Biblioteca Irinei 2

26 Jul 2008 by

Pentru că puiul mamei doarme şi tocmai i-am aranjat biblioteca,
m-am gândit să mai trec în revistă câteva titluri.

Angellina Balerina, editura Corint, 19,90 lei.
Mie nu-mi plac şoarecii. Nici hamsterii. Nici porcuşorii de Guineea. Nimic legat de şoareci nu-mi place şi asta cred că are de-a face cu faptul că în copilărie, fratele meu vitreg a prins un pui de şoricel şi mi l-a lăsat mie în grijă. Îl ţineam într-un borcan şi îl hrăneam cu bucăţele de brânză sărată, primită de la rudele de la ţară. Nu mai ştiu dacă a murit şoricelul ăla sau am încurcat-o amândoi, şi eu şi fratele meu din pricina lui, cert e că am o aversiune instinctivă faţă de animalele cu coadă rozalie. Nici Ratattouille nu mi-a plăcut.
Pe Angellina Balerina o avem în două versiuni: în română şi în engleză. În engleză am primit-o cadou de la Paula. În română, am primit-o cadou de la Ella. După ce i-am citit Irinei povestea balerinei cu codiţă, fetiţa mea a început să facă şi ea piruete. Când tati agăsit la ikea un şobolan gri de pluş şi l-a strecurat în coş, Irina s-a bucurat.
“Uite, mami a venit Angellina la noi! Hai să-i facem fustiţă!”.
Ilustraţiile sunt blânde, textul e suficient de puţin cât să nu plictisească şi mai are şi morală. Le învaţă pe fetiţe să îşi ajute mămicile ca să poată merge la şcoala de balet. Nu ştiu ce i-ar putea învăţa pe băieţei.
Pe o scară de la 1 la 5 seria cu Angellina primeşte nota 3 doar pentru că mie nu îmi plac şoarecii.

Seria Prinţeselor cu Sclipici, editura Crişan, preţ mediu 10 RON (din câte îmi aduc aminte).
Perfectă pentru doi ani! Pagini groase, strălucitoare, frumos colorate, desene blânde, firul epic cam subţirel, dar la 2 ani nu trebuie mai mult.
Le citim în special când mami e foarte obosită şi ar cam sări peste lectură.
– Una mică, măi mami, uite-o p-asta cu sclipici, se miaună Mamzel Zuluf şi mă convinge, mai mult pentru că ştiu că durează puţin. Maxim 3 minute.
Acum îmi dau seama că nu le-am mai citit demult, ori le-a învăţat fetiţa mea pe dinafară, ori i se pare şi ei că nu-i mai vin.
Pe o scară de la 1 la 5, Prinţesele cu Sclipici (serie de 4) primesc nota 5. O bună investiţie.

Tot pentru 2 ani: Seria educativă tridimensională, de la aceeaşi editură, preţ 10 RON.
Irinei i-a plăcut în mod special cărticica despre forme şi culori. Textele nu-s grozave, dar cărţile îşi îndeplinesc rolul. Cea mai puţin fericită dintre toate mi s-a părut cea despre ceas. Poştaşul ăla are un program cam rigid. Dacă vreţi să-l învăţaţi pe copil ceasul, puteţi apela la alt produs similar, eu încă n-am găsit unul care să mă ajute.

Aceeaşi editură a scos seria zânelor tridimensionale, foarte apreciată de Irina.
Tot de aproximativ 10 lei.

Foarte frumos editate, fără greşeli, traducere fidelă originalului, decupajele nu-s spectaculoase dar sunt îngrijite. Au ceva mai mult text, deci se potrivesc pentru copii de ambele sexe dar să aibă minim 3 ani, părerea mea.
Pe o scară de la 1 la 5, Zânele iau nota 5. O investiţie excelentă.

Prietenii de la Cartea Copiilor ne-au trimis prin curier încă două titluri:
Winnie Melcuşorul cel Grăbit şi Şcoala Urşilor.

Cartea cu Winnie s-a potrivit la fix pentru că melcuşorul porneşte într-o călătorie spre mare. La mare i-am citit-o prima oară şi a ajutat-o să înţeleagă că nu e musai să ne grăbim să ajungem primii. E o bună investiţie, textele sunt plăcute, nici prea dense, nici prea sărace, lectura durează cam zece minute cu tot cu explicaţii. Merită banii.
Pe o scară de la 1 la 5, Winnie înţeleptul care se grăbeşte, dar se grăbeşte încet primeşte nota 5.

Şcoala Urşilor

Personajul principal este Jackie, năzdrăvana, cea mai micuţă dintre toţi ursuleţii de la Şcoala Urşilor. Jackie e un soi de Gică Contra. Pe Irina a amuzat-o ideea că nu toţi ursuleţii fac tot ce li se spune. Mă tem însă că Jackie nu e un bun exemplu. O fi năzdrăvană, dar face totul pe dos. Când ursuleţii fac lecţii, ea s-ar plimba. Când ursuleţii fac sport, ea nu vrea şi pace. Are însă inimă bună şi ştie să-i împace pe toţi cei din jur. Pe o scară de la 1 la 5, lui Jackie îi scădem nota la purtare. 4

Mama lui Luca mi-a recomandat seria Albumelor muzicale scoasă de Corint Junior.

Potrivită mai degrabă pentru vârste de peste 6 ani, seria povesteşte viaţa unor compozitori celebri şi oferă şi un disc muzical. Poate fi cumpărată la salariu, costă cam 29.90 şi copiii mai mici se pot bucura de muzică. Povestea în sine o vor aprecia probabil mai târziu. Nu ştiu ce conţine, în ce notă sunt scrise poveştile deci nu voi semnala decât ideea. Aşteptăm un review adevărat de la cine a deschis cartea şi a studiat textele.

Căutând un ilustrator pentru Firicel, am dat pe net de o referire la o ediţie de lux a Crăiesei Zăpezii, ilustrată de un rus.
Aşa de frumoase sunt desenele, aşa de minuţios executate, cum numai ruşii de la Căluţul cocoşat (după care încă plâng…) încoace au ştiut să o facă, încât e pe lista mea pentru Crăciun. Desenele pot fi admirate aici. Cartea costă în jur de 75 RON, merită însă toţi banii pentru că mi se spune că ilustraţiile reale sunt şi mai frumoase decât ce se vede pe net. Se găseşte la Cărtureşti, dacă aveţi noroc şi dacă nu m-a sunat pe mine prima băiatul ăla drăguţ care mi-a promis că mă sună imediat ce o aduc din depozit. Textul este în engleză, dar e ok. Cei mici se pot minuna de desene.
Pe o scară de la 1 la 5, Crăiasa Zăpezii ilustrată de Vladyslav Yerko, primeşte 10. O vreau. Pentru mine. Nu vă duceţi la Cărtureşti! E a mea!
(HINT: zice că mai la iarnă se mai importă.)

Am lăsat la urmă cea mai costisitoare serie de cărţi în care am investit o mulţime de bani, tot de dragul desenelor. Poveştile lui Shirley Barber editate de Flamingo GD. Preţul mediu al unei cărţi este de 17 RON. Ilustraţiile sunt frumoase, dar traducerea e plină de erori, textul are scăpări de tehnoredactare. Merită banii pentru desene şi cu indulgenţă aveţi grijă însă, pe coperta 3 sunt întotdeauna pozele cu coperţile celorlalte titluri din serie. Nu veţi scăpa, dacă le plac copiilor, va trebui să le luaţi pe toate.
Mai am şi alte cărţi de trecut în revistă dar nu vreau să vă plictisesc. Mai scriem peste încă o vreme.

Related Posts

Tags

Share This

4 Comments

  1. Creatie cu umbrela

    am reusit sa termin de citit tot blogul si eram asa un pic pe fuga dar vad ca in 3 zile am reusit :))
    am ramas la ideea mea initiala si anume ca irina e o scumpa si te admir totus pentru rabdarea de care ai dat dovada in anumite situati. 🙂

  2. Ada Demirgian

    🙂 Merci. 3 zile? wow!
    Rabdarea se capata cu magne b6.

  3. mara

    hai, mai ada, ca ma faci sa ma simt prost. ieri i-am luat lui max doua cutii de plastic de la obor, i-am varat jucariile in ele si am eliberat un raft pentru carti, na!
    pe care o sa-l umplu, na! cu carti, na! :)))))

  4. Ada Demirgian

    mara: way to go, girl!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lecturi de vacanță | In joaca - […] prințesă” și “Surpriza lui Ruby”, de la editura Girasol, plus toate cărțile pop-up de la Crișan, moștenite de la…
  2. Ce cărți am luat pe insula mea pustie | In joaca - […] so that was quite a sum for one book. But I am a book lover so I started looking…
Privacy Policy