Bancnota de 16 lei

13 Nov 2013 by

E din nou dimineaţă. Rece şi lipsită de strălucire, mai gri, aşa cum îi şade bine unei dimineţi de noiembrie. E șapte şi cinci şi mă îndrept deja spre maşină, cu Irina după mine, mormăind că o strâng pantofii de sport, cumpăraţi, cum altfel, cu două luni în urmă, nr. 33. “De unde ştii tu că mai am eu 33 la picior? ”

Nu ştiu unde se grăbesc copiii ăştia să crească. Cum adică. 34 la picior? Şi cum adică, Liei îi trebuie mânuşi cu degete, că nu mai e bebe? Ba da, e bebe. Lăsaţi-mi bebeluşul în pace…

Azi sunt în bani, pun benzină de 100 de lei, nu de 50, ca de obicei. Mângâi cu privirea pernuţa în formă de dalmaţian din vitrina benzinăriei. Tare i-ar plăcea bebeluşei, dar costă aproape cât toată benzina pe care am pus-o în rezervor. Lasă, şi-aşa e casa plină de tot soiul de chestii prea puţin utilizate.  

– Balanţă, se aude de la radio… 

Desigur, Balanţă, ceva banal, zi interesantă pentru Scorpion, Săgetătorul trebuie să fie atent între 16 şi 21…

– Capricorn. 

Copilul Capricorn ciuleşte urechile.

– Azi puteţi recupera din treburile amânate…

Nu se termină bine horoscopul de la radio, că de pe bancheta din spate se aude:

– Mama, ai cumva două bancnote de 16 lei?

NU râd. Am dezvoltat această abilitate de a nu râde de propriul meu copil, sunt maestră, am o mină foarte serioasă, numai bună de observat în oglinda retrovizoare, deşi pe dinăuntru râd isteric câteodată. Mi se pare drăgălaşă neştiinţa asta a propos de bani şi bancnote a Irinei. 

– Ce să faci tu cu două bancnote de 16 lei?

– Ai uitat să-mi plăteşti alea cu “Fii inteligent”. 

N-am să mă prefac că nu ştiam că nu am plătit două culegeri intitulate motivaţional “Fii inteligent”, am tot amânat, stai să iau salariul, stai să plătesc bona, stai că îţi trebuie acum cizme, stai că şi Liei îi trebuie hăinuţă…  Dar gata, nu mai pot amâna. Mi se întâmplă asta mereu. Nu există să am bani puşi deoparte, mereu, mereu, mereu am fix cât trebuie sau un pic sub suma respectivă. De exemplu, acum am 3 bancnote de 10 în portofel, prea puţin pentru a acoperi cele două culegeri. Să-i dau 30 de lei şi să o las cu datoria de 2? Să iau una din bancnotele de 50 pe care Lavinia mi le-a dat să i le dau Cameliei… 

Scot 50 din buzunarul secret al genţii. Banii trebuie să circule. Am să scot altă bancnotă de la bancomat. 

– Poftim, Irina, să-mi aduci restul. 

– Mulţumesc, mami! Chiar că mă ajută azi astrele, zice Irina. Şi mămicile, adaugă grăbită, nu cumva să mă ofenseze…

– Da, Irino, că astrele tale sunt eu, apuc deja să spun, peste vorba ei amabilă. Eu nu sunt o stea, pur şi simplu, eu sunt două stele dintr-o dată. Aşa, ca o bancnotă de 16 lei…

Nu pricepe ce am zis, dar nici nu mai contează. E bine. Mişto treaba cu horoscopul, îi dă idei, ar trebui cineva să facă un horoscop al copiilor, motivaţional. Cu “azi e o zi bună să faci sport”, “Mai pune mâna pe carte”, “Evită dulciurile în pauza dela zece”…

Irina nu mai ascultă radioul. Citeşte “În ţara legendelor” de Alexandru Mitru, una dintre cele mai frumoase cărţi ale copilăriei mele. E tăcută, cu câteva muşte roindu-i discret pe deasupra căciulii. Am avut un week-end interesant şi încă ne resimţim, eu sunt uşor paralizată în ce o priveşte, nu prea ştiu cum să mă port. Aş iubi-o, dar mă calcă pe nervi, cu tonul pe care-mi vorbeşte, cu cuvintele pe care mi le spune, cu felul în care se uită fix în ochii mei, fără nici un fel de teamă sau de ruşine, mai grav, fără nici un soi de regret pentru pojghiţa asta subţire care a înflorit între noi ca gheaţa pe geamuri în plină iarnă. Sigur, nu-nseamnă că n-o mai iubesc, dar sunt momente când nu prea-mi place în ce s-a transformat şi atunci mi-o aduc aminte pe la 4 ani, spunându-mi:

– Aminteşte-ţi cât de mult mi te-ai dorit…

Peltică şi cârlionţată şi cu ochii mari cât farfurioarele, cu degetul ridicat în aer şi foarte serioasă, încurcând ea persoanele şi diatezele şi…

Acum calcă pe ouă în preajma mea. Îi e… nu frică, presupun că se cheama ciudă (ar fi prea mult spus jenă) de lipsa ei de diplomaţie şi de faptul că încă o dată, a câta oară, a călcat pe inima mea. Dar nu ştie cum să iasă din situaţia asta, pentru că “hm, ce ciudat, mama nu se prea supără de obicei, mama nu ţine supărarea, mama ştie că şi când o iau de bună, e doar pentru că n-am dubii în ce o priveşte…”

Am verde la toate semafoarele, până sus, la Cişmigiu. O pup la plecare ca de obicei, o binecuvântez în gând, ca de obicei, apăr-o Doamne şi păzeşte-o, că ea e prima născută şi numai Tu ştii cât mi-am dorit-o.

E o zi bună, deşi tipul de la radio insistă că azi e 13 şi anul e tot cu 13 şi în termometre tot 13 grade şi… Şi-mi vine să-i zic “Mai terminaţi cu prostiile, 13 e doar un număr, nu e o zi blestemată de la ora 00 până la ora 24, e o zi ca oricare alta, cu tot ce-i punem în ea, da? Norocul şi-l mai face omul şi cu mâna lui”. Nu-i zic.

E o zi bună. Am zis. Aşa rămâne. Cum am stabilit. O zi bună.

 

 

Related Posts

Share This

6 Comments

 1. traveller

  Ai scris minunat – am simtit pojghita infiripindu-se, am numarat banii cu voi si am recunoscut privirea indrazneata a Irinei de sub caciula peste care se invirt mustele infrigurate ale lui novembre. Ce sa zic… ei ii urez sa fie mai iertatoare cu ea insasi si cu cei din jur si tie multa, nesfirsita rabdare:)

 2. and so it begins …. lungul drum al copilului spre maturitate prin adolescenta (sa-i zicem purgatoriu?)

  fu o zi buna pana la urma

 3. Doina Elena

  Mi-a zis zilele trecute, cand a luat o nota sub asteptari la limba romana: “Nu te-ai suparat, stiu ca nu te-ai suparat! Tu nu esti ca alte mame! ESTI MAMA BERBEC si mamele berbec RASFATA COPII”! vazandu-mi fata lunga a completat:” a dat la STIRI!” Cum bine zici eram isterica pe dinauntru, pe dinafara am intrebat sec:”despre copiii de mame berbec n-a zis ca sunt impertinenti la stirile alea?” E din ce in ce mai greu zic eu sa fii mama berbec de copil de 9 ani :).

 4. Mihaela

  Eu, Leu, am avut mama Berbec. Nu spun mai mult.

  • Ada

   Ba da, ba da, spune-mi, ca si eu am avut mama berbec si tare as vrea sa stiu daca am fost eu ghinionista sau nu ne putem abtine…

Privacy Policy