Barbiedom: Rolurile lui Barbie în istoria copiilor

30 Aug 2009 by


Mărturiseam zilele trecute că Irina a primit o Barbie Mariposa.
De ce am făcut asta, o să ziceţi, n-am spus eu că Barbie e un model prost?
Da, cred în continuare că e un model prost, dar mi-a zis anul trecut cineva într-un comentariu că totuşi desenele nu-s CHIAR atât de violente şi în astea Barbie e mereu zâna cumsecade, personaj pozitiv, blând, harnic, onest şi bun.
Măăi să fie, ia să vedem.
Primul studiu de caz a fost Barbie şi al ei Pegasus Magic. Copilul era mic. S-a speriat îngrozitor de un fel de căpcăun şi gata, s-a terminat cu pegasusul.
Cazul doi. Mermaidia. Ah, cum să-i explici unui copil de 4 ani chestiuni delicate, de genul: “Mami, cum adică fragii imunităţii?”. Sau triunghiurile amoroase dintre Elina, Nalu şi Nori. Sau anumite expresii pe care nu le redau aici doar din respect pentru ochii cititorilor noştri sub 12 ani. Mă rog, cert e că ştim Mermaidia pe dinafara şi când am întrebat-o ce fructe vrea din piaţă, a zis că i-ar trebui nişte fragii imunităţii, vreo cinci bucăţi. Unul pentru mama, unul pentru Coamă de Argint, unul pentru Coamă de Sclipici, unul pentru Herbert şi, evident, unul pentru ea, în caz că trece Laverna pe aici.
Al treilea studiu de caz: Barbie în Prinţesa de pe Insulă. Music-hall cu Barbie în rol principal. Mai sunt pe acolo şi nişte animale, povestea a fost foarte complicată pentru mine, am adormit după primele zece minute, dar o găsiţi rezumată pe Cinemagia
Sunt 16 filme cu Barbie în rol principal, aşa că nu le înşir pe toate. Ideea e că la music-hall-uri n-au mai tradus şi cântecele, aşa că e o combinaţie nefericită de romgleză, care o face pe Irina să creadă că vorbeşte engleza, ceea ce nu e adevărat decât parţial. Acesta este doar unul dintre efectele secundare. Altul ar fi că după fiecare DVD se scoate pe piaţă o păpuşă îmbrăcată în costumul din film, care face ceva. După DVDul cu balerinele, avem Barbie care dă din picioruţe şi stă pe poante, după DVDul cu Mermaidia avem aqua castle – atenţie, păpuşa nu e inclusă în cutie, şamd, înţelegeţi dumneavoastră imaginea de ansamblu.
Plecasem de la Mariposa. Ultima achiziţie, dvd în valoare de 39.99 lei, plus păpuşa aferentă. Se presupune că dă din aripioare. Se pliază dânsele, aripioarele şi când apeşi pe buton, pac! se desfac în toată splendoarea lor. Ah, ce bucurie când i-am explicat micuţei ce şi cum e cu Barbie Mariposa. Dă din aripioare, ia să vezi. Probabil fata se aştepta să descopere o Barbie planând uşor pe curenţi invizibili, dar calzi. Nu ştiu dacă am avut eu ghinion sau e ea prost făcută, cert e că Barbie a noastră nu funcţionează. După ce că îi cad tot timpul aripile, când apăsăm pe buton, o singură aripă o ia în sus. Pffaaai, lacrimi şi jale.
Concluzia, după 3 zile de chinuri:
– Las-o, mamă, ţi-am zis eu că e frumoasă şi atât.
– Alţi copii au Barbie mai bune.
– Mai bune ca Mariposa noastră?
– Ndaaa!
– Care copii!?
– Alesia. Are o Mariposa care luminează.
– Nu cred!
– Ba daaaa! A noastră nu e buuunăăăă.
q.e.d

PS: Ken a murit. Trăiască Robert!
Dacă vă plac Twilight şi Robert Patterson, aflaţi că tocmai a fost distribuit în rol de păpuş Barbie. Ştirea pe scurt, aici.

Related Posts

Tags

Share This

5 Comments

 1. alina

  Barbie nu e rea/daunatoare decat in doze mari si fara bunul-simt insuflat din plin de parinti.

  Dar sunt momente in care i-as da foc bucatii aleia de plastic – cand vad costumasele mai mult decat sumare si machiajele ultra-stridente. Nu la toate modelele, fireste.

  Cel mai mare pericol al ei e in treaba aia cu frumusetea de pe dinauntru, care nu prea se mai vede din cauza de sclipiciuri de pe dinafara. In fond, nimic altceva decat reflectia lumii in care traim.

 2. ILANA ANDREEA

  Offfff, Doamne, ce ma asteapta!!??!!…

 3. Alé

  Sarna pt flori. Sunt singurele pe care le-am primit.

 4. Alé

  Retractez. Sunt primele pe care le-am primit. Intre timp am mai primit si altele, tot virtuale.

 5. mariamirabela

  Barbie este atat de sclipicioasa, atat de falsa incat mie mi se face greata. Dar recunosc, eu nu am studiat fenomenul asa cum l-ai studiat tu.

  Cand vad fetitele imbracate exact dupa acelasi model mi se face si mai greata. Zilele trecute, in parc, o fetita de maxim 5 ani era imbracata cu o bucata de panza pe post de bluza ce-i acoperea fix pieptul, cu spatele gol si buricul la vedere. Tinuta era completata de o fustita minuscula lasata foarte, foarte mult pe solduri. Papuceii pe care-i avea in picioare erau roz bombon cu mult, mult sclipici si clampaneau ingrozitor. Nu-mi puteam lua ochii de la ea si de la parintii care au imbracat-o asa. Asa vad, asa fac!

Privacy Policy