Supa alfabet
Aţi făcut vreodată supă-alfabet? E foarte simplu. Nu mă refer la cea la plic! Aceea e câh. Supele de glutamat cu adaos de sare nu sunt bune pentru copii, deci trebuie să faceţi “the real thing”. Iată cum:
Câteva bucăţele de pui.
Doi morcovi (dacă mănânci morcovi ai să vezi până departe şi când mergem la mare ai să vezi poate şi o sirenă).
O ceapă. Sau două (tocată mărunt, se topeşte, nici n-o să se observe în supă).
Un cartof. Sau doi. (Nu-i musai să-i amestecaţi cu paste dar… copiilor le plac cartofii în supă).
O ţelină. Dacă doriţi, un ardei gras. Orice altă legumă vă place (sau le place) în supa aurie.
Paste alfabet (se găsesc de cumpărat la magazinele Profi. Dar trebuie căutate.)
Se fierbe puiul în apă cu sare grunjoasă. Se ia spuma (un pui adevărat mai scoate şi spumă).
Se fac legumele cubuleţe. Se pun în apă. Se gustă. Se mai drege de sare.
Spre final se pun literele în apă.
Pastele alfabet sunt un bun prilej de joacă. Irina şi-a căutat îndelung literele ce-i formează numele. A mers la culcare convinsă că din toate literele pe care le-a mâncat, sigur se va înfiripa o poveste pe care o să mi-o spună de dimineaţă. Pentru mine a fost o încântare să scotocesc după alte litere, anume de dragul unui proiect mai vechi.
A fost fun. Şi gustos.
HINT: Evitaţi cuburile cu gust de diverse când gătiţi pentru copii. Sunt cancerigene, informaţia o am de la nutriţionista mea. Pe termen lung, cauzează cancere de colon. Dregeţi gustul din sare şi verdeţuri şi legume, pe cât posibil autohtone.
noi folosim dinozauri sau ursuleti. poate se gasesc si in Ro. sau paste colorate (nu cu coloranti, cu morcov si spanac si galbenus de ou). ma bate gandul sa-mi cumpar o masina de facut paste (foile, aluatul e extrem de simplu).
Se gasesc, daaaa… pastele colorate sunt mereu pe lista de provizii. Cu dinozaurii n-am avut succes. Ursuleti n-am vazut. Masina de facut paste, nu, nu-mi cumpar. No Way.
de ce?? 🙂 🙂 nu e mare branza, faci un aluat simplu si-i dai aleia sa-l scoata foi si-apoi sa-l faca franjuri (in cazul in care nu vrei tu sa tai forme). la noi se gasesc si-s ieftine. iti dai seama ca asa ar fi si mai fun pt fete. atata ca imi dau mie de lucru in plus … aici da, am si eu ezitari. 🙂
La noi zeama cu atatea legume sanatoase, carne si taiteti sau orez se numeste ciorbita. dreasa cu ou si smantana e delicioasa.
ceska, la mine in bucatarie diferenta intre supa si ciorba e un anume ingredient numit pasta de tomate. Daca ii pun pasta de tomate (sau rosii), orice supa devine ciorba.
In plus, in ciorbe eu nu pun nici paste, nici orez.
si eu stiu la fel diferenta intre ciorbe si supe. ciorba are suc de rosii in ea. punct. 🙂 si e acra. 🙂
italienii au ciorba aia minestrone care are si paste in ea, nu e rea, fac si eu uneori.
Si fiindca am uitat sa mentionez ieri rosiile si mi-ati adus aminte azi avem supa de rosii cu stelute. Mersi.