Anu’ntâi la Litere – post pentru părinții de preșcolari și de școlari mici

30 Sep 2011 by

Doamnelor și domnilor, viitori sau actuali părinți de boboci de clasa întâia, acest post este un fair warning (cum se zice asta în română?), ca să nu ziceți că nu v-a zis nimeni, cum mă tot plâng eu de vreo trei săptămâni.

Circulă în societatea românească o serie de mituri care trebuie dărâmate, păstrându-se însă bine îngropate chestiuni pe care le înveți pe propria ta piele, ca părinte de clasa 1-a.

Mitul nr. 1. Învățământul de stat în România este gratuit.

Greșit. Sunt gratuite 4 manuale. Abecedar, matematică, religie și cunoașterea mediului.

Nu sunt gratuite: Caietul elevului (sem.1 si sem. 2) și fișele de lucru pentru Abecedar, caietul elevului (sem 1. si sem 2.) pentru Matematică, nici caietele speciale pentru abilități practice și desen, nici caietul elevului pentru Cunoașterea Mediului. Total 110 RON plătibili în prima lună.

Mitul 1.1 Rechizitele costă cam 150 de ron.

Nu. Rechizitele Irinei au costat în total aproximativ 250 de ron, fără ghiozdan (că-l aveam deja).

Mitul 2. Uniformele nu sunt obligatorii.

Greșit. E de preferat să ai uniformă, zic eu, ca mamă de fată. Uniformele costă. 30 de lei o vestă, 50 de lei un sarafan. Cămășile albe merg de la 20 de lei la anumite ateliere până la 70 -130 de lei la magazine gen Piticot, sau pentru fetițele mai prețioase, Zara. Total estimat: 300 de lei

Mitul 3. Fondul clasei este simbolic și în cuantum stabilit de părinți.

Fondul clasei 90 de lei, fondul școlii de muzică 100 de lei, total 190 de lei.

Mitul 3.1 Din fondul clasei se cumpără consumabile și obiecte necesare pentru buna desfășurare a activităților.

Greșit. Din fondul clasei se cumpără markere, bureți speciali, șervețele șamd. Pentru restul achizițiilor, gen: proiector, aer condiționat, jaluzele, eventual un computer, costurile se împart la numărul de elevi și sumele se achită separat. Total: încă nu știm, vom afla în timp.

Mitul 3.2 Clasa noastră ca o floare

Poate doriți să schimbați parchetul, că e zgâriat. Vedeți, nici jaluzele nu mai avem, că le-au rupt cei de dinainte. Pupitrele sunt ok, dar nu pot fi lăsate mai jos, deși sunt prevăzute cu șuruburi. De ce? Nu se poate. Copiii pot să-și lase la dulap diverse obiecte necesare (gen hârtie glasată, hârtie creponată, acuarele, pensule, anumite caiete). Au cheie și-l încuie. Desigur, cheile se pierd, deci probabil va trebui să schimbați dumneavoastră butucul, e bine să faceți trei chei. Una stă la copil, una la mine și una la dumneavoastră. Nu, anul viitor nu vom mai învăța în aceeași clasă, ne mutăm mai sus.  Total: o să aflăm în timp.

Mitul 4. La grupa pregătitoare, preșcolarii învață elemente grafice

Posibil… Irina a făcut un caiet întreg de liniuțe. Cu rigla. De aceea, azi face cinci rânduri de liniuțe în trei ore. 180 de minute.

Mitul 5. Religia nu este o materie de studiu obligatorie.

Posibil. Nici nu ne-a fost prezentată ca opțională. Urmarea:

– Mami, tu știi că toți suntem copiii cuiva?

– Da, Irina, suntem copiii părinților noștri.

– Nu. Dumnezeu e Tatăl Ceresc și Fecioara Maria e mama noastră, a tuturor. Toți suntem frați.

– Deci eu nu mai sunt mama? Sunt soră-ta?

– Da!

Nu zău!.  De asemenea, chipeșul prof de religie are un secret, pe care copiii nu trebuie să-l împărtășească nici măcar părinților. WTF? Scuzați ireverențiozitatea…

Mitul 6. Guvernul asigură o cutie de lapte și un corn fiecărui elev din școlile românești.

Intenția este bună. La școala Irinei, cornurile și cutiile de lapte sunt folosite pe post de proiectile de către elevii din clasele mai mari. Pe Irina am instruit-o să nu mănânce pâine goală, să aducă acasă cornul – îl folosim pentru sandwich-ul de a doua zi. Cât despre lapte, dacă nu-l bea, am rugat-o să nu mai ia cutia, deși sfatul meu a fost să-l bea, că e bun laptele. On second thought, mă tem că e lapte pasteurizat și ulta radiat. De cercetat.

Pachețelul pentru școală costă. N-am calculat încă, dar îi dau Irinei în fiecare zi un fruct și un sandwhich plus un răsfăț (din când în când). Răsfățurile costă cam 5 lei pe săptămână și constau în biscuiți, eugenii, ciocolățele. Chestii mici care pot fi date și la schimb sau împărțite (din experiență proprie, sandwhich-ul colegului e mereu mai bun decât ce-ți dă mama de-acasă). Desigur, genul ăsta de pachețel e făcut cu entuziasmul începutului, presupun că mă voi plictisi la un moment dat.

Chestii la care nu mă așteptam și care m-au șocat.

1. Cantitatea de teme de făcut zilnic.

În medie: 2 pagini la mate (semne grafice), 1-2 pagină la română, ceva de colorat la religie. Încă nu are teme la engleză și cunoașterea mediului (despre care să fi aflat și eu).

Durata rezolvării: cam 3 ore, oricâtă bunăvoință aș avea eu. Nu poate mai repede.

2. Greutatea ghiozdanului.

Nu l-am cântărit, estimez undeva la cinci kile de cărți și caiete în special în zilele cu școala de muzică.

3. Costurile cu parcarea (cam 5 lei pe saptamana)

4. Alergătura între școli și timpii morți, așteptând-o să iasă de la ore

5. Seriozitatea alternată cu neseriozitatea unora dintre profesorii cu care copiii au de-a face  (despre școala de muzică voi scrie separat).

În plus:

Trebuie să-i explicați copilului conceptul de “temă pentru mâine”

Dialog năucitor:

– Irina, ai ceva de scris pentru mâine?

– Nu, am pentru astăzi.

Ce să vă așteptați să auziți din partea proaspătului școlar și posibile explicații/răspunsuri

“de ce trebuie să fac teme?” – temele sunt obligatorii.

“nu pot să le fac mai târziu?” – NU.

“Încep acum și termin mai încolo” – nu se poate, un lucru început trebuie să fie dus până la capăt.

“dar mi-e foame”- mănânci după ce termini

“mi-e frig” – îmbracă-te.

“mi-e sete”- poftim apă.

“mă doare mâna” – nu mai ține stiloul ăla de parcă viața ta atârnă de el. Relaxează mâna.

“mă doare burta” – îmi pare rău

“stiloul nu scrie” – pentru că ai dat cu picul pe toată pagina. Picul șterge cerneala. Cerneala nu scrie peste pic.

“dar pot să ascult muzică în timp ce fac temele?” – nu, poți să asculți muzică după aceea.

“dar de ce nu mergem în parc?” – pentru că nu ți-ai terminat temele.

“Dar știi ce mult îmi doream să merg în parc” – te duc cu plăcere, după ce termini temele. și/sau: parcul nu este obligatoriu, temele da.

“Pe asta n-am s-o fac”. – glumești? Nu există “n-am să fac”.

“Dar nu mă ajuți?” – ba te ajut, vezi, stau lângă tine.

“Nu, vreau să faci tu” – nu se poate.

“Dă-mi și mie culorile la mână” – whaaat?

“Culorile mele nu sunt ascuțite” – ia la mama și ascute.

“Ascute-mi-le tu!” – negative

“Am să fac liniuțele cu rigla” – nu, că de scris nu scrii cu rigla.

“Nu-nțeleg ce trebuie să fac aici” – îți citesc eu. Dar o singură dată. Deci fii atentă.

“Mi-e frică să nu greșesc” – e ok să greșești o dată. Dacă greșești, reparăm. Poate că vei repeta greșeala de două ori.  Dacă faci a treia oară aceeași greșeală, devine grav.

“N-a văzut mama x-ul de pe pagina asta și de aceea am tema incompletă la matematică”- nu mama trebuie să știe ce ai tu de făcut. Tu trebuie să știi să-i arăți mamei.

În loc de concluzii:

Temele pentru acasă pot fi un motiv zilnic de certuri. O să vă vină să îi bateți. Rău. Nu-i pocniți prea des, vor asocia temele cu pocnitul. Încercați să rezistați tentației de a le da cu caietul în cap. E urât și doare. Nu le dați peste degete, nu le rupeți foile, nu-i stresați mai rău decât sunt deja stresați. Le e greu. Dacă vouă vă e greu să stați lângă ei, închipuiți-vă ce greu le e lor să facă teme lângă un părinte semi-isteric. Nu uitați că sunt mici. Că au doar șase ani.

Aceste ultime rânduri sunt și pentru mine. Ca să nu uit ce nu e bine să fac. Ca să nu uit că o iubesc și că eu am trimis-o la școală. Ca să nu uit că avem 12 ani de studii înainte. Ca să nu uit că nu va avea mereu nevoie de mine. Ca să nu uit s-o mai și laud. Ca să n-o mai cert în fiecare zi. Ca să-mi aduc aminte că și pentru mine a fost greu, dar iată, am supraviețuit la 16 ani de școală.

Sper să vă fie de folos.

 

 

 

 

 

Related Posts

Share This

41 Comments

 1. Ar fi haios articolul tau daca n-ar fi tragic. Cornul si laptele le poate aduce acasa, eu cornul il iau eu la pachet a doua zi daca reusesc sa-l ascund de ea si laptele il folosesc la ness-ul meu zilnic cu lapte (asta daca nu raman fara lapte si i-l dau pe asta seara). Cu religia eu as avea o problema, nu vreau s-o studieze la scoala si punct. Te poti opune cumva?

 2. Nu vreau sa ma opun, as vrea sa stau de vorba cu proful ala. Trebuie doar sa-l nimeresc la scoala intr-o luni.

 3. Da, treaba cu secretele trebuie rezolvata. Pe mine ma ingrozeste cand vine vorba de religie, inocularea micilor creierase cu povesti apocaliptice despre diavol, focul iadului si pedeapsa lui Dumnezeu. N-am vazut niciun curs de religie pana acum in care copiii sa fie invatati doar despre dragostea lui Dumnezeu fata de copii sau (si aici visez cai verzi pe pereti) istoria religiilor (macar la clasele mai mari)

  • Pe vremea mea(adica acum vreo 10 ani) invatam istoria religiilor la liceu. Bine, e mult spus, noi am avut cate o ora(si 2 foi A4 imprimate) alocata fiecarei religii.

 4. @Laura, merci de link!

  Am ras in hohote, ca de plans am plans anul trecut. Sa mentionez, sunt absolvent de clasa I. Si imi voi printa finalul articolului, sau macar un printscreen pe desktop, pentru parintele isteric de-a dreptul al unul copil acum de clasa a IIa, si pentru viitorul parinte al unui elev de clasa I toamna viitoare!

  In rest… curaj. Maine cu siguranta va fi mai rau!

  PS. stai ca inca n-ai trecut pe lista concursurile cu tazxa, at leas 10leuti pe fiecare etapa, baraj, etc…
  Sa incep cu toate punctele pe rand si ablambura :)). In clasa a IIa, nici manualele nu vor mai fi gratuite, asa ca lista creste…
  N-am vazut nimic la engleza, unde iar ustura pretul daca profesoara crede ca un manual de fite ii face ei treaba. (Paranteza: anul asta i-am comunicat sa-si aleaga ceva pana in 10 lei, ca la cata treaba a facut anul trecut pe cel de 60…)

  Religia nu este obligatorie. Dar ca orice lucru cu cap din tara asta, trebuie sa te retragi de la optional. http://www.secularhumanism.ro/lang-ro/campania-qstop-indoctrinrii-religioase-in-coliq/12-cerere-pentru-retragerea-de-la-ora-de-religie-pentru-parinti.html aveti aici modelul de cerere. si sa va asteptati sa dea pe-afara directoarea, cu replici din categoria “e singurul din scoala”, “ce sa fac cu copilul in ora aceea”, “e obligatorie”.

  • nu stiu de ce, s-a sucit mesajul!! poate am ras prea mult…

   randurile 6/7/8 sunt la final 🙂

 5. wow….
  si multumesc
  vorba cantecului, pentru mine, un an nu e mult…

  spor la treburi. si muuulta rabdare !

 6. Anca

  Pe mine ma ingrozeste ideea temelor din acest prim an, prim semestru. Eu la pedagigic am invatat ca in perioada semnelor grafice, temele pentru acasa sunt de doar cateva randuri (2-3) in nic un caz pagini intregi. Nu se poate discuta cu invatatoare? Le este foarte greu, si vor ajunge sa nu le placa sa scrie.

 7. Bine ai venit in club!
  Da, am ras cand am citit finalul. Acum rad pentru ca stiu si continuarea. Nu stii ce te asteapta. Ar trebui sa sriu si eu despre mersul asta pe sarma. Pot sa-ti spun doar ca va avea de facut si proiecte, care de obicei se fac cu parintii. Cea mai tare a fost in clasa 1: sa facem o casuta pentru pasari. Eu m-am scos atunci cu una de-o luasem de la CasaRetro. Cand am ajuns in clasa am lesinat vazand ce facusera ceilalti parinti, una mai lucrata ca alta. Ii si vedeam pe tatici cu fierastraul in mana. Partea buna era ca urmau sa fie puse in copacii de la scoala si locuite.
  Si stii ce m-a mai socat pe mine in anii astia. Cica toti copiii aduc la scoala proiectele cu poze color. Iti dai seama ca toti parintii se presupune ca au acces la o imprimanta color…
  Fruntea sus mami. Maine poate fi mai rau.

 8. diana simion

  Noi am rezolvat problema cu religia, nu merge :)! Nu e optionala, e facultativa, iar invatatoare e obligata, daca are cel putin un copil care nu participa, sa puna religia prima sau ultima ora in orar.
  Problema cu temele e rezolvata si ea, merge la after-school, iar acolo au program fix, de la 13.00 la 16.00, si, din fericire, isi face temele cu invatatoarea ei de la scoala. Acasa ar fi horror, imi imaginez, pentru ca sunt toate tentatiile din lume, de la papusi pana la dvd-uri, si cu mama are mai mult tupeu 🙂 sa zica “nu am chef”. Noi facem acasa, destul de des, in avans, macar doua, trei randuri, pentru ca am observat ca invatatoare nu ii pune sa faca intai pe o ciorna si nici nu rupe pagini :), daca situatia e nasoala. Insa nu mi se pare ca au extrem de multe teme, eu imi amintesc cu groaza cum ma prindea opt seara si tot nu eram gata cu temele, rar apucam sa ies la joaca in timpul saptamanii.
  Cheltuielile sunt, intr-adevar, mai mari decat ma asteptam. Noi am dat 175 de lei pe manuale, am platit tot, iar rechizitele cu ghiozdan cu tot au depasit 350 de lei. Uniforma, pentru ca a vrut si sarafan si fusta si pantalon, plus trei camasi de schimb, a costat 500 de lei. Fondul clasei, 50, fondul scolii, 50, pozele plus albumul din prima zi, 60, si, tine-te bine acum, au inceput excursiile si taberele. Care nu sunt obligatorii :), dar “ar fi de preferat s-o lasati, fac asta pentru ca vreau sa se cunoasca mai bine, sa-i cunosc si eu, bla, bla, bla”. Excursie, 50 de lei, tabara de 5 zile la munte, in saptamana de vacanta din octombrie, 750 de lei.
  Cat despre nervii care au venit la pachet cu scoala, eu pun asta mai ales pe seama faptului ca ne trezim amandoua la ora aia imposibila, nici eu, nici ea nu ne-am trezit vreodata in perioada gradinitei la ora sase. Erau zile cand ajungeam si la zece, boierie :)! E atat de obosita, incat nu mai percuteaza nimic, plange din orice, iar seara adoarme in doua secunde, ma trezesc vorbind singura, ceea ce nu mi s-a mai intamplat, de obicei ea ma adormea pe mine :).
  Cat despre semnele grafice, ea a facut mult mai multe si mult mai greu la gradi in ultimul an. Educatoare lor i-a invatat, cred ca din exces de zel, literele mici de mana, practic ea a facut TOT ceea ce este in abecedar. Nu i-a lasat cu rigla la gradi, ei au folosit stiloul tot anul pregatitor.
  Nu stiu Irina cum e, dar Ianca e aiurita :), noi trecem la cheltuieli si pierderile ZILNICE, ba strampii!!!, ba cravata, ba stiloul, ba creioanele, ba vreo jucarie, ba agrafele, cordeluta…
  Ghiozdanul are fix 5 kg, l-am cantarit eu, credeam ca numai al ei este asa, ca oi fi eu nebuna si ca ii pun prea multe (are si chilotei de schimb si sosete si hartie igienica, si gel dezinfectant, si jucaria norocoasa, ma rog, chestii aparent inutile).
  Asta e, e greeeeu, si o sa fie si mai greu peste cativa ani, cand in loc de un scolarel, vom avea doi :)…Pai iti dai seama cum va arata scenariul? Ca unul va merge de dimineata la scoala, celalalt dupa-amiza, practic vei fi “acolo” all day long :))), termini cu ala mare, il trimiti la scoala si vine ala micu :)))!

 9. Lala

  Yep, ai sintetizat perfect.
  Dupa 5 ani si un pic de scoala iti pot spune cu certitudine ca devine mai…costisitor.
  Din toate punctele de vedere, de la bani efectiv la timp, rabdare parinteasca…consumate.

  Dar…devin si ei mai responabili, in timp, evident.

  Ceea ce constat insa cu stupoare este ca la fiecare inceput de an scolar, dupa 3 luni de pauza incepem intai cu razboiul nervilor, readaptarea, reenuntarea conceptelor “temele se fac azi, cand le-ai primit, nu ma intereseaza ca mai ai materia asta peste o saptamana”, “da, faci cu siguranta si ce e dat cu asterix ( unul/doua ex suplimentare pentru “cine poate” ), “da, repeti la fiecare materie ce ai facut in clasa si citesti lectia din manual inainte de a arunca totul in ghiozdan si a pleca la scoala” etc.
  Chestii pe care le stie extrem de bine dar care le “uita” in prima luna de scoala, an de an.

  Pe la jumatatea lui octombrie incepe sa isi intre in ritm 🙂

  La Irina, ca observatie personala : cam multe teme.
  Daca asa a inceput invatatoarea va fi “interesant” de la clasa a treia in sus…

  Multa rabdare va doresc, la amandoua!

 10. Multumesc pentru partea a doua, ma incruntasem rau de tot citind-o pe prima.

  Doua chestii ma enerveaza in mod special:
  1)De ce trebuie sa cumpere parintii proiectoare, aer condiționat, jaluzele, parchet(!!??), calculatoare? De fapt nici macar partea cu markerele si buretii n-o inteleg, inca un pic si parintii vor trebui sa plateasca si chirie pentru salile de clasa. Zici ca invatamantul de stat e gratuit?
  2)Pe vremea mea, religia era optionala. Am fost intrebata daca vreau sa o invat sau nu. Da, eu, copilul de 6 ani, trebuia sa decid asta. Nici macar nu stiam de e aia religie.
  In plus, un pic de RELIGIE am invatat doar in liceu. In 1-8 am invatat CRESTINISM. Gresesc, nu am invatat, am fost indoctrinati.
  Si cum adica un copil trebuie sa aiba secrete fata de parinti??? Si asta vine tocmai din partea profesorului de religie??!! Ah, ce secrete ar mai afla el de la mine…

 11. Pot sa n-o mai dau la scoala?

 12. Tamara

  Imi vine sa plang! Da’ rau! Avem aceleasi probleme… de cateva zile incoace, de cand am inceput sa avem teme, ne suparam zilnic…”de ce e asa de important sa iasa liniutele drepte?”. Ne incurcam in atatea caiete speciale si carti, nu stim in care avem de scris si in care nu…Nu stiu cum o sa ne descurcam:(

 13. Vad ca nu ai blogul Ninei in blogroll deci ma gandesc ca s-ar putea sa nu il stii. Fetele ei sunt la o scoala privata iar eu am ramas destul de placut impresionata de ce povesteste. Stiu ca atunci cand ne gandim la scoala privata trebuie sa ne gandim si la bani, dar la ce sume ai trecut tu aici(mi-e si frica sa le adun) s-ar putea sa merite luata in considerare ideea.

  http://www.toane.ro/tag/liceul-waldorf/

 14. ady

  eu imi aduc aminte o tema din clasa I: cifra 3. mie nu-mi reusea deloc. dl tata a utilizat o lunga dupa-amiza de week-end de toamna sa o invete pe subsemnata sa-l faca pe 3. mai intai bucla mica de sus, apoi bucla mare de jos si, in final impreuna. in ce-l priveste pe 8, eu il fac din doua cerculete, unul peste altul, cum il face tata. 🙂
  acelasi tata isi aminteste cat de strict urmeaza elevii indicatiile invatatoarei: “scrieti execitiul cutare”. l-am scris; l-am scris copiind adunarile din carte, fara sa le rezolv. “d-na n-a spus rezolvati”. sustine ca s-a prefacut c-o suna pe invatatoare sa lamureasca situatia. ulterior a aflat de la invatatoare ca un singur elev in afara de subsemnata a mai “rezolvat” tema, restul au “scris-o”.
  si, asa, ca chestie, mie absolut niciodata nu mi-au facut parintii tema. de la liniutele si bastonasele din clasa I pana la proiectele din liceu. aveam colegi care se laudau ca le-au facut parintii pagina de bastonase/proiectul.

 15. Natalia

  Haha, ce tare e Irina, sa faca liniutele cu rigla! 😀 E o fire creativa, va avea succes in viata cu siguranta!
  Noi avem aceleasi discutii privind temele, zilnic, de citeva ori (la afurisitele de liniute a zis ca ii vine sa vomite, atit de tare nu-i plac). Am stabilit ca sta singur la teme, eu doar verific la sfirsit. Chiar si asa, ma cheama uneori la fiecare 5 minute, sa-mi spuna una alta, de multe ori fara nicio legatura cu ceea ce face.

 16. dori

  Fair warning: clasa intai este cea mai usoara! Pe masura ce numarul clasei creste, se complica si problemele: teme, timp, rabdare, religie!!!, numarul manualelor, caietelor tipizate, concursurilor care trebuie platite etc.

  Bine ati inceput scoala! Va dorim sa ramaneti senine, in ciuda liniutelor, a explicatiilor de la religie, a creioanelor care trebuie ascutite etc. etc. etc.

 17. voljena

  bloody hell!!! cica D-zeu (io n-am prins religie la scoala) da fiecaruia cat poate sa duca… io ii multumesc cu vreo 15 ani intarziere ca m-a trimis in anglia unde pe langa ce povestiti voi este PARFUM – d’ala de firma – :)) n-as fi rezistat psihic si nici financiar in ro… aici mi-a mers copila la scoala cu o mapa de max 500 gr pana la 11 ani… de la 9 la 15 (unele scoli pana la 15.15 sau 15.30) … in uniforma ieftina… teme ioc… parc, joaca si sport si muzica si ce mai vroiam noi toate dupa-amiezele… religia facuta asa informativ – despre toate religiile – fuse optionala, dar nefiind vorba de indoctrinare am lasat-o ca m-a scutit sa-i mai explic io diverse…

 18. Mie mi-au ajuns 4 ani cu Diana in scoaal romaneasca, mi se ridica parul maciuca ccc cand citesc ce e in scoala romaneasca mai departe. :(( Noi am trecut cu Diana acum 8 ani prin asta si vad ca e tot mai rau…

  Aici cum zice vojena, e parfum! Silvia e a 2-a acum si a invatat si sa scrie si sa socoteasca fara chin, din placere doar. Iar joaca e la loc de cinste, lectiile sunt la scoala si dupamesele sunt numai joaca…max. 30 minute lectii pe saptamana.

  Ma tot intreb nedumerita…invatamantul romanesc incotro?

 19. Mie una mi se pare interesanta comparatia intre scoli (Romania vs. alte tari). Eu am facut tare multe compromisuri tocmai pentru ca al meu copil sa ajunga sa faca religie la scoala. Si pentru ca am intarziat odata cu treaba in interiorul scolii, am auzit mai intai imnul Canadei, dupa care am auzit Tatal Nostru, la megafoane. Acasa, m-a atentionat copilul odata ca ne-am asezat la masa si n-am spus o mica rugaciune sa multumim ca avem mancare. Si cand l-am intrebat cam ce crede el despre God si Jesus, mi-a spus “mommy, They are sooo good and They love us sooo much!!!” – deci la noi inca nu-si are locul discutia cu iadul si deocamdata totul este prezentat pe o nota foarte pozitiva, eu una sunt fericita. Robbie a stiut sa socoteasca (adunari de numere pana la 10) inainte sa inceapa primul an pregatitor (aici sunt doi ani pregatitori, inainte sa intre copiii in clasa I), acum, dupa doua saptamani de pre-scoala isi scrie numele si alte lucruri, iar progresul la citit e absolut simtitor. Profesoara mi-a spus ca anul asta inca nu le da teme decat celor care insista (care au de exemplu frati mai mari, sa se poata juca si ei de-a temele, le da reviste cu exercitii specifice varstei), abia la anul (adica la 5 ani, cum ar veni). Noi trebuie sa platim practic doar pentru mancarea pe care o punem copilului in ghiozdan, restul materialelor didactice sunt gratuite si oferite de catre scoala.
  Si apropo de teme, imi aduca aminte ca scoteau cele mai violente instince ale maica-mii la suprafatza, si se mai si supara cand o rugam sa-l lase pe tata sa ma ajute la teme, dar stiam eu ce stiam, el explica odata si intelegeam, maica-mea explica de o suta de ori prost pana imi traznea un caiet in cap de ameteam… Deci uram temele cu mama cu pasiune… Ah ce de amintiri mi-ai readus :-))))

 20. Va multumesc pentru comentarii si informatii. Noi suntem la capatul unei zile in care Irina a plecat de-acasa la 7 si 15 si s-a intors la 18. In acest interval a avut 7 ore de scoala.
  Sunt terminata de oboseala asa ca nu pot raspunde fiecarui comentariu in parte, dar va asigur ca le-am citit. Noapte buna tuturor!

 21. Imi este rau si imi pare rau cand citesc despre numarul si durata temelor pe care le face Irina zi de zi, cel putin 5 zile pe saptamana. Desi am fost un elev foarte bun, am urat cu pasiune orice trebuia facut suplimentar acasa, dupa orele de scoala. Dar nu am permis gandului sa iara la suprafata, de-abia acum, citind despre liniute si pagini si alte nebunii m-am simtit in camera mea, dupa ore, in timp ce afara era soare si frumos, iar eu stateam si pictam cu stiloul pe caiete. Imi doresc din inima si voi face totul ca Degetzica sa nu treaca prin sila si silitul asta atat de devreme, ci sa invete totul din placere si doar in orele de scoala. Credeam sincer ca in atatia ani de cand am terminat eu scoala lucrurile sa se fi schimbat si sa fi evoluat intr-o directie mai umana, mai linistita si mai putin acaparatoare, dar se pare ca nu-i asa. Incepind de la jaluzele si parchet si pana la numarul de liniute, pagini si teme, cantitatea bate oricant calitatea. Si e pacat, cel putin din punctul meu de vedere.

 22. le cumparati pentru copilul dvs . e adevarat ca l-ati putea lasa si fara 🙂

  • Nu apreciez ironia. Urmarind aceasta logica, as putea sa nu-i dau nici pachetel la ea, sau mai simplu ar fi sa n-o trimit deloc la scoala, ori sa nu ii cumpar uniforma, nu-i asa? Eu nu ma plang ca trebuie sa-i cumpar copilului lucruri pentru scoala. Ma plang ca sunt costuri nejustificate. In tari mai civilizate decat Romania, doua camasi albe costa echivalentul a 12,50 lei. Nu 70. Nu 100. In tari mai civilizate decat Romania, in clasa 1-a copiii nu au si culegere si fise de lucru si manual si doua caiete tip 1 si un caiet al elevului. Sau daca le au, le au de la scoala. Despre asta discutam.

 23. Ada Albinutza

  Cred ca aveam nevoie de asta. Banuiam cate ceva, dar m-a dat pe spate. Imi spunea o mamica, pt inceperea cl.I iti treb cam 10mil. E ingrozitor! Ultimul paragraf mi l-as lipi pe frigi, ca si eu mai am iesiri de-astea! Sa le citesc mereu sa-mi intre in cap:))…oricum f interesant

 24. liana

  Aerul conditionat nu isi are locul intr-o clasa indiferent de pozitionare ori temperatura de afara.Copiii trebuie sa invete sa deschida geamurile si sa aeriseasca , e foarte important , lucrez intr-o scoala si constat zi de zi cat de greu e sa explici ca noi traim cu oxigen…
  Laptopul pt dna invatatoare…sa faca bine sa si-l cumpere singura, nu-i trebuie la clasa , in niciun caz.
  Copiii rup jaluzelele , chiar si adultii uneori.O perdea e ok si se poate folosi macar pana in clasa a IV-a daca nu pana intr-a opta.
  Dulapuri pt acuarele si hartii ?Mi se pare aiurea.
  Dar ma rog , fie.Doamna , daca tot vrea chei, atunci sa nu le mai pretinda si copiilor .Sa le tina ea si gata , ce mare filozofie.Of…

 25. liana

  Si ar mai fi o chestie: insistati la invatatoare sa existe sapun lichid la baie.E absurd sa se care copiii cu sapun ori gel dezinfectant la ei .E greu , e prea chimicalos , e scump , poate da alergii.Copilul trebuie sa aiba batistute din hartie, atat.

 26. Draga Ada,

  check out this links, primul este un blog eye-opening, al doilea un speech pe care cred ca-l stii deja (daca nu, you will love it) iar al treilea.. pe al treilea l-am descoperit abia azi, dar mi se pare ca ridica niste probleme interesante. “If your kid comes home with an A and an F, which subject deserves more attention from you?”

  http://temepentruacasa.wordpress.com/
  http://www.ted.com/talks/lang/eng/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html
  http://www.youtube.com/watch?v=hWZTdso2Njs&feature=share

 27. of, *these links, era cam tarziu/devreme cand am scris 🙂

 28. Nu am cum sa citesc toate comentariile ca sunt in criza de timp, dar trebuie la sedinta sa ridici problema temelor. niciunui prof nu ii place sa fie invatat cum preda, dar 2 pgaini doar la mate e inuman. E total exagerata madam asta. Sofia nu avea mai mult de catvea randuri. Si scrie superb as zice, doar ai vazut ci ochii tai cum scrie.Invatatoarea ne-a zis ca e inutil sa dai multe teme. Mi se rupe sufletul pentru Irina :((( Ce eram eu disperata inainte sa inceapa anu, da cand te vad asa pleostita…. despre pian, ma tot gandesc , am o colega draguta care sta in vatra Luminoasa….nu mai bine faceti voi cu ea?
  (asta e un gand random, poti sa-i dai ignore, nu am vb cu ea de 2 ani)

  Uniforme: next time eventual roaga pe Tracy sa cumpere pt voi de la Next/Debenhams /si altele si sa va aduca la urmatoarea vizita? Sunt mult mai ieftine. Nu stiu ce culoare are sarafanul Irinei, dar in Anglia se gasesc bluze albe f ok. Acuma, daca ai atelier care le face de bumbac, mai bine, eu am facut rabat la chestia asta si am luat prin ai mei bluzele de scoala, chiar de la magazine gen George (Gen, lOL).

  Fondu clasei: este total lipsita de bun simt. la noi a zis din prima sedinta: fondu clasei e ilegal. Punct! aoleu ce m-am enervat.

 29. DISLIKE pentru faza cu profu de religie,
  🙁
  aflu insa de alternative cu substanta:
  http://temepentruacasa.wordpress.com/

 30. Bună,

  Un scurt comentariu despre această porţiune a textului:

  „Cât despre lapte, dacă nu-l bea, am rugat-o să nu mai ia cutia, deși sfatul meu a fost să-l bea, că e bun laptele. On second thought, mă tem că e lapte pasteurizat și ulta radiat. De cercetat.”

  Pasteurizarea este procesul inventat de Pasteur (de unde şi numele, contrar ideii populare că ar veni de la „pastă” 🙂 ) în care substanța supusă tratamentului, aici laptele, este ridicat rapid la o temperatură foarte mare și apoi răcit. În urma acestui procedeu o foarte mare parte a bacteriilor și agenților patogeni sunt omorâți, făcând astfel laptele mai sigur pentru consum.

  Radierea este un alt proces de eliminare a agenților patogeni. La prima vedere poate părea periculos din moment ce radiațiile ionizante sunt periculoase. Totuși, în mod normal în mediul înconjurător există un nivel de radiații ionizante (cele periculoase, care au energie suficient de mare încât să rupă legături chimice sau să disloce electroni din atomi) care provine din diverse surse, printre care și Soarele. Pericolul nu vine strict de la radiații, ci în mare măsură de la nivelul lor, la fel ca în cazul oricăror posibile hazarduri. Radiațiile ionizante în doză mare omoară bacteriile, și dozat corespunzător, reprezintă un beneficiu. Acest gen de tratament, ca oricare altul bazat pe știință, este atent și strict regulat, iar firmele au tot interesul să-l mențină la niveluri sigure (pierderea de capital de imagine poate duce la pierderi imense de profit și nu au nici un interes să își omoare clienții, evident).

  Ca o paralelă, la fel se întâmplă și când pui pe banda de scanare la aeroport bagajul și e scanată cu raze X (radiații ionizante).

  În concluzie, atât pasteurizarea cât și radierea alimentară sunt procese industriale sigure care oferă avantaje reale pentru sănătate.

  Idea cum că laptele brut ar fi mai sigur pentru sănătate este identică cu idea că mai bine mănânci carne crudă decât să o fierbi, prăjești bine sau să o coci, când știm că scopul acestor procese e să reducă riscurile pentru sănătate.

  Resurse:
  – referințele de la articolele wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Pasteurization
  http://en.wikipedia.org/wiki/Food_irradiation

  și articolele și referințele de aici:
  http://skeptoid.com/episodes/4061
  http://sciencebasedparenting.com/2008/05/04/the-fallacy-of-raw-milk/

  În rest, succes cu fata la școală și sper să reușești să te abții de fiecare dată când îți vine să-i tragi câte una deoarece, pe termen lung, faci mai mult rău decât bine pentru că erodezi idea că poate avea încredere în mama oricând și că acasă e un loc sigur pentru ea.

  • Multumesc frumos pentru informatii. Irina bea lapte pentru consum, din cel ce trebuie pastrat in frigider, nu dintre cele ce pot fi lasate cate o saptamana pe masa fara sa-si schimbe proprietatile.Daca vrea sa bea laptele primit la scoala, e libera sa-l bea. Irina insa, generoasa fiind, ia cutia, o desface, bea doua guri si apoi o pune in ghiozdan asa, desfacuta. Apoi imi spune mandra ca mi-a pastrat si mie lapte. Evident, laptele e deja imprastiat in tot ghiozdanul, pe manuale si caiete. Am sfatuit-o sa nu mai ia cutia daca nu are de gand sa bea laptele pentru ca in mintea mea, laptele ala poate ajunge la un copil caruia chiar ii e foame/sete.
   Ma straduiesc tot timpul sa nu imi las pulsiunile agresive sa se manifeste. Nu doar in privinta copiilor mei, ci si a partenerilor de trafic si a oamenilor in general. Nu ca sunt eu o persoana agresiva din fire, ci pur si simplu nivelul de stress e mare. S-auzim numai de bine!

   • Cu mare plăcere. 🙂

    Un singur lucru vreau să-ți mai zic. Și laptele pentru consume poate fi pasteurizat. Nu înseamnă că nu se strică odată deschis (atunci devine ținta microorganismelor care încep procesul natural de degradare), ci înseamnă că are o viață de raft mai lungă și nu necesită fierbere (care are rolul de a distruge microorganismele și agenții patogeni).

    Irina ta pare o fetiță tare simpatică. Să-ți trăiască! Am înțeles acum care era idea 🙂 . În momentul în care în inocența lor fac câte o boacănă ca asta cu laptele, nici nu cred că ai cum să fii supărat pe ei.

    • Eddy, eu stiu ca si ala e pasteurizat, dar imi place gandul ca e degradabil. Cat despre boacana cu laptele, ce sa-ti mai zic, pe mine manifestarile ei de generozitate ma lasa muta. De cate ori e ziua unui copil si o serveste cu bomboane, ia trei. Una pt ea, una pt mine, una pt Laur… Sunt dulci copiii.

 31. Mi-am amintit ceva, legat de uniforme. Irina poarta uniforma aceea cu albastru in patratele sau uniforma scolii? Ma gandeam ca asta-vara, in periplul meu prin magazinele second-hand dupa materiale pentru crafts, am gasit intr-un magazin uniforme pentru clasele primare care de departe semanau cu uniformele noastre, obisnuite. Numai ca de aproape erau alta mancare de peste. In primul rand erau din bumbac 100%, cu guleras frumos si nasturei in forma de floricica. Erau marca Marks and Spencer si erau noi. Eu am luat una pentru nasturasii in forma de floare pe care i-am pus la un tricou de-al meu, costau foarte putin, vreo 8-9 lei si aveau mai multe marimi. A, si rosii, nu numai albastre. Absolut superbe erau, imi venea sa cumpar vreo cateva sa le am pentru cand va creste Eliza mare, dar m-am abtinut. Inca o mai am pe cea de la care am scos nasturii, o sa ii cos nasturi obisnuiti si o s-o donez unui copilas care are nevoie de ea. Concluzia ar fi pentru mamicile cu mai putine posibilitati sa intre si in magazinele second-hand sa caute haine, inclusiv uniforme, cel putin hainele pentru copiii mai mici sunt aproape noi si la preturi foarte mici.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sceptici în România – Episodul 28 - Sceptici în România - [...] https://www.injoaca.ro/in-joaca/anuntai-la-litere-post-pentru-parintii-de-prescolari-si-de-scolari-mi... [...]
Privacy Policy