Angels’ Delight

12 Nov 2009 by

Ar fi fost prea simplu să le spunem “Mere Coapte”. Irina m-a învăţat că dacă spui o poveste, un copil e gata să îmbrăţişeze orice îi dai.

De aceea, când m-a văzut pregătind merele şi m-a întrebat ce fac, n-am zis “mere coapte”. Am zis “aaa, fac un desert care e preferatul îngerilor”.

– Al îngerilor?

– Da.

– Îngerii primesc desert?

– Doar dacă mănâncă tot.

– Şi cine le dă desert, mami?

– Îngerul bucătar.

– În Rai sunt şi bucătari?

– În Rai sunt de toate.

– Şi ăsta e desertul lor preferat?

– Da. Le place, mai ales iarna, când se întorc din frig, după ce au umblat mult prin zăpadă, când au până şi vârfurile aripioarelor reci şi intră înapoi în căsuţele lor din cer, dacă le miroase a scorţişoară şi a vanilie, ştiu sigur ce primesc la desert şi parcă dintr-o dată nu le mai e atât de frig.

– Păi, mami! În Rai nu ninge! Şi îngerii nu merg prin zăpadă, ei zboară.

– Nu, dar pe Pământ ninge. Şi zăpada, înainte să ajungă pe stradă, pluteşte prin aer, nu?

– A-ha! Şi-mi dai şi mie din desertul îngerilor?

– Numai dacă mănânci tot.

Aveţi deci nevoie de 3-4 mere, puţină scorţişoară, puţină vanilie de Bourbon (e mai parfumată) şi zahăr brun.

Încerc mereu să folosesc zahăr brun la orice, e mai sănătos decât cel alb, rafinat. E drept că e şi mai puţin dulce, dar asta nu înseamnă decât că aveţi ocazia să simţiţi mai bine celelate gusturi. Dacă aveţi în casă condimente pentru ştrudel cu mere, puteţi folosi şi câteva vârfuri de cuţit din acest amestec. Dacă nu, amestecaţi într-o ceşcuţă zahărul brun cu vanilia şi scorţişoara.

Spălaţi merele. Tăiaţi-le pe jumătate. Scoateţi sâmburii, scobiţi bine mărul până când nu mai e nici urmă de cojiţă tare. Umpleţi cuiburile astfel făcute cu amestecul de condimente de mai sus. Puneţi jumătăţile de măr într-o tavă înaltă, acoperită cu hârtie de copt. Lăsaţi la foc potrivit.

Veţi şti că sunt gata după mirosul care vă va umple casa.

Încercaţi cu un cuţit pulpa fructului, trebuie să fie moale şi uşor de strivit cu o linguriţă. Amestecaţi bine fructul cu lichidul dulce. Serviţi cu atenţie, după ce se mai răceşte puţin.

E un desert simplu. Dar în vremuri ca acestea pe care le trăim, lucrurile simple, împachetate în povestea potrivită, pot fi mai bune decât cel mai complicat desert de la marile cofetării din centru.

Related Posts

Share This

6 Comments

 1. Gabriela

  Buna!

  Sunteti fantastice!
  Ce norocoasa e Irina pt ca are o astfel de mamica:)
  Multumesc pt ajutorul oferit, invat si ma inspir de multe ori din ceea ce scrii…Am o fetita de 1 an si 9 luni.

  Noapte buna!

  • Ei Gabriela, daca ti-s de folos retetele astea ma bucur. Eu nu prea stiu sa gatesc in sensul clasic al cuvantului, asa ca improvizez mult. Natalia insa e grozava. Si Oana Papadia, la fel.

 2. ceska777

  Of, abia astept varsta in care povestile sa fie interactive si la care sa il fac din vorbe asa suave sa manance. Ca beblus primea mere coapte pur si simplu cu biscuiti, acuma putem in sfarsit sa le rafinam. Ura!

 3. Nu te grabi. Perioada in care tin basmele e relativ scurta!

 4. Daca mai pui si un miez de nuca… Merele coapte sunt preferatele mele iarna. Cand venim sa punem varza, putem gasi niste mere la cuptor? 😉

Privacy Policy