Ancheta – o poveste pe care vrei s-o citești până la sfârșit

11 Sep 2011 by

În vacanța asta am citit două cărți și jumătate. Pe primele două le-am găsit în biblioteca lui Șoni, din Vama Veche. Cât stăteai să aștepți gulașul fiert pe niște sobe uriașe, puteai să iei o carte din raft – fără să scrii nimicnicăieripeniciolistă și s-o citești. Dacă o mai puneai la loc sau nu era o chestiune ce ținea de propria ta conștiință. Nu vă imaginați că erau cărți premiate cu Nobelul pentru Literatură, erau titluri din colecția Cotidianul 2008. Dar ce bucurie să poți întinde mâna și lua o carte în condițiile în care tocmai mă oripilaseră prețurile uriașe ale editurii Nemira ce-și vindea pachetele pe drumul spre plajă.

Am ales, deci, două titluri. “Bebelușul” de Marie Darrieussecq, frumos trecută în revistă de prietena mea Mălina și “Peripețiile bunului părinte Mockinpott”, de Hisashi Inoue. Ambele bune de citit pe plajă, le-am devorat cam într-o dimineață pe fiecare. Mi-era dor să citesc așa.

Apoi am venit acasă și mi-am luat adio de la orice gând de-a mai citi prea curând, sunt multe de făcut și de pus în ordine, când să mai și citești cu doi copii. Zilele trecute, însă, George Mureșan (numit în continuare Jordi) mi-a trimis un mail în care îmi anunța apariția ultimului său roman. Varianta pentru Kindle. M-am bucurat pentru el și pentru posesorii români de kindle. Din câte știu eu, nu-s prea multe cărți în limba română prezente pe Amazon, de aceea orice titlu în plus față de seria Andilandi (și ea atât de prețioasă în contextul actual) e o victorie. Că se întâmplă să fie și o carte bine scrisă, e cu atât mai bine. O singură problemă. Eu n-am kindle. Așa că i-am scris lui Jordi și l-am felicitat, precizând că mi-ar fi plăcut s-o citesc și eu. Am primit spre degustare un document word de șase pagini. Le-am citit foarte repede, pentru că scriitura lui Jordi nu te lasă să respiri prea mult. E ca o înghețată bună din care iei doar o linguriță. Știi că e periculoasă (înghețata îngrașă și poți să faci gâlci) dar vrei măcar o linguriță. Apoi încă una. Hai și a treia, fie ce-o fi. Și-uite-așa, te trezești cu cupa goală și lingurița în mână. În această situație eram eu aseară, după cele șase pagini. Era unu noaptea când i-am scris: “Foarte frumos, mă faci să-mi cumpăr kindle.”

Adevărul e că muream de curiozitate să aflu cum se termină. De ce s-a dedublat personajul principal și care e treaba cu cultul morților în Ardaria atât de familiară (senzația aia că știi pe cineva de undeva dar nu știi de unde să-l iei, așa și eu cu Ardaria) și unde a dispărut Fabiola.

“Dar  nu-ți trebuie Kindle”, mi-a scris Jordi, “poți să descarci Kindle for PC și citești liniștită pe computer”.

Ei… Ce făceam eu azi noapte pe la ora unu treizeci?

Comandam pe Amazon cartea lui Jordi. 5 dolari și 74 de cenți. Plătiți cu card de debit de la BCR, acceptat de Amazon, spre marea mea surpriză.

Cartea s-a descărcat rapid. Acum mă scald în poveste și v-o recomand și vouă. E genul de roman pe care vrei să-l citești până la sfârșit.

Iată un extras pe care vi-l pot pune la dispoziție prin bunăvoința editurii Mediamorphosis:

Aici puteți citi gratuit primele două capitole și, desigur, o puteți comanda.

Cu ocazia scufundării mele în kindleworld am mai aflat și că în Google Chrome există posibilitatea de a citi cărțile în format kindle fără a instala softul kindle for pc. Aveți nevoie de această extensie. În caz că vreți să citiți de la birou.

Sper să vă placă.

Privacy Policy