11 – Pink Lemonade, muzică și cărți

19 Jan 2016 by

boom box 4De la 10 la 11 ani, Irina a crescut ca din apă. Acum este înaltă, cu părul tuns până la umeri (pentru că așa a vrut ea astă vară), a citit toată seria Roboților lui Asimov și datorită lui Laur, devine, pe zi ce trece, fan Pink Floyd. Îi mai plac Ed Sheeran și Passenger și Adele și One Direction (ah, the horror, dar să nu judecăm)…

boom box Are opinii, multe, nu toate argumentate.

Are impresii – de cele mai multe ori eronate, dar lucrăm la asta.

De ziua ei a primit un CD player Sony și câteva cd-uri cu muzica unor trupe cu care noi am vrut să îi facem cunoștință  (Beatles, Scorpions, Aerosmith, Bon Jovi), dar și cu preferații ei.

A fost așa de fericită când și-a primit cadoul că s-a mai culcat abia pe la miezul nopții. A mai primit o mulțime de cărți și alte daruri.

boom box 2

A fost prima ei aniversare la care a invitat colege de la ambele școli la țopăială pe saltele și apoi și-a dorit o zi întreagă doar cu Diana, la noi acasă. “E o chestie mai de familie”, i-a explicat ea mătușii Rodica.

La Aerosports s-a simțit bine, deși s-a trezit cu gâtul strâmb și a fost cât pe ce să anulăm tot, de teamă să nu îi facă rău țopăiala. Am dres-o cu nurofen, baie caldă, sare fierbinte și diclofenac. Plângea așa de amar ieri dimineață că i-am spus lasă, Iri, mergem și dacă te doare când sari nu-i nimic, nu mai sari, te bucuri de copii și mergem altădată. După o oră jumate de țopăială și un fel de rațele și vânătorii, le-am luat Pizza și Pink Lemonade (mi-nu-na-tă! Loved it!) și mini cupcakes și a suflat în lumânărică și a fost bine. fericirea e cub
cu fetele 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tortul l-am tăiat acasă, cu Diana, fetița din vecini cu care s-a împrietenit la toartă. Au stat toată ziua împreună, au cântat la chitară și la recorder, s-au jucat, au povestit, s-au ascuns de Lia cât au putut…

eleven

Și, cireașa de pe tort a fost cadoul de la Bety: Finish This Book, de Keri Smith, un concept extraordinar de fain – sunt curioasă dacă Irina chiar va termina această carte – I am Malala și Pay It Forward – toate ediții pentru cititori tineri, super cărți la care eu nu m-am gândit.

 

finish this book 1

finish this book 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunt fericită că împreună cu Laur i-am putut oferi tot ce copiii de pe aici primesc de ziua lor. Sunt fericită că e înconjurată de prieteni noi, care se bucură de prezența ei, prieteni care-i cunosc gusturile și pasiunile și interesele și țin cont de ele. Sunt fericită că ieri și azi a vorbit cu Luca și cu Nati, mai mult cu Nati, că nu se mai auziseră de ceva vreme. Mă bucur că azi a prins-o on line și pe Ioana, draga noastră baby-sitter-soră mai mare – profă de engleză – posibil role model.

Darurile primite de Irina reflectă mult din personalitatea ei la 11 ani. Îi place să coasă (mulțumesc, Gabriela Crăciun pentru că i-ai pus acul în mână, merci Tata pentru setul de cusut pe care i l-ai trimis de departe), să citească, să cânte, să împletească brățări. Încă iubește plușurile și e foarte fericită că e din nou proprietară de pisică.

La 11 ani, copila Capricorn e ceva mai adunată decât până acum. Încă nu știe în ce direcție să o ia, are momente când e un pic prea perfecționistă. Mă scoate des din sărite, dar înțeleg că asta e vârsta. Și, deși nu recunoaște, e un pic speriată de ce se întâmplă cu corpul ei. A terminat de citit The Little Book of Growing Up și acum pândește orice transformare ce ar putea însemna că s-a scuturat definitiv de copilărie. Ține mult la intimitatea ei, la spațiul ei, la lucrurile ei.

Cât despre mine…

Am obosit un pic de stat acasă și asta se reflectă și în parentingul meu din ultimul an. Am de lucrat eu cu mine.

Am momente când o privesc în noile ei contexte, între oamenii ăștia între care eu am adus-o și mi se umflă pieptul de mai, mai să se spargă. Pentru că e altfel. Știe că e altfel. A observat ea însăși că nu are automatismele celor de vârsta ei, iubește altă muzică decât restul copiilor și știe lucruri pe care alții nu le știu. Pentru că am reușit să o țin departe de multe tentații ale vârstei și acum vede că asta o face mai vie pe dinăuntru și poate un pic mai bogată, mai puțin plictisită, mai interesantă pentru adulții din jur. Nu se atinge de carbogazoase, e atentă la zahăr, citește etichete. Desigur, are stash-uri de dulciuri de la halloween despre care are impresia că eu nu știu, dar, mai închidem ochii din când în când.

Una peste alta, momentele în care îmi vine să mă felicit pentru ce fel de persoană e Irina sunt mai dese decât alea în care îmi vine să plâng (de furie, pentru că atunci când vrea să se pună de-a curmezișul, chiar îi iese).

Nu e ușor. Urmează anii cei mai grei, ai adolescenței. În urmă cu câteva săptămâni, când am repus-o să facă o parte dintr-un proiect și-am supărat-o foarte tare, mi-a servit un “Te urăsc” așa, din rărunchi. Mă așteptam, știu că îi cer multe și pentru generația ei cel mai simplu e să aștepți să facă ăia din jur pentru tine. Apoi i-a părut rău și și-a cerut scuze și mi-a spus că de fapt nu mă urăște. Am citit povestea unei mame care a comandat un tort cu ocazia primului Te urăsc primit de la fata ei. Mi s-a părut un pic cam mult, dar am reușit chiar și fără tort să-i explic că vor mai fi momente când se va supăra pe mine, dar mai târziu, când va mai crește, va ști că nimic din ce am făcut și ce am pretins de la ea nu a fost decât în interesul ei. Cel puțin așa sper.

Nu e ușor. Dar e și frumos.

Să nu uităm și Cartea Vieții Ei, pentru nostalgici.

Naşterea Irinei 

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Anul 7

Anul 8

Anul 9

Anul 10

Related Posts

Share This

7 Comments

  1. Ioana

    La Multi Ani frumosi si sanatosi! Plini de descoperiri interesante si de rasete sincere! Mami si tati de Irina, felicitari din tot sufletul!

  2. ady

    La mulți ani, Irina!

  3. Am plans. La multi ani Iri!

  4. Carmen

    ce frumos ai scris, Ada! sunteti minunate, amandoua!

Privacy Policy