul de lucru e destul de zgârcit. Nu mă plâng, doar zic că tot ce lipsea în cutiuța mea de chibrituri cu ventilator era cocotta mijotoasă. Există și mai mici și mai mari, ai mei au însă obiceiul să mănânce cam tot ce le pun în farfurie (mai puțin Lia, asta e altă poveste) așa că trebuie să gătesc cantități mari, ca să evit să stau chiar ZILNIC de trei ori pe zi în bucătărie. Bon. Acestea fiind zise n-am tropăit după cocotă, deși principiul e bun: E o oală electrică în care pui carne zeama și legume, apeși pe un buton și pleci la serviciu. Când te întorci, ai o mâncare caldă. Așa era și steamerul meu, după care încă plâng. Puneam carnea pe tăvița de jos, legumele pe tăvița de sus, umpleam rezervorul de apă, în maxim o oră aveam super masă gustoasă, legumele la abur sunt cele mai bune din lume. A fost. Aici nu există Tefal, există T-Fal și doar importat din State, iar cu mărcile locale nu mă împac, deși a dat Laur o grămadă de bani pe un Breville pe care l-am aruncat cu plăcere acum câteva seri. Curgea nemernicul și nu numai că îmi umplea mobila de apă, dar nici nu puteai să-l lași și să pleci, că se încălzea greu, îi scădea apa și începea să piuie și piuia în continuu până îi turnai supliment. Când turnai, începea să dea pe-afară. Nu ne-am potrivit, l-am aruncat. Ducă-se.

Bon. Șanse să dau de un Tefal ca al meu de acasă sunt mici, să import din State e cam scump și clar nu e ca ăla, deci, hai să vedem cum e cu cocotta.

O prietenă din vecini avea o cocottă d-asta care se cam plictisea. Mi-a împrumutat-o pentru o săptămână. Am început să caut rețete. Și căutam și căutam și nu înțelegeam ce mama naibii se întâmplă… Că toate începeau cu “brown the meat” și continuau cu “pour a can of condensed mushroom soup and a can of condensed chicken soup” variind cu “chicken broth” sau “beef broth” ca să culmineze cu “onion soup mix” sau “fried onion rings can”. Ummm aaaa deci… trebuie să călesc carnea sau să iau spuma de la carnea cu os și să o înec în supe condensate și gata masa peste 8 ore. No way. Pe aici, conservele sunt periculoase. Sare și zahăr puse cu ghiotura, vrei ceva mai finuț, te duci spre bio și vezi și cum crește prețul. Mă rog… Păi și dacă trebuie să călesc carnea înainte și să stau să spumez supele, să mă iertați, dar nu-și mai îndeplinește scopul: ăla de a pleca eu de-acasă sau de a nu mai sta lângă cratiță.

Până la urmă am cumpărat o revistă care promitea să-mi dezvăluie cinci secrete fantastice ale gătitului la foc mititel. Hait, se lasă cu rețete, bine, să dăm 8 dolari pe revistă, că poate ne alegem cu ceva.

Iată 3 din cele cinci secrete:

1. Folosiți mai degrabă ierburi uscate, nu proaspete.

2. Nu puneți prea multă sare, cocotta tinde să “șteargă” aromele și să acutizeze gustul sărat.

3. Use real food.

Pam pam! Folosiți mâncare adevărată. A….haaaaa!

Perfect.

Pe 4 și pe 5 le-am uitat, probabil nu erau importante.

Am luat o jumătate de piept de curcan cu os. Am spălat-o bine, am împănat-o cu usturoi și cu unt frecat cu ierburi de Provence îndesat pe sub piele. Am culcat-o pe un pat făcut din straturi de ceapă tăiată rondele, bețe de țelină și pălării de ciuperci portobello și ele umplute cu același unt cu ierburi și alți patru-cinci căței de usturoi, zdrobiți cu lama cuțitului și lăsați să se aerisească (am citit undeva că așa se procedează cu usturoiul). Deasupra am pus șase fire de ceapă verde și un morcov tăiat rondele plus picioruțele ciupercilor. Am turnat cu multă blândețe apă de la robinet de jur împrejurul pieptului de curcan și am răsucit butonul cocottei la maximum heat o oră. Pe urmă am pus pe slow cook și am setat timer-ul pentru 11 noaptea.

Nu știu ce o să iasă. Am urmat pașii din revistă. Am folosit Real Food. Mă gândesc că rău n-are cum să fie… Elmer Fudd ar fi mândru de mine.

Acum toată casa miroase a ceapă înăbușită. E un început bun.

Vă țin la curent.

 

 

Related Posts

Share This

11 Comments

  1. Eu folosesc cocota asta pentru combinatii gen tocanita de-ale noastre. Carne cu cartofi si legume (ok, si sarmale, care ies excelente). Pentru restul, am o oala sub presiune T-Fal pe care o iubesc cu pasiune, n-am stiut ca e din state, pe a mea scrie ca e din Franta dar am luat-o online oricum si n-a fost ieftina. Dar isi merita toti banii. Cat despre legume pe abur, noi avem o oala simpatica de inox cu inserturi (tot inox) de legume si de paste, acolo poti etaja cum iti place si nu curge nimic, nu prea am incredere in chestii de plastic 🙂 Spune asta ne-gospodina de mine care nu gateste toata ziua, ca am bucatar, motiv din care am si atatea gadget-uri, el le ia ca sa-i fara viata mai usoara, eu le folosesc de sarbatori 😉

  2. liana

    Acum vreo 10 ani cand o prietena a plecat in Canada si si-a luat oalele Zepter si niste paturi dupa ea mi-am zis ca e ceva in neregula…se pare ca lucrurile sunt intr-adevar ciudate acolo.

  3. Chris

    Sper sa nu aveti nevoie de asistenta medicala in Canada. Nu de alta…dar realitatea e crunta.

    • Ada

      Da, doamne-ajuta… Noi avem medic de familie roman, deocamdata nu am avut probleme de sanatate. Stim ca sistemul are defecte mari, dar aceleasi defecte le avea si cel din Romania, cu deosebirea ca in Romania exista clinici private. Am citit articolul din link, mi se pare ca persoana care scrie pe acel blog este foarte inversunata, probabil are si motive. Eu, deocamdata nu am ce reprosa si cum spuneam, canadieni tampiti inca nu am cunoscut pentru ca n-am avut ocazia. Ma feresc insa de generalizari. Vedem ce ne rezerva viitorul. Intr-o nota personala, n-as putea trai intr-o tara pe care o dispretuiesc la modul asta. Mi-as lua jucariile si as pleca.

      • Noi in peste 11 ani am avut vizite minore la doctor, foarte putine chestii care au necesitat interventii mai mari de-o aspirina, dar au fost ele cateva. Si sistemul s-a purtat cu noi exemplar si din punct de vedere profesional si din cel uman. Om fi unicat, ce sa spun, bat in lemn sa nu avem ocazia sa constatam ca nu e chiar asa, dar exact cum spui, nici eu n-as putea trai intr-o tara pe care o dispretuiesc in halul asta. Si din pacate in Romania m-am lovit mult mai rau de sistemul medical, unul din motivele majore pentru care am plecat de acolo, ma ia cu ameteala doar cand imi amintesc… 🙁

        • Am citit cateva articole de pe link-ul citat mai sus si imi pare rau. Persoana respectiva are niste probleme mari, si nu tin de tara in care locuieste…

          • Ada

            Si eu am avut aceeasi impresie. Dupa 2-3 paragrafe din articolele recente mi s-a facut fizic rau… Ce de timp investit in ura si dispret! Asta e.

  4. Io

    Am incercat si eu slow-cookerul pentru o tocana, dar nu a iesit nici pe departe cum ma asteptam. Procesul ala de “browning”/caramelizare a carnii (pe care eu l-am sarit cu gratie, ca nu am citi reteta, ci am facut dupa capul meu) era unul foarte important pentru gustul ulterior, iar tocana mea a iesit un soi de carne fiarta cu legume, cu prea putin sos si, in plus, am zbarcit-o si la ierburi. Intr-un cuvant, un esec rasunator (cred ca s-a auzit pana in Canada 🙂

    Cu mintea de pe urma, cred ca s-ar preta mai bine la pilaf/pilaf sarbesc/orez cu legume, la ardei umpluti, sarmale, cum sugera cineva mai sus, la treburi din astea care nu se supara daca le lasi sa fiarba in sosul lor la foc mic pana sunt gata.

    Tocana tot la ceaun de fonta emailat am ajuns sa o fac (am gasit unele la pret decent la Sams Club/TJ Maxx).

    Cat despre mirosit in casa… si la noi e problema. Si am jurat ca atunci cand mi-oi lua eu casa mea, o sa o iau cu bucatarie inchisa sau macar cu o bucatarie care sa poata fi inchisa usor prin ontarea unei usi. Ghici cine are bucatarie inchisa acum? Mda, nu noi :). Ca mi-au placut casa si camara asa cum erau, de-am uitat cu totul de gatit, bucatarie si mirosuri. LOL.

    • Ada

      Ioana, cand om avea noi casa, musai va avea geam la bucatarie si la baie, am zis.

  5. Anca

    Un later edit, ceva? 🙂 was it yummy? 🙂

    • Ada

      a fost bun, nu m-a dat pe spate. nu cumpar crock pot.

css.php