Antipa + Orange = love

2 Jul 2012 by

Muzeul Antipa a trecut printr-o transformare profundă cu nu foarte mult timp în urmă. S-a redeschis cu surle şi cu trâmbiţe şi a fost una dintre destinaţiile cele mai râvnite pentru picii şcolari şi preşcolari, după câteva campanii de promovare inedite (până şi eu am remarcat girafa de la Universitate) care au creat suficient interes şi destulă simpatie pentru un loc fabulos a cărui unică problemă era boala comună a muzeelor din România: vitrinizarea excesivă a exponatelor, politica lui “nu atinge”, un strat de praf vizibil pe întreaga atmosferă.

Eu nu am apucat să văd noua faţă a muzeului după redeschidere, aşa că m-am bucurat când am fost contactată să scriu despre o aplicaţie nouă a celor de la Orange, care mi-au oferit pretextul perfect de a mă duce, în sfârşit, la Antipa. Ca de obicei, Irina deja fusese pe acolo cu grădiniţa şi s-a arătat cam lipsită de interes, pentru că, nu-i aşa, dacă l-am văzut o dată, ce rost are să mă mai duci?

– Taci cu mama, mergi că-ţi arăt mamuţi. Ştii ce-s ăia?

– Nu!

– Vezi! Hai la muzeu!

Am pornit cu mic, cu mare, după ce am instalat aplicaţia gratuită de care era nevoie ca să putem vedea mamuţii. O puteţi descărca de aici. Durează puţin. Practic, cu ajutorul tehnicii numite Augmented Reality, în anumite locuri din muzeu, lângă scheletul uriaş care nu spune mare lucru, animalele pot fi văzute în trei dimensiuni dacă aveţi un smartphone cu care scanaţi un cod. Dacă nu aveţi SmartPhone, nu-i nici o problemă, există o domnişoară drăguţă, dotată cu un Samsung Galaxy, dispusă să vă arate ce şi cum se face.

Irina a fost entuziasmată. Am fotografiat-o cu mamuţii (sunt doar doi, din păcate) şi i-am spus uite, poţi să-i şi mângâi, dacă dai aşa cu degeţelul, se roteşte imaginea şi-i poţi vedea din toate părţile. I-am explicat ce sunt mamuţii şi i-am amintit că a văzut mamuţi şi-n desene animate. Apoi am pornit la colindat prin muzeu, l-am luat la paşi mărunţi şi a fost o ocazie foarte bună să-i povestesc Irinei că într-un astfel de loc nu e suficient să vii o singură dată, poţi veni doar ca să te uiţi cu atenţie la fluturi, de exemplu… Ne-am distrat foarte bine, eu am găsit şi modelul ideal de birou şi m-am delectat cu reprezentarea grafică a trei tipuri de sunete: vocea umană, cântecul balenei şi o partitură pentru violoncel de Bach.

Mi-a plăcut noul muzeu, mi-au plăcut dioramele (cele cu viaţa subacvatică sunt foarte faine), peştera pe care mi-o aminteam din copilărie mi s-a părut mult mai spectaculoasă de data asta, mi-au plăcut şi ecranele pe care apăsau toţi copiii – e bine să poţi totuşi pune mâna pe ceva într-un muzeu. Mi-au plăcut şi oamenii, care au învăţat să zâmbească. Ne-am simţit bine la Antipa. Erau şi mulţi copii mici, de vârsta Liei – şi asta mi-a dat un sentiment bun. Nu e niciodată prea devreme să mergi cu copilul la muzeu, chit că n-a priceput ea mare lucru. Dar e un început.

Dacă aveţi un smartphone şi vreţi să mângâiaţi mamutul, mergeţi negreşit, pentru copii e ceva deosebit (încă).

 

Pe de altă parte, e bine să vă obişnuiţi cu ideea de Augmented Reality, va fi din ce în ce mai prezentă în viaţa noastră. Eu am întâlnit-o şi la metrou (tot graţie celor de la Orange, care au folosit aceeaşi tehnică pentru grafitti), dar m-am lovit de ea şi la supermarket. Despre asta, în alt post, cu altă ocazie. Dacă ajungeţi la Antipa sau la metrou la Piaţa Victoriei 1 & 2, Piaţa Unirii 1 & 2, Universitate, Aviatorilor, Grozăveşti şi  Eroilor, căutaţi pătratele care arată aşa.

Şi un cuvânt din partea sponsorului:

“Aplicatia Orange Explorer este compatibila cu smartphone-uri ce au sisteme de operare cu versiunile Android 2.3 si iOS4. Interactiunea si afisarea elementelor in Augmented Reality folosesc camera telefonului si presupun scanarea unor coduri-markere aflate in locațiile ce pot fi aflate chiar din aplicație.

Orange Explorer este oferita gratuit de Orange si a fost dezvoltata de Hyperactive si Mobileworks. Pentru partea de creatie, strategie, logistica si implementare a campaniei media au participat Initiative Media si Publicis.

Detalii despre aplicatia Orange Explorer  găsiţi aici.

PS: PSSSST! Maliaaa! Te duci la concuuuls?

 

 

3 Comments

  1. Ce coincidenta, si noi am fost ieri la Antipa. Pe care a trebuit sa il vedem de 3 ori (o data pe contrasens), pentru ca nu voia copilul sa iasa din muzeu :)) De Augmentated Reality nu stiam, dar oricum nu avem telefoane destepte.

    • Mai, noi am gasit ieri o domnisoara Orange cu un Samsung Maaare si frumos pe care se vedea mai frumos decat pe telefonul meu destept, zau. Eu cand o sa fiu mare o sa imi cumpar un Samsung Galaxy Note, am zis, am zis.

  2. Noi am fost la Antipa prin februarie, intr-o vineri dimineata, eram cam singuri pe acolo, a fost excelent. Ne-a fermecat din toate puntele de vedere.
    Cam greu cu rabdarea copiiilor mici (sub 5 ani), am concluzionat eu ca ar trebui facuta cate o vizita special pt fiecare etaj in parte, cel putin. Altfel e greu sa le captezi atentia timp de cateva ore, cat sa-l vizitezi pe tot odata, si sa fie “gustat” si de copii, cu explicatii de rigoare, in fata fiecarei diorame.

    La telefoane si aplicatii nu ma bag, dar ideea suna foarte dragut ! 🙂

Privacy Policy