Guest Post: Despre alegeri

9 Apr 2011 by

E în firea oamenilor să planifice, să pună în ordine, să facă liste și, în general, să țină sub control lucrurile și să gestioneze cât mai bine situațiile prin care trec. Eu nu mi-am pus problema planificării vieții până în momentul în care am fost în imposibilitatea de a plănui ceva. Adică lucrurile s-au petrecut atât de rapid, iar intensitatea lor a fost așa de mare,, încât creierul meu ordonat și realist a fost totalmente dat peste cap și nu a mai putut să gândească nimic. În momentul ăla, însă, locul creierului a fost luat de fiecare celulă a pielii, de zîmbetul tîmp, însoțit de privirea galeșă, dintr-o parte, de jos în sus, a unui om topit în ochii celuilalt. Și dacă aș fi stat să mă analizez probabil aș fi spus: dragă, ești penibilă, nu mai ai 20 de ani, comportă-te matur! Și aș fi pierdut, probabil, șansa de care mă bucur acum din plin.
Eu am descoperit că e bine să mai lași din cînd în cînd să decidă pentru tine și alte organe și aparate interne în afara creierului. Nemaiîncercînd să vezi dincolo de carcasa unui zîmbet, reușești mai mult decît să îl înțelegi, reușești să îl simți și să reacționezi la el altfel decît te-ai aștepta. Știți că, de exemplu, atunci cînd îți place de cineva, iar acel cineva știe să citească semnele, tu te poți ascunde oricît, că acel cineva tot se prinde că îl placi? Tot așa cum nu poți decide tu cîte bătăi pe minut să facă inima ta.
Că tot suntem pe blogul unei doamne care are deja doi copii, îmi aduc aminte de vorbele unui bun prieten, spunîndu-mi despre ”alegerea” femeii de a avea copii. La vremea liceului, cînd e femeia mai proaspătă, vrea să termine școala și să meargă la facultate, să învețe o meserie. La facultate deja gîndește cum să își găsească un job, mai întîi part-time, apoi full, pentru o situație cît mai bună. La locul de muncă apoi vin provocările carierei, nu poți lipsi un an sau doi fără ca vreo altă speranță să îți fure locul. Apoi, cînd ai ajuns deja în apogeul carierei, descoperi că te apropii de menopauza, ești singură seara și prietenii au renunțat de mult să te mai invite la ziua copiilor lor.
Așa că alegerea, de cele mai multe ori, trebuie lăsată să se facă și singură. Oricum, decidem mult prea multe într-o groază de privințe: lăsați soarta să decidă singură măcar în chestiunile importante.

 

Andreanum

1 Comment

  1. buna idee:) ma simt mai bine:))

Privacy Policy