Gazzzzzpacho

30 Jul 2012 by

Supă rece andaluză.

Gazzzzzpachooooo. 

Chimen, doi căţei de usturoi, sare, piper proaspăt râşnit – zdrobite împreună. Aromele se împletesc şi vă iau de nas imediat ce scoateţi usturoiul din presă şi îl amestecaţi cu chimenul. Sarea şi piperul dansează, ca de obicei, împreună, înăsprind puţin mireasma.

Trei felii de pâine veche de secară, puse la înmuiat, apoi stoarse bine. Nimic spectaculos, e doar pâine veche.

Cubuleţe din: 5-6 roşii mari, bine coapte. 2 castraveţi mititei, 2 ardei graşi verzi, un ardei kapia, o ceapă (roşie dacă aveţi, albă dacă nu) trecute prin blender. Din clipa în care dezbrăcaţi ceapa, veţi începe să şi lăcrimaţi. Mirosul de roşii proaspăt hăcuite bate spre verde, spre vrej, spre vară. Mai puneţi şi ardeii, fiecare cu aroma lui şi abia după ce adăugaţi castravetele veţi înţelege de ce devine irezistibilă această supă andaluză. 

2 linguri de: ulei de măsline, oţet, apă, pastă de tomate.

Amestecaţi totul cu o lingură de lemn într-un castron mare, mai adăugaţi condimente după gust (eu am pus şi mentă). Puneţi-le la rece.

Tocaţi mărunt încă un castravete sau un ardei sau ce vă place mai tare din combinaţia de mai sus şi păstraţi pentru ornat.

Serviţi cu: un cub de gheaţă, crutoane sau cubuleţele de legume puse deoparte pentru ornat.

Excelent după o zi lungă şi prea călduroasă.

Se consumă cu ochii închişi.

Poftă bună!

Reţetele care m-au inspirat pot fi citite aici şi la Alison’s Trials. Reţeta mea combină cele două abordări. Am preferat mai puţin ulei de măsline, ca-n prima reţetă şi efectul final sugerat de Alison: castravetele cubuleţe.

Timp de preparare (cu tot cu plimbarea până la magazin după ingredientul esenţial, castravetele cornichon, singurul disponibil la magazinul megascump de pe strada noastră, care nefiind conform cu descrierea (fabio, lung, ţiplă) a fost omis de domnul inginer la prima tură de cumpărături): 45 de minute

 

 

Related Posts

Share This

3 Comments

  1. Roxana

    Am facut. Cu legume de tara, minus castravete, care nu s-a lipit de mana mea. A iesit bun bun, in orice caz, mult mai bun decat prima incercare, de acum vreo 3 ani, dupa o reteta compilata neatent. Multsam fain!

  2. LIV

    Gazpacho este supa mea preferată! Ştiu să o prepar cu ochii închişi, cu o singură mână sau fără mâini şi pot să mănânc până mi se face rău, cu toate riscurile. Ba nu mănânc, înfulec!

Privacy Policy