Bucătăria pentru leneși: Biscuiți pentru bebe
Am rămas fără biscuiți de la Organix și mi-am luat inima în dinți să fac biscuiți în casă. M-am inspirat de la Ama . Am căutat o rețetă cât mai simplă pe net. Am folosit o ceașcă de cafea pe post de măsură.
Ingrediente:
o ceașcă de făină de ovăz (fulgi de ovăz măcinați cu mașina de cafea)
o ceașcă de alte cereale măcinate de cookie (ea știe ce era acolo dar sigur erau ceva cereale pentru bebeluși, ceva bio în tot cazul)
un sfert de linguriță de nucșoară
un sfert de linguriță de scorțișoară
o linguriță de praf de copt
un vârf de cuțit de sare
două banane foarte coapte zdrobite cu ustensila aia specială pentru piureuri.
un pic de vanilie
4 linguri de ulei de floarea soarelui (că altul n-am avut în casă)
Toate aceste ingrediente au fost amestecate manual într-un castron. În vremea asta infanta foșnea niște folie de aluminiu și dădea s-o și mestece și se hlizea de mama focului când îi spuneam “Lia, NU! Scoate din gură, nu e de mâncat”. Când am văzut că nu se potolește, i-am smuls folia din mână, cu un gest scurt (like taking candy aluminium foil from a baby). Am continuat să frământ amestecul până s-a făcut un fel de cocă, nu foarte legată. Am mai turnat un pic de ulei, așa, după ochi, cât să se lege prafurile de banane. Am întins bila de cocă și am tăiat forme de fluturi (care vor fi făcuți jumătăți, ca să-i țină mai bine în mână). I-am pus (pe hârtie de copt) la cuptor 15 minute, i-am întors, i-am mai lăsat 5 minute, am stins focul și i-am lăsat în cuptor până ce acesta s-a răcit.
Nu-s răi. În casă mirosea frumos. Irina a crezut că am făcut pâine. Mâine aflu dacă Lia îi mănâncă. Mi-ar trebui un aparat foto mai pricopsit.
Unii ar spune despre scortisoara ca nu e chiar buna… In rest, spor la rontait , Lia!
nu e voie scortisoara?
Mai bine nu! Nu pentru Lia. Parerile sunt impartite unii zic ca e ok altii ca nu ar fi. Mai caut si iti spun..
Dacă smântâna (sau untul chiar) nu e o problemă pentru regimul alimentar al micuței, să stii că leagă compoziția de biscuiți mult mai bine decât uleiul! Eu fac genul ăsta de biscuiți pentru ai mei tot timpul, da le pun si un pic de miere sau fructe uscate măcinate. Asa evit să-si cumpere copilul tâmpenii pe drumul de la scoală acasă!
i pun cate putin unt in piure, o data pe saptamana. dar retin ideea. pe astia vad ca i-a mancat bb fara sa protesteze.
“Istoria nu ne spune exact cand a fost copt primul biscuit, insa se stie ca oamenii preistorici fierbeau graul sau il coceau si ii adaugau legume si ierburi. Se crede insa ca biscuitii dateaza din anul 2500 î.Hr., fiind facuti de gospodinele din Grecia, in timp ce primii biscuiti industriali au aparut în Anglia, în secolul XX.”
Cumarin-ul continut de scortisoara de Ceylon si in scortisoara chinezeasca pot incarca ficatul. Articolul original in germana e de aici: http://www.was-wir-essen.de/verbraucher/zimt_gesundheitsbewertung.php Site-ul se cheama “ce mancam”. Chiar copiilor asa mici nu le este indicat. Se pare ca nu toata lumea e predispusa la sensibilitatea la cumarin dar mai bine ne ferim. Ca si in cazul altor alimente si a substantelor continute de acestea cantitatea face diferenta. Oricum eu zic ca pentru Lia sa mai asepti cu scortisoara. In cantitati mici si folosita rar nu mai e asa daunatoare. Articolul de mai sus chiar face referire si la pastile de scortisoara pentru diabetici care ar depasi in continut cantitatea zilnica admisa de cumarin. MIRARE MARE! Cautand pt tine un articol in engleza aflu ca scortisoara e mult laudata. CE SA MAI CREZI? Iata articolul, unul din cele cateva pe care le-a “scuipat” google la intrebarea: Is cinnamon good for you? http://lowcarbdiets.about.com/od/nutrition/a/cinnamonbenefit.htm
Uite ca nu m-am gandit ca poate sa-i faca rau, dar am pus f putin. Data viitoare nu mai pun. Merci ca mi-ai atras atentia.
Eu am cumparat direct faina integrala de ovaz de la Solaris. Hartia de copt, desi foarte utilizata in prezent, am citit ca ar fi toxica, pentru ca este siliconata, iar la temperaturile mari din cuptor nu-i ok – cred ca merge si unsa un picut tava, cat sa nu se lipeasca biscuitii…Daca ar putea sa ne spuna Cookie ce contine amestecul minune de cereale macinate :)…Oricum, felicitari pentru initiativa! Cu siguranta biscuitii facuti de mama sunt mai sanatosi decat cei preparati industrial (desi nu trebuie sa facem o manie din asta).
Stai putin, Iris, deci nici formele de silicon nu-s bune pentru copt? Sigur merge unsa tava cu unt si data cu un pic de faina, dar mi-a fost lene.
Ada, ca sa informez complet, in articolul in engleza cica cinnamon is a benefit for your health. Nu mai stiu ce sa cred!
Ceska, eu iti multumesc pentru research o sa mai stau o tura cu scortisoara.
inca o data ma nimeresti la fix cu articolul asta 🙂 pentru ca in wkd asta a fost problema, sa-i gasesc lui Alexandru biscuiti potriviti (e de o seama cu Lia), aka fara zahar. si i-am luat de la organix, buni, fara zahar, dar scumpi, dom’le, scumpi pentru cat de repede i-ar inghiti fii’miu.
asadar, biscuiti manu propria este deviza noastra de acum :), iar daca mai ai cumva la indemana si alte retete, te rog, cand ai timp, pune-le si pe acelea. multumim frumos si pofta buna la toti bebelusii!
Mai caut si le public pe masura ce le fac, altfel mi se pare aiurea:) Trebe testate manu propria, vorba ta. Biscuitii organix sunt foarte foarte buni dar scumpi. La real sunt 18 lei la kaufland 13-14. Nu stiu de ce.
eu i-am gasit la farmacia / magazinul bebe tei (farmaciatei.ro) la 12 lei punguta, dar tot mi se par scumpi.
(apropo de asta, recomand magazinul de mai sus pentru preturile mai mici pe care le au, la lapte praf, la cereale, cam la tot ce e de bebe; eu mi-am facut un obicei de a merge pana acolo o data pe luna si a-mi face stocul, pentru ca ajung la 30-40% mai ieftin)
Hmm, pai teoretic principiul e acelasi…eu n-am folosit forme de silicon pana acum pt ca am facut biscuiti o singura data (esec total) si am folosit un pahar sa decupez coca. Promit sa ma mai studiez!
Fara “ma” 😛
ma bag si eu ca musca in lapte. pe vremea cand pretul hartiei de copt mi se parea cam mare in raport cu beneficiile si venitul personal, in cazurile cand coceam biscuiti/fursecuri, daca in compozitie exista ulei/unt nu ungeam tava. de niciun fel, de nicio culoare. se desprindeau fara nici cea mai mica problema. (mai aparea mici probleme cand coceam in tava de pizza, care era mai subtire si se ardeau un pic).
Buna! Eu I-am dat pana acum lui bebe biscuiti fara gluten de la Plasmon (Pediatrul a fost cel ce mi-a recomandat aceasta marca si o recomand si eu la randul meu mamicilor “grabite” – a se citi “mamici care nu prea se pricep la coacerea biscuitilor”. Reteta ta a venit la fix pentru ca si eu incep acum sa incerc cateva retete “de casa”. Multumesc! 😀