Atenţie, copii: cum să vă treziţi mămica din somn.

12 Feb 2009 by

Întrucât în fiecare zi învăţ lucruri preţioase de la Mama Pisicilor (poate n-am apucat să vă spun, dar Irina s-a proclamat “mama pisicilor de pluş”) m-am gândit că ar fi tare păcat să nu vă împărtăşesc măcar câteva dintre perlele pe care mi le serveşte Alteţa Sa, pe stomacul gol, la ore mici.
Aşadar.
În atenţia copiilor mai mici (şi mă refer aici la domnişoarele Alinei, la domnul Max, la Vlăduţ, la Basse, la Gramokid, şi la toţi ceilalţi copii ai doamnelor din blogroll. Nenăscuţilor lui Zu, al Alinei şi a Măriuţei să li se pună la căşti următorul text frumos înregistrat):
Dragi copii, dacă se crapă de ziuă (adică pe geam se vede o cât de vagă urmă de lumină) e semn că părinţii au dormit destul şi e momentul să începeţi rutina de dimineaţă. Cum se procedează:
Pentru cei din grupa de vârstă 0-2 ani (att: Maria, Vlad şi Gramokid):
La voi e simplu. Sunaţi deşteptarea din toţi bojocii. Mimaţi panica sau foamea. Răspunsul va fi instant pentru că ăştia mari nu se pricep să decodeze corect semnalele şi se tem mereu că e posibil să se întâmple ce-i mai rău, aşa că sunt drepţi în doi timp şi trei mişcări. Dacă vi s-a urât de vocalize, aruncaţi din pătuţ orice obiect care sună cât de cât înfundat. Dacă aveţi parchet, v-aţi scos. Timpii de reacţie vor fi şi mai mici. Evitaţi totuşi să faceţi prea des figura cu sunetele înfundate, în primii ani de viaţă ai copilului, adulţii tineri sunt mai susceptibili de atacuri de cord decât pensionarii trecuţi de onorabila vârstă de 70 de ani.
Trecem acum la grupa de vârstă 2+.
Se ia cănuţa de apă (cele de tip Avent, cu cioc, sunt cele mai nimerite) şi se picură câteva picături pe fruntea adultului. Dacă acesta nu răspunde, lăsaţi cana să-i cadă discret între ochi. Evitaţi nasul. Hemoragiile matinale îi prost dispun pe cei mai înalţi de 1m50. În cazul în care stăpâniţi deja limbajul articulat, rostiţi următoarele parole (e bine să exersaţi în faţa oglinzii):
* “Maaaami (merge şi “tati” dar masculii răspund mai greu) mi-e foooaaaaame”.
Conştiinţa femeii o va ridica în picioare în aproximativ 25 de secunde (cam atât le ia adulţilor să proceseze informaţii în stare de semi-conştienţă. Da, ştiu, e incredibil cât sunt de lenţi!)
* “Faaaaac caca!” – această parolă funcţionează şi în public, dacă vă plictisiţi şi vreţi să schimbaţi peisajul.
* “Mooooooonstrul, mami!” – da, e cu r. Tot trebuie să-l învăţaţi până la urmă.
Acestea sunt de bază, dar puteţi improviza şi-n funcţie de ce mai ştiţi că-i ridică instant pe părinţii din dotare.
Grupa 3+
De la această vârstă, adulţii se aşteaptă la o minimă politeţe. Deci, trebuie să faceţi un efort.
Iată câteva dintre cele mai fericite formule.
* “Maaaamiiiii! Treziiiiireaaaa!”
* “Mami, e dimineaţă. Tu nu te duci la serviciu?”
* “Mami! am visat urât. Se făcea că pe tavan era un monstru verde cu bube şi multe capete care-mi zicea te mănânc, te mănânc… Mami, dacă mă mănâncă monstrul?” – Această formulă trebuie rostită rapid, ştiţi voi, ca la reclame, când zice tanti sau nenea “acestaesteunsuplimentalimentarpentruriscurisiconsecintecontactativamediculsaufarmacistul. “
* “Sunt gata să mănânc, Mami!”
* “M-am trezit, mama. Mama! M-am trezit. Maaaamaaaaa!”
* “Mami, azi e sâmbătă? A, bine, nu mai ştiam.”
* “Mami, pot să fac pipi?”
* “Mami, mă scarpini?”
În cazul în care niciuna din aceste formule nu funcţionează, ridicaţi receptorul, apăsaţi pe redial şi vorbiţi cu ultima persoană apelată de părinţi. Şansele să fie buni sau cineva din familie sunt foarte mari. Povestiţi-i interlocutorului că mami doarme şi intenţionaţi să-i faceţi o surpriză şi să vă pregătiţi singur/ă micul dejun. Menţionaţi cuvântul aragaz de cel puţin două ori. Veţi observa instantaneu un personaj cu părul vâlvoi şi ochii uşor ieşiţi din orbite, materializat lângă obiectul de uz casnic mai sus amintit.
Dacă vocea persoanei de la celălalt capăt al firului nu vă este cunoscută, nu-i nimic. Toţi, dar absolut toţi adulţii se străduiesc să pară coerenţi când sunt treziţi din somn de un telefon dat la ore mici. În cele din urmă, victima se va sesiza că e cineva în sufragerie care vorbeşte şi va coborî din pat.
Pentru cei ce au acasă mici animăluţe, reţineţi că acestea pot fi aliaţi preţioşi. Puteţi ataca împreună, separat sau consecutiv. Până la urmă, mama şi tata se vor trezi, fie şi numai să vă deschidă televizorul la desene.
Succes, oşteni! Nu ezitaţi să improvizaţi, adulţii apreciază originalitatea.
Bună dimineaţa, tuturor colegilor mei de suferinţă.

LE: contribuţia celor ce trec pe aici zilnic e nepreţuită. Aşadar:
categoria 0-2 ani: Adra Bell zice să încercaţi lovituri directe la cap. Deduc că şi un răcnet direct în ureche are acelaşi efect.
3+: Rayan zice că dacă izbiţi cu putere uşa de la dormitorul părinţilor şi invocaţi una din următoarele formule, sigur veţi avea succes: “vreau morcovi” “e usa închisă”, “vreau desene”, “nu pot sa deschid sticla”. Bonus tip: seara, după ce se încheie rutina de noapte, deschideţi iar uşa şi spuneţi pe un ton plângăcios: “dar eu nu am mâncat nimic astăzi!”
categoria 4+: Alex şi Bianca vă recomanda: “mami, tu esti daguţa mea şi tebuie să te scoli să stai cu mine” asezonat cu un mângâiat blând pe cap.
Basse susţine că şi “mami, cântă-mi ceva” dă rezultate.

Related Posts

Tags

Share This

20 Comments

 1. Bogdana

  buna dimineata si tie!!
  sper sa fi fost mai buna decat dimineata mea :))

 2. mamica de Sebastian

  Buna dimineata
  A mea a fost cu spaime,caci odrasla mea obisnuita sa se trezeasca si sa ne trezeasca la ore mici s-a trezit taman la 9 jumate de am crezut ca a patit ceva.
  In rest sint obisnuita cu mami cinta-mi ceva,sau isi cinta singur sau se da jos din pat si trage plapuma de pe mine.

 3. ILANA ANDREEA

  Bestial, absolut demential! Am ras singura, cu lacrimi (parol!) si-s la birou! :))
  Sincer, primul impuls a fost sa trimit linkul prin mail colegelor de suferinta din birou, sa rada si ele. Da’ n-as fi vrut sa fac o boacana. Asa ca te intreb: pot? please, please, please! Pe bune, e prea fain sa nu fie cunoscut si de altii! :))

 4. Ada Demirgian

  pai sigur ca se poate ca doar e public, nu? the more, the merrier!

 5. ILANA ANDREEA

  Mersi frumos, Ada! 🙂

 6. Schumitza

  muhahha, nu am copii da cred ca imi imaginez cum e. tocmai i-am dat linku unei colege de birou cu copii si mi-a zis ca fetita ei de 5 ani obisnuia sa o trezeasca lovind-o cu picioarele peste fata :)). si ca fius-o mai mare nu ii trezea deloc ca sa poata umbla cu borcanul de zahar linistit prin casa sa manance :))

 7. Ana

  La noi se spune: Mami, eu vad o margine de lumina!

 8. Andreea Badran

  La noi e cu : mama (sau baba, dupa caz), vreau morcovi, fac caca, nu pot sa ma duc la muni ca e usa inchisa, vreau desene, nu pot sa deschid sticla, mi-e foame (asta merge la fel de bine si seara, inainte de culcare, dupa ce ai bagat copilul in pat, fericita ca s-a mai incheiat o zi si tu inca mai traiesti si e insotzita si de “n-am mancat nimic astazi!” … iar astea toate se cer pe un ton urlat si printre mii de lacrimi de nu stii initial ce dumnezeu s-a intamplat. Si inca ceva: neaparat dupa ce se izbeste usa de la dormitor, in asa fel incat sa se sperie si sa se trezeasca neaparat si Philip in urlete.

 9. Ruxel

  Si la noi e cam la fel. Adicatelea, daca intra cea mai mica raza de lumina prin perdea, e semn ca trebuie sa ne trezim….toti!!! Daca nu vreau si nu vreau incepe cu speculatii de genul: “mami, tu esti dagutza mea si tebuie sa te scoli sa stai cu mine” in timp ce ma mangaie pe cap!

 10. adra_bell

  A mea e la categoria 0-2 ani, urla direct sau imi arunca cu ceva in cap.
  offtopic Linkul cu Cipi nu merge, gugaleste lumea, tu esti prima optiune si apoi imi trimit mie mail

 11. Ada Demirgian

  Sunt absolut coplesita. O sa editez postul si cu parolele obtinute de la voi, sunt importante, sa le oferim copiilor informatii complete.
  Adra, am gasit o solutie de compromis pt Cipi.

 12. Darael

  Superb.
  Ada, buna dimineata !

  Si… bine te-am (re)gasit ! Gata, fug sa citesc din urma.

 13. alina

  Mulțumesc, Ada, m-ai binedispus pe ziua de azi, chiar că aveam nevoie!!! :))

  Hei, atenție, Maria e demult la grupa 3+, țțț, n-o retrograda, că are arsenal avansat fii-mea!
  De exemplu azi de dimineață a mers cu: “Maaaaaaamiiii!! Vreau trenulețul, unde e trenulețul??? TREBUIE să mă joc cu trenulețul!”. Dap, astea au fost primele vorbe, țipate la mine!
  Altfel de obicei e și la ea cu “mi-e foameeeee!!!” sau “fac pipi/caca, mi-e frică să merg singură la baie!!!”

  Iar la grupa mică, Anna punctează cu o mușcătură bine țintită – de obicei nasul, dar merg la fel de bine obrajii. Sau trasul de păr! Sau picioare în gură!!!

 14. mama lui andrei

  Atentie mame – tipsuri de furat putin somn in weekend!
  minunat… ma intreb daca ai nostrii copii stiu de sambata si duminica … in timpul saptamanii trag de al meu hai sa vedem pe thomas has una hai alta ca sa ne ducem la gradi/buni
  in weekend insa in intervalul 6.30-7 negresit aud un mama viiiiiiiiiiiino!!!!!!!!!!!!! disperat care sincer cred ca ii trezeste si pe vecini – din fericire si ei posesori de 1-4 copii, dupa caz (noi suntem la 3+). Daca nu reactionez vine si ma trage din pat imi da plapuma /patura jos si miorlaie in continuare aceeasi chestie.
  mama lui andrei a invatat ca la ora aceea matinala de weekend functioneaza sa ne mutam pe canapea si sa mai incercam sa furam cate 10-20 min de somn, timp in care stapanul cel mic isi face de cap cu ale lui jucarii
  iar acum dupa o raceala am invatat si chestia cu ceaiul la termos – e gata cald nu fierbinte dimineata il punem in cana si bem si mai furam alte 10 minute…
  daca nu am dormit pre mult noaptea atunci desenele sunt salvatoare

 15. Aimee

  :)))) Super postul. Ras cu lacrimi! La categoria 0-2 ani Deanna a folosit metoda plansului, scancetului si aruncatului cu jucarii pe unde nimerea.
  La categoria 2+ a descoperit ca ne trezim foarte repede daca ne pupa si ne imbratiseaza
  La categoria 3+ a fost pupat, imbratisat, calarit, sarit in pat, “mami mi-e foame”, “mami fac caca”, “maaaaaaaaaaaaaamiiiiiiiii, maaaaaaaaaaaaaamiiiiii – mi-e frig, ma invelesti te rog?”
  La categoria 4+ – “mami e dimineatza?”, “mami, eu nu merg azi la scoala?”…

 16. mariamirabela

  Hahaha, nici nu vreau sa ma gandesc la ce ma asteapta. Cum vom regreta noi, proaspetii parintzi, libertatea noastra castigata si mentinuta greu timp de 32 ani! Ce sa-i faci, cand ceasul biologic vorbeste, nu i te poti opune!

 17. gramokid

  Hmm, recunosc ca de felul meu sunt mai somnoros si de obicei e cineva care se trezeste inaintea mea. Cand se intampla sa fiu eu primul:
  de la 0 a 1 an, plansul a dat rezultate instant;
  de la 1 an m-am rafinat si am inceput sa fac vocalize (nanana,aaaaaaa).
  Mai e o situatie speciala cand nu dorm in patut si atunci arunc un picior peste omul de langa mine, incerc sa-l scutur sau ii pun mana pe fata, gesturi acompaniate de o voce cristalina si dragalasa: iiiiiii, aaaaaa, ggggggg!

 18. Someone

  Hehe, p-aia cu “TREZIIIIREEEAAAAA!” într-o dimineaţă de duminică, la ora 6, am încercat-o şi eu la vremea mea.
  A mers, chestie care nu mi s-a părut nici atunci chiar aşa de surprinzătoare 😀

 19. Ada Demirgian

  Gramokid, s-a notat.
  Someone: si, iata, inca esti viu!
  Mariamirabela: nu pot sa zic decat 😀
  Aimee: da, tre sa editez clar postul, ca sa avem opera completa.
  Mama lui Andrei: merci de ponturi, sa vedem ce facem cu ele.
  Alina, scuze domnisoarei Maria. Anna e scary!
  Darael: wb!

 20. Zu

  Vaaaai, am ras cu pofta, asa cum nu am mai ras de mult (cam de cand alerg haotic intre doua scutece si un biberon :-)). Favorita mea este combinatia dintre o respiratie fornaita si un gajgait suspect din gat, suficiente sa ma faca sa cred ca se sufoca odrasla (panica majora!!!), odrasla care de fapt doar se foia tacticos prin patut…

Privacy Policy