Treaba cu maioneza

27 Sep 2013 by

Disclaimer: Acest post nu se adresează aşilor în bucătărie,

ci inocenţilor, care, ca şi mine, încă folosesc metode tradiţionale de too-slow-cooking!

Dacă ştiaţi, bine. Acum am aflat şi eu. 

 

Ştiţi, da?

Cea mai bună maioneză este aia pe care o faci dintr-un gălbenuş crud, un gălbenuş fiert, ulei, o linguriţă de muştar şi sare. Se amestecă toate astea cu grijă, musai cu o lingură de lemn, musai în sensul acelor de ceasornic, până simţi că-ţi cade mâna, căci altfel duhurile rele ale maionezei vin şi o fac zdrenţe. Desigur există nenumărate tehnici de dres busuiocul, pardon, maioneza. Că mai pui 3 picături de apă rece, că bagi un sfert de cartof, că una, că alta… Bullshit, pardon my French, mie când mi se taie maioneza, s-a tăiat şi o iau de la capăt. 

Fals, fals, fals, am avut azi o epifanie. Ce lingură de lemn? Ce sensul acelor de ceasornic? Ce 3 picături de apă?

Iată, aici, demonstraţia clară că poţi face maioneză ultra-super-de lăsat soacra cu gura căscată, în doar 2-3 minute, cu …. Mixeeeeruuuuuuuuuuuul Verticaaaaaaaaaaaaaal…

Îmi spusese mie mătuşă-mea Rodi că ea se ceartă des cu mama ei pe teme de maioneză, că ea face cu mixerul şi tanti Boszy cu lingura de lemn şi eu pufneam în gândul meu că “nu se există” maioneză ca aia făcută la lingură. 
Dar de ce să nu ne folosim noi de minunile tehnicii? Ia să auzim. De ce? Doar pentru că ne place să-nvârtim linguroiul?

Priviţi şi luaţi notiţe, maioneză magică. 

Să vă fie de bine!

 

Related Posts

Tags

Share This

14 Comments

  1. Mihaela

    eu raman la lingura de lemn. nu suport sa vad metalul in maioneza.

  2. Flori

    🙂 Tot la mixer, un galbenus crud, o lingutita de mustar, 180 g ulei. + sare si suc de lamaie. Cica asta e proportia ideala pentru un sos echilibrat.

  3. Eu am invatat o reteta de la soacra mea, acum ceva ani, si nu ma mai complic cu nimic altceva, dar imi amintesc de vremurile, la mama acasa, cand imi cadea mana. Noroc ca era doar de Paste, Craciun si cateva aniversari 🙂

    Reteta e asa (ea a prins-o pe la un curs de ayurveda pe la care a fost odata, de curiozitate):
    la un ou (albus+galbenus, CRUD)se pun 300 ml ulei (in timp evident, nu tot odata, cam in 5-10 min).
    La inceput, peste ou, se pune sare, piper, mustar, inglobezi, apoi incepi sa torni uleiul. Pe parcurs lamaie si alte condimente preferate. Totul la mixer (de preferat cu suport si vas care se invarte singur 😀 ).
    Singura conditie de care mi-a spus soacra a fost ca toate ingredientele sa fie la aceeasi temperatura. Iese 100%, frumoasa, pufoasa, delicioasa.

    • asa o fac si eu: un ou intreg, comdimente, mustar si ulei atat cat sa-mi iasa consistenta dorita. Super simplu!

    • Ada

      Dap seamana cu ce am gasit si eu.

  4. christinadumitru

    si eu tot la mixerul vertical fac maioneza: galbenus crud+galbenus fiert, mustar, sare, piper, zeama de lamaie si uleiul la gramada. Daca sotului i se pare putina mai adaug ulei, tot asa, la gramada. Nu s-a taiat niciodata. Am inteles ca secretul sta in galbenusul fiert.

  5. Maria

    Eu am o alta problema de tip “mythbusters” – albuuuus in maioneza?!?!?!?!?

  6. Și maio și vinetele numai la mixer.

  7. cristiana

    Eu am doua maini stangi in bucatarie si nici nu-mi face placere sa gatesc. Nu facusem maioneza in viata mea si mi se parea culmea bucatarelii.
    Pana am facut-o p’asta cu mixerul verical si mi-a iesit perfect, din prima.. Ca sa vezi.. Asa ca eu o recomand tuturor celor grabiti, anti-talent culinar sau celor care cred ca dece sa ne complicam daca se poate mai simplu..

  8. liana

    Eu fac maioneza din 2 galbenusuri fierte si cam 100 de ml de ulei(+zeama de lamaie, mustar, sare).N-am curaj s-o fac din ou crud iar uleiul pea mult..mai bine sa fie putin!

  9. Mai, la mana nu mi-a iesit niciodata, pe motiv ca-mi pica mana prea repede. dar imi iese cu mixerul normal, nu ala vertical. Cu ou fiert nu fac, ca nu mi place, mereu cu ou crud.
    De taiat nu se taie, si bag ulei cat cuprinde.
    Mixer de-asta vertical oricum e pe lista, dar pentru altele, ca mi s-a dus naibii ala de-l aveam.

    PS. Subscriu la disclamer :))

css.php