Peşte roz

3 Oct 2010 by

Fiindcă am reuşit să ieşim azi din casă, am ajuns din nou la magazinul acela la care am jurat că nu mă mai duc. Asta pentru că la Billa şi la Kaufland nu am găsit peşte proaspăt niciodată.

Somonul este preferatul Irinei. Îl mănâncă aproape pe nerăsuflate, cu poftă, fără să facă fiţe, uneori cere şi a doua porţie (pe care i-o refuz, e un peşte gras şi nu vreau să-i încarc ficatul, în special seara). O amuză că e roz şi că nu prea are oase. Pentru că se pregăteşte foarte repede (cam în 25 de minute e gata, cu tot cu pregătiri şi copt) şi fără prea multe fasoane, m-am gândit să vă povestesc şi vouă cum îl facem noi.

Cumpăr de obicei două bucăţi, pe care le pregătesc diferit. Sunt oameni care nu agreează mâncărurile coapte în folie, aşa că dacă vă displace ideea, puteţi să-l puneţi la abur în loc de cuptor. Eu îl fac în folie. Încălzesc cuptorul.   Pe bucata pentru adulţi pun puţin unt, pătrunjel, zeamă de lămâie, sare, piper şi usturoi zdrobit la presă. Mai puteţi pune capere dacă vă plac, sau în loc de clasicul sare-piper-usturoi, puteţi încerca mixul de condimente pentru peşte. Eu cam evit mixurile astea din cauza glutamatului de sodiu care nu lipseşte din pliculeţele cumpărate de la magazin. Pe bucata Irinei nu pun usturoi şi pătrunjel, nici prea mult piper. Le împachetez apoi în folie şi le pun într-o tavă. Setez ceasul de bucătărie şi îl pun la cuptor. După 20 de minute, peştele e gata. Când desfaceţi folia, aveţi grijă la aburi, sunt foarte fierbinţi şi ard.

Cum spuneam şi mai sus, e un peşte gras. De aceea e important să puneţi zeamă de lămâie şi să îl mâncaţi cu garnitură. Dacă vă plac cartofii, puteţi face natur sau piure. Mai există şi varianta cu orez pentru cei ce se feresc de carbohidraţii din cartofi.

Când îl faceţi la abur, profitaţi de faptul că aveţi două vase. Puteţi pune cartofii în prima tavă şi peştele în tava cea mai de sus. Asta pentru că peştele se va face probabil mai iute decât cartofii. Morcovii se mai potrivesc foarte bine cu peştele, dacă sunt făcuţi la abur, sunt dulci şi crocanţi, au altă textură decât atunci când sunt fierţi în apă. Puteţi pregăti şi broccoli ca garnitură, dacă agreaţi această legumă.

Nu uitaţi de un pahar de vin alb, cel mai potrivit e cel sec, dar până la urmă, vinul ce vă place e cel mai nimerit la orice masă.

Poftă bună:)

Share This

15 Comments

  1. Aaaa, la asta ma pricep si eu, ba chiar sunt la avansati aici: somon pe pat de portocale sau pe pat de lamaie. Eeee, se aude acolo, in bucatarie?

    • Se-aude, se-aude! La portocale nu m-am gandit sa le folosesc pe post de suport. De pat de lamaie am mai auzit:) Altfel, felicitari!

  2. AndreeaM

    Eu pun totul la tava si o acopar cu folie:un pic de ulei, un strat de ceapa, un strat de rosii din alea mici si dulci, apoi somonul taiat in cubulete (cu ocazia asta il controlez de oase) si deasupra tot in cubulete branza telemea. Stropesc cu lamaie, adaug piper (sare nu ca are branza destula) si condimente a la Provence. Dupa aproximativ jumatate de ora scot folia si mai las un pic tava in cuptor sa se rumeneasca branza.

    Pe pat de portocale? Tot la cuptor? Suna bine…

  3. Puteti manca oricat somon doriti, nu face rau grasimea de peste. Dimpotriva 🙂

  4. Nici o problema cu somonul! Lasa fata sa pape somon cat poate ea. Somonul este unul dintre pestii de mare adancime care contine omega3 de buna calitate, grasime buna care nu incarca ficatul ci dimpotriva. Corpul uman are nevoie de omega3 dar organismul nu secreta asa ceva deci trebuie sa il dam noi. Nutritionistii recomanda pestele oceanic(somon, macrou) de 3 ori/sapt. la adulti.Daca fata nu are alergie la el, nu e nici o problema, e super ca mananca peste!

  5. Somon in crusta de branza [e voie cu linkuri?]

    artaculinara.com/forums/index.php?/topic/864-somon-salbatic-cu-crusta-de-brinza-aromata/

    si inca unul cu toate retetele

    artaculinara.com/forums/topic/904-index-retete-peste-si-fructe-de-mare/

    [nu am nici o legatura cu site-ul respectiv, doar incerc din cand in cand retetele]

    Merge si somon afumat frecat cu branza dulce (clasica sau la cutie, dupa preferinte], un pic de marar tocat si zeama de lamaie. Intins pe paine prajita 🙂

  6. Terminati 😀 sunt la birou si mor aci! :)) se poate cu linkuri, sigur, merci de ponturi!

  7. … pai nu muri, noi ce mai citim?
    Acum serios, gatitul poate fi o joaca. O joaca foarte frumoasa 🙂 sunt sute de retete usoare si rapide cu gust demential.
    Vezi ca si pe site la Jamie Oliver este o salata misto, cu cartofi noi si somon [el zice afumat, cred ca poate fi facuta cu el doar gratarizat un pic]

  8. Flori! Te trimit la Nordsee sa-mi iei somon! :p

  9. :)) Pai Tasty Fish ce are? [e langa radio, pe Berthelot ] cobori si comanzi.. ce vrei tu :))

  10. Langa Sala Radio de pe general Berthelot, un pic mai departe. Se numea Mama Leone inainte de a fi cumparat
    Cred ca e cel mai tare restaurant de peste din Bucuresti.

css.php Privacy Policy