Rosenkrantz
E cozonacul pe care îl fac de când sunt mamă, împreună cu Oana Păpădia, cu laptopul pe bufetul din bucătărie. Nu mi-a ieșit din prima și nici nu mă laud că avea gust bun în anii trecuți. Familia mea este însă alcătuită din oameni politicoși care mi-au lăudat perseverența. Mai ales Laur e foarte drăguț, frământă cu stoicism aluatul și de Crăciun și de Paști, apoi mănâncă pâinea dulce rezultată ba cu lapte, ba cu cafea…
Anul ăsta însă am găsit o rețetă în care am recunoscut pași pe care nu-i făceam în anii trecuți. Am copt deja un Rosenkrantz și n-am avut răbdare, l-am tăiat. Acum că am certitudinea că îmi iese, îl împart și cu voi…
E extraordinar de bun, merge la fix cu whiskey.
Avantajul acestui cozonac trandafir e că poate fi împărțit în 7 bucăți distincte și dăruit în folie de celofan cu fundă.
Pun galeria de fotografii făcute ieri, include rețeta pe care am găsit-o pe net, îmi cer scuze că nu am salvat linkul să îl pot da.
Eu mă apuc acum de al doilea. Cu acesta am un plan, pe care vi-l voi împărtăși mai târziu, dacă îmi iese.
L.E. Iata reteta in versiune marita, in galerie mi se pare cam mică.
Vai, cum arata!!! Iar poza cu Irina langa cuptor… priceless!!!
Toate pozele sunt minunate! Prima, cu Laur framantand, mi-a amintit de cea in care ati facut “globul” acela cu sclipici si zana/figurina inauntru, cate poze are in care tine degetul apasat pe figurina aia, sa se lipeasca bine … am ras de m-am prapadit, cred ca a durat mult 🙂
Felicitari pt tot ce faci! E bine sa tinem macar de anumite traditii, sa se adune familia in jurul a ceva si sa “traga” impreuna 🙂
Eu ma pornesc acum la impodobit brad, cu toti pe langa mine. Cozonaci maine, sarmalele sunt deja facute 🙂 Nu-s eu asa de harnica, dar suntem 4 generatii in casa, se simte 🙂
Spor maxim, la toate!
Fix acum e si hazbandul la sesiunea de foto cu rosenkrantz-ul nostru 😀 Iti multumesc pentru idee,a iesit minunat.
p.s.: pana la urma sunt 2 sau 4 oua? am pus 4, cum mi-ai zis mai devreme,a iesit tare bun.
eu am pus 4.
Prajitura cu doar 2 oua si 110 ml de lapte ? La o prima vedere as spune ca prea putine ingrediente nobile si prea mult zahar…Chiar si la tortul de mere , care se face cu un pasndispan turnat peste cam atatea mere cate rotocoale vad aici , tot intra macar 5-6 oua.
Liana, eu am pus 4 oua. E buna, zau.
Este aspectuos cozonacul (eu il stiam sub numele de trandafir, dar Rosenkranz e si mai frumos). Am facut si eu de cateva ori, insa anul acesta cozonacul l-am cumparat si prepar acasa doar cheescake.
Arata foarte bine! Mie poza cu Irina asteptand in fata cuptorului imi place la nebunie.
Uite o varianta asemanatoare. Mama mea o face des si se numeste:
Cuib de viespe
3 galbenusuri
1 cana de lapte
25 g drojdie
½ kg zahar
100 g unt
500 g faina (coca sa fie potrivita)
esenta de rom
Se dizova drojdia in lapte caldut (3 lg) si zahar (3 lg).
In mijlocul fainii se face o gropita si se pun drojdia muiata, restul de lapte si galbenusurile. Se framanta pana se intareste. Se intinde imediat.
Se face o crema de unt cu 3 lg de zahar cu care se unge foaia, apoi se ruleaza si se taie in bucati, care se pun in picioare intr-o tava unsa, cu o mica distanta intre ele.
Se lasa sa creasca. Cand s-au unit se ung cu ou si se dau la cuptor la foc potrivit, cca 1 ora.
Se face un sirop din restul de zahar si rom cu care se insiropeaza prajitura imediat ce s-a scos din cuptor.
Cozonacul a ieșit o minunatie!
hm …. cum mirosea oare?:)