Adolescentul Capricorn și absențele

20 Oct 2016 by

Acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

Orice asemănare cu evenimente sau adolescente reale este pur întâmplătoare

Unul dintre efectele secundare ale nenorocirii că mama ta lucrează noaptea e că întârzii (relativ des) la școală. Dacă ești și tu adolescent (sau măcar te-ai născut în zodia Capricornului) știi bine cât de tare te enervează să întârzii la școală. De când erai mic(ă) aveai oroare de momentele în care trebuia să deschizi ușa și să intri în clasă, să spui sărumâna, Doamnă și să explici de ce ai întârziat, în fața clasei întregi care stă și se uită la tine, rânjind cu superioritatea omului ajuns la timp (sau cu doar câteva minute înaintea ta). The Horror! De-aia te agățai de mâna mamei și de-aia te rugai de ea să lase buletinul la poartă și să urce cu tine cele două etaje și să vorbească ea cu Doamna, numai ca să poți tu să te strecori în bancă fără să te mai ardă privirile ei.

Mai nasol e când ești într-a șasea și Doamna chiar e o doamnă de data asta și v-a explicat răspicat că dacă întârzii, înseamnă că nu o respecți suficient și așa ceva nu se tolerează în clasa ei. Nu există, pur și simplu. Poate să crape lumea, tu la 8.40 fix trebuie să fii în bancă.

Lasă că ai tras de timp azi noapte și te-ai culcat numai tu știi la ce oră, important e că în dimineața asta n-ai auzit ceasul și la 8.40 abia te spălai pe dinți și mai e și nesuferita aia de soră-ta care abia se mișcă și are tupeul să nu vrea să se îmbrace cu pantalonii pe care i-ai aruncat peste umăr.

E târziu! Nu avem timp pentru asta! te răstești la ea. Cine să te judece? Că mama oricum doarme ca valiza în gară, așa de profund că n-a auzit nici ea ceasul care îi sună fix lângă ureche. De ce să te judece? Nu de la ea ai învățat-o pe asta cu “e târziu, nu avem timp pentru asta, mișcă-te mai repede!”… Ba și mai rău ți-au auzit urechile în șase ani de școală așa că… să te mai scutească. Și așa ai prea multe de făcut. Trebuie să hrănești peștii și pisica și surioara (de ce ți-ori fi trebuit pești și pisică? Despre surioară nu te-au întrebat dacă o vrei și pe asta, te-ai trezit cu ea pur și simplu), să cureți nisipul (damn it, damn it damn it), să te îmbraci, să te piepteni, să găsești DOUĂ șosete la fel, să-ți faci lunch bagul (fricking awsome, Mom! Puteai și tu să faci măcar lunch bag-urile) și nu doar ție, ci și soră-tii care oricum nu mănâncă nimic niciodată și toate astea să le faci răstindu-te ÎN ȘOAPTĂ (OMG, da, sigur că se poate) ca să n-o trezești (măcar teoretic) pe mama.

Poftim, acum s-a trezit! E 8.47! E târziu! țipi și la persoana asta, care stă în cadrul ușii de la baie și se uită cam tâmp la tine. Tu ai văzut cât e ceasul? Iar întârziem! Nu am timp, nu am timp, ce-mi tot spui să mă calmez, cine (insert swear word) s-a calmat vreodată doar pentru că i s-a spus în mod repetat să se calmeze, get a life, Mom!

Păi și dacă tot ai întârziat, ce rost mai are să te enervezi, zice persoana și se scurge pe trepte în jos. Parcă vezi că acum o să vrea și cafea. Gata, până aici! O să te prefaci că te-ai pieptănat, strângi părul într-o coadă, legi cu un elastic, șosetele sunt amândouă albe, ce contează că-s d-alea groase de iarnă, pe astea le-ai găsit, da? Sunt albe. Sunt la fel.

Bine, dar nu te-ai pieptănat! Și ce e în lunch bag? Chestia asta din cutia soră-tii se plimbă la școală zilnic de luni, nu?

De ce face asta în fiecare zi, de ce vine în urma ta și se uită și verifică, de ce nu face ea singură dacă nu îi convine. Oricum azi e Pizza Day, ce rost mai are să iei de mâncare, hai, așa, poate un snack… Șunca, unde e șunca, unde o fi dispărut, ce naiba, că doar abia ai desfăcut luni cutia și azi nu e decât joi, oh wait… câte sandwich-uri ai mâncat săptămâna asta, doar pentru că persoana nu a gătit NIMIC… Unde-s vremurile alea când erau în frigider 3 feluri de supă și vreo 7 de felul doi, ți-aduci aminte de parcă ar fi fost ieri…Oh, wait! Asta se întâmpla chiar săptămâna trecută. Dar acum te simți ca Zdreanță, cu oul fierbinte în gură și îți vine să … îți vine să… măcar de-ai putea s-o… AAAAAAH.

– Nu te-ai pieptănat, zice și se așează pe treaptă să-și lege șireturile.

– Ba m-am pieptănat!

– Du-te înapoi și te piaptănă!

Doamne! Doamne! De ce, de unde obsesia asta, Doamne, What the what! Nu te-ai pieptănat, așa, și ?!! E Târziu!

Trântești lunch bag și ghiozdan și calci apăsat pe trepte până sus, un pic mai tare dacă ai fi pus talpa pe scară s-ar fi rupt și … Terminați cu prostiile! NU AI TIMP!

– Ia-ți geaca!

Pui mâna pe primul hanorac pe care-ți cad ochii.

– Aia nu e geacă.

Doamne! Dacă și azi reușești să te abții…

– Și ce geacă vrei tu să-mi iau, mama! Ce geacă?oi

– Aia albastră.

– Asta e geacă? Nu e geacă! Asta e (frigging) pelerină de ploaie!

– Auzi, știi ceva, ia du-te tu pe jos la școală, poate vrei să te răcorești nițel, că tot plouă.

Pleci, trântind ușa. N-are decât să curețe singură la pisică. Și să facă și paturile dacă tot e așa important pentru ea. Să culeagă și hainele de pe jos și să pună și laptele la loc în frigider. Ai prea multe de făcut dimineața, ea nu vede? Și soră-ta aia care abia se mișcă, sigur, pe ea o duce cu mașina! Ah, la naiba, chiar plouă.

Alergi, e târziu, e trecut de nouă, ce o să spună Doamna, nici nu vrei să te gândești, parcă vezi că îți scapă vreo perlă și iar te trezești în biroul doamnei C., să dai explicații pe foaia albastră pe care pe urmă trebuie să semneze mama. Plouă. Nu-i nimic, or să vadă ele că tot tu ajungi prima. Nici nu vrei să te gândești, o să creadă Doamna B. că n-o respecți dar tu de fapt o respecți, nu e vina ta că tata ți-a luat ceasul ăla ieftin de la Dollarstore care NU MERGE, de câte ori să îi spui că e ceva în neregulă cu el, nu sună, deși tu îl pui să sune și când te trezești (TÂRZIU!!!!) alarma nu mai e armată.

Iarba e udă, iarba e udă, la dracu, la dracu, acum o să ai șosetele ude toată ziua, lua-i-ar dracu de pantofi trei sferturi din pânză, ar fi trebuit să-ți iei ghetele de ploaie, că doar erau lângă ușă, dar nu, a trebuit tu să te enervezi și să o faci pe aia să te trimită pe jos. Treci ca furtuna pe lângă condica de absențe, îți semnezi numele, îl mâzgălești și pe al Doamnei B (cine a pus-o s-o cheme așa complicat) fără să mai pui și ora la care ai ajuns și te repezi pe coridor, aproape târând lunch bag-ul pe jos, gata să dărâmi mesele întinse deja pentru Pizza Day, lăsând urme umede pe podea și scârțâind îngrozitor la fiecare pas, să știe toată școala că ai venit tu târziu. AAAAAAAAAAA.

În urma ta auzi că intră și Mama și soră-ta,  și soră-ta sporovăiește, desigur, toată ziua dă din gură, dar nici nu te mai uiți în spate, să fie sănătoase, ȘI din cauza LOR ai întârziat azi.

Mamei îi sună telefonul, e pe speaker, se aude un robot care o anunță că un elev din casa ei, din clasa a șasea, a lipsit de la apel, robotul nu e sigur dacă a răspuns chiar mama sau a dat peste voice mail și cere confirmare, mama nu apasă bine pe 1 și apelul se întrerupe și o ia de la capăt și …. Și nu e decât 9 și 10. Și deja simți că scoți fum pe urechi. Și pe nări. Și pe… Serenity now.

 

4 Comments

 1. Ioana

  Dragii de voi! O imbratisare pentru fiecare!

 2. La ora 21 în pat? 🙂 Pregătit vestimentația și lunch bag-ul de seara? Dormit cu părul împletit? 🙂 Două device-uri diferite, cu alarme! :))
  Altfel o înțeleg maxim, și pt mine a fost o strădanie să ajung la timp în diverse locuri. Am și frate cu 6 ani mai mic 🙂

  Merită făcut plan de bătaie serios, pe hârtie, și pe termen lung. Mama trebuie să doarmă, asta e clar 🙂

  • Ada

   Ah, regulamentul de ordine interioara deja prevede toate aceste masuri dar ce pacat ca nu il respecta nici macar pisica… Despre pesti nu mai vorbesc.

 3. Ce tare :))) Dar nu, nu-s doar capricornii asa, eu sunt varsator get beget si m-am recunoscut in fiecare vorba – mai ales cand ai mentionat combinatia fum si urechi. Respira, inspira, trece !

Privacy Policy