Advent 2017

28 Nov 2017 by

A fost Gaudeamus, a venit și-a trecut, aud că s-a vândut bine cărticica mea și asta vi se datorează și vouă, vă mulțumesc! Dar acum, că tot am avut două zile însorite, cu cer albastru, cum îmi place mie, am să vă povestesc ce mi-a trăznit prin minte anul ăsta pentru Advent, poate vă place și vouă. 

Eu cu Adventul de ciocolată am o problemă. Din experiența cu Sora cea Mare, am învățat că dacă o lună pe an copilul primește zilnic câte o bucățică mică mică de ciocolată, va avea așteptări similare și în timpul celorlalte 11 luni și dacă nu i le îndeplinești, își face dreptate singur. Așadar, nu există Advent cu ciocolată la noi acasă. Nici cu jucării, că sunt prea multe în ambele camere ale copiilor și nu e cazul să adăugăm 48 de chestii mărunte numai bune de aruncat pe sub paturi. 

În plus, acum că Sora cea Mare a devenit ea însăși spiriduș al Moșului și împreună tropăim în jurul celei mici să nu stricăm magia, m-am gândit să întorc Adventul un pic spre adevăratul sens al Crăciunului, care pentru mine, personal, nu e doar despre cadouri. Da, ador cadourile și surprizele, pot spune că am încheiat shopping-ul pe anul ăsta pentru toți cei la care putem ajunge.

Anul trecut, copiii au primit fiecare câte o cutiuță în formă de carte, pe a cărei copertă e ceva legat de Crăciun. În cutie, le-am rugat să pună bilețele cu bucuriile din timpul anului, pe care să le recitim în Ajun. Desigur, ele au făcut exact invers decât le-am rugat eu, nu că n-ar fi existat bucurii, ci pentru că viața lor trece prea repede ca să stea să se gândească. Așa că, de la 1 Decembrie, în calendarul nostru de Advent, făcut din pâslă, cu buzunărașe mici, vor pune bilețelele pe care nu le-au pus în cutie. Eu am să le tipăresc pe urmă o cărticică la imprimantă, pe care voi scrie anul și o voi pune în cutiuța fiecăreia, să o găsească pe 25 Decembrie dimineața. Dacă experimentul ăsta va avea succes, ar putea fi o nouă tradiție de familie. 

Ce scrie pe bilețele? Ce le bucură. Pentru ce sunt recunoscătoare. Amintiri plăcute de anul ăsta. Vise pentru anul ce vine. Ganduri despre prieteni. 

Sper să îmi iasă. E abia 28 noiembrie și deja au început să apară bilețele, în buzunărașele de la 1 și 2 decembrie. Pe unul Lia a scris că se bucură că am jucat jocuri împreună anul ăsta. A mai înghesuit un desen mic cu o fetiță zâmbitoare și o declarație de dragoste pentru Moșul… Irina a scris că îi plac mult culorile pe care le întâlnește pe drum spre școală. 

Un alt obicei pe care îl contemplu e de origine nordică.  Suedeză sau islandeză, nu știu sigur. Prietenii primesc cărți de Crăciun. Îmi place și să primesc și să dăruiesc cărți, așa că o să încerc să fac și din asta o tradiție. A intra acum în magazinele canadiene este absolut copleșitor. Sunt așa de multe nimicuri și mai ieftine și mai scumpe, care fac cu ochiul, doar, doar le cumperi să le dăruiești, ca apoi să te trezești că nu-s chiar pe placul celui ce le primește. Norocul meu e că în anturajul meu sunt mulți iubitori de cărți.

Luminițele sunt deja pe casă, la locul lor de două săptămâni, cu ajutorul vecinului Răzvan. Eu am început să scot încet, încet micile decorațiuni de Crăciun și i-am delegat Irinei sarcina să scrie felicitările pentru Bunici, mătuși, prieteni. Azi scot lumânarea de Advent despre care v-am  mai povestit. Mâine, Îngerașul cumpărat anul trecut, pe care-l iubesc și de care mi-e dor. Ne pregătim să scoatem și Elful din ascunzătoare, să-l plimbăm prin toate camerele. Abia aștept să punem satul. Abia aștept să își vadă cadourile. Abia aștept să vină Crăciunul. 

Voi ce faceți de Advent? Ce tradiții aveți  în familie? 

AMR 27 de zile! 

Related Posts

Tags

Share This

3 Comments

 1. Ana

  E foarte frumoasa idea ta!! astept sa fie copii mei mai mari, sa incerc. Si eu sunt impotriva a 48 de chestii mici:)). Dar acum facem un experiment – am cumparat doua seturi de lego pe care o sa le impart in 24 de pungute si o sa construim impreuna in fiecare seara cate un Pic.
  Advent frumos va doresc!

  • Ada

   Multumesc, Ana, e si asta o idee, la noi moda Lego a trecut.

 2. Cristina

  In ultimii doi ani, calendarul de Advent a fost alcătuit din cărți, majoritatea referitoare la Crăciun și iarnă, cumpărate cu grija din timpul anului. Anul trecut la Gaudeamus am gasit unul gata facut, cu carticele din seria Pixi in germana, asa ca a avut doua rânduri de calendare. Împachetate individual, erau motiv de bucurie în fiecare dimineață. Anul acesta i-am luat un calendar de Advent lego city, sunt convinsa ca va fi foarte apreciat. Lego este la mare căutare încă

Privacy Policy