Ah, ce sete mi-era!

18 Dec 2014 by

Una dintre durerile cele mai mari la gândul ruperii de România a fost că Irina va uita în timp limba maternă. Asta pe lângă spaima mea de a mă smulge dintr-o carieră făcută din sunete și cuvinte. Irina vorbește frumos și corect românește, am încercat să o învăț să aibă grijă și cum rostește și cum face acordurile, am lucrat mult la felul în care ea se exprimă. De când a venit, s-a afundat în cărțile de pe kindle cu disperare, ar citi non-stop și numai românește. A ținut morțiș să ia cu ea colecția de povești nemuritoare primite de la nașă-sa și cu alea se hrănește, aproape că le știe pe din afară. De aceea, vorbește acum o română ușor arhaică, nu spune “o iau pe strada care merge printre case”, ci spune ” o iau pe ulița dintre case”, discursurile ei sunt presărate de “boieri dumneavoastră” și alte expresii specifice limbajului de poveste. E ușor caraghioasă, dar încercăm să corectăm derapajele fără să o facem să se simtă prost.

Problema e că a terminat poveștile nemuritoare, a încheiat cu seria Narnia și cu primele 4 volume din Harry Potter și de atunci refuză cu îndârjire să se apuce de orice altceva. Cărțile cu Indieni? Neinteresante. Jules Verne? E plicticos mama, prea multe descrieri. Cireșarii? Mnu, nu merge, nu mi se pare interesant. La Medeleni? Pe bune?

books books booksAm rugat-o, în disperare de cauză, pe prietena mea Ana să ne cumpere de la Gaudeamus niște cărți mai de vârsta Irinei, care să fie în ton cu ceea ce ea citește cu plăcere. Pe Pippi Șosețica i-a prezentat-o Nati, într-o sesiune de skype chat, când i-a citit primul capitol. Irina a fost entuziasmată. I-am propus să i-o ofer în engleză. A zis că nu poate, nu se pricepe, e ca și cum aș citi eu în japoneză. Degeaba am insistat că engleza nu e japoneză, că are dicționare, că dacă vrea, poate. Nu și nu…

Bine, Irino, lasă că vedem noi. I-am scris Anei. Ană, ia-ne niște cărți, că murim de sete. Ia și câteva bilingve, să le ducem la centrul ăla de evaluare școlară după ce le-o citi Irina, că aveau  cărți în toate limbile, numai în românește nu. Ia-ne de vreo 100 de lei cărți.

Nu știu cât au costat-o cărțile pe Ana, că n-a vrut să-mi ia banii pe ele. Dar ieri am dansat cu cărțile în brațe. Le-am mângâiat, le-am mirosit, le-am pipăit, le-am răsfoit și apoi le-am pus bine, pentru încă o săptămână. Așa tare mă bucur de orice carte, cum nu vă puteți închipui. Așa dor mi-e de cărțile mele, cum nu credeam că îmi va fi.

Mulțumim, Ana. Mă simt ca după ce am băut un pahar mare cu apă rece și-mi vine să spun “Ah, Ce sete mi-era!”

Related Posts

Share This

16 Comments

  1. “Cismigiu & co”
    Asta cred ca o sa-i placa 😉

  2. mihaela

    draga Ada, nici eu nu am citit Jules Verne, Ciresarii, La Medeleni. Mi se pareau f plictisitoare. Anii trecuti, ducandu-ma pe acasa, am rasfoit cartile cu pricina sa inteleg de ce nu mi-au placut. Nu ma regaseam in ele. In schimb Povestile Nemuritoare ……

  3. Io

    Am recitit si eu de curand Ciresarii si mi-am dat seama ca idealizam cartile astea prea mult – poate pentru ca la vremea cand le-am citit prima data eram copil (mai imatura), poate pentru ca in comparatie cu ce mai era pe piata pe vremea aia erau cele mai rasarite… In orice caz, acum nu mi-au placut, mi s-au parut trase de par si pe alocuri lipsite de logica. Asa ca inteleg lipsa de atractie.

    Legendele Olimpului? Hobitul? Lord of the Rings?

    • Io

      Hobitul si Lord of the Rings cica sunt prea grele daca sunt in varianta neadaptata pe varsta. Dar in romana probabil ca nu i-ar pune probleme Irinei.

      • Ada

        hobbitul l-a terminat, acum citeste cele doua turnuri.

    • Ada

      citit, citit, in curs de.

  4. Pearl

    Poti publica o lista de carti bilingve (Ro-En) care se pot cumpara din Romania sau de oriunde altundeva? Vreau sa-mi invat copilul Romaneste si carti de acest gen ar putea fi o solutie.

    • Ada

      Cu placere, Pearl, imediat ce am lista 🙂 dar ai deja in poza din acest articol patru titluri.Paralela 45: Alice in tara minunilor, Cum sa imblanzesti bicicleta, Uriasul egoist si Scandal in Boemia. Poti sa le gasesti pe libris: http://www.libris.ro/carti/carti-pentru-copii/limbi-straine-copii
      Din ce stiu eu, editura Gama are multe titluri pentru incepatorii in ale cititului, daca vrei sa-l inveti romana poti incerca si acolo.

  5. Io

    Cetire de la copii vorbitori de engleza:

    Percy Jackson
    Magic Tree House
    Diary of a Wimpy Kid
    Nancy Drew
    Puffin
    Aesop’s Fables
    Jungle Books
    Arthur/Magic School Bus
    Charlotte’s Web
    Mary Poppins
    Wizard of Oz

    Cred ca multe de ami sus sunt colectii gen Biblioteca pt toti copiii – dar iti dau idei ce ai mai putea sa ii iei Irinei.

    Carti ieftine pt copii am gasit la Marshalls/Ross/TJ Maxx.

    Bafta!

    • Ada

      Mulsumim, pe unele le-a citit, pentru altele nu e pregatita sa citeasca in engleza, i se pare greu. Mie personal nu-m place de Percy Jackson.

      • Io

        Little House on the Prairie – seria

        Ce-ar fi daca Mosul i-ar aduce Liei niste carticele in engleza? La inceput le-ai putea citi tu, apoi dupa ceva vreme sa o rogi pe Irina sa ii citeasca Liei (o poveste deja cunoscuta) pentru ca pe tine te dor ochii sau trebuie sa iti schimbi ochelarii?

        Si daca se poate carticelele sa aiba si CD sa asculte pronuntia o vreme?

        Dr Seuss – seria
        Winnie-the-Pooh – seria
        The Night before Christmas

  6. Flori

    Incercati daca ii placa genul Fantasy seria lui Pittacus Lore , e teen fantasy . Sau Hunger Games.
    http://www.goodreads.com/shelf/show/teen-fantasy
    Unele sunt traduse si in romana, le gasesti de cumparat in format electronic. Sau de downloadat, facute electronice de entuziasti, daca esti OK cu ideea.

  7. Ale

    Tom Sawyer, Arthur Conan Doyle – Sherlock Holmes ? Eu asta citeam la varsta ei.

    De atunci stiu ca trebuie sa ai mereu la tine o lumanre, un chibrit si un capat de ata : ) – tom swayer

    Si atunci am prins gustul descifrarii oamenilor dincolo de ce spun 😉 Sherlock

  8. schumitza

    Hmm, oare pe la ce varsta m-am apucat eu de citit carti politiste? cred ca pe la 12-14 ani si am devorat tot ce a insemnat agatha christie sau sherlock holmes intr-o vara. S-ar putea sa trebuiasca sa ii selectezi tu ca sa nu fie prea violente mortile de-acolo dar de obicei nu sunt. poate din seria miss marple sau hercule poirot. Sau chiar cartile rodicai ojob brasoveanu, mai ales seria melania, care cred ca i-ar placea. Daca vrei, unele din seria Melania le am in format electronic, contacteaza-ma pe email. Cred ca i-ar placea sa citeasca cu motanul mirciulica

  9. Mi se pare foarte simpatica “Atlasul de smarald – John Stephens”, desi pe alocuri are cateva pasaje putin spook, este totusi o carte pentru copii 🙂

Privacy Policy