Cactusul vecinei, spartul târgului, baloane de 5 lei și o ciocolată caldă

4 Jan 2014 by

Totul a început într-o zi, când o vecină de la nu știu ce etaj s-a hotărât să scoată pe holul de la intrare un cactus înalt cam cât un stat de copil, cu țepi aproape invizibili dar foarte prezenți. Irina a simțit nevoia să pună mâna pe cactus, nu știu de ce, așa e ea. Amândouă mâinile. Noroc că avea mânuși. Noroc, vorba vine, de fapt toate degetele ei au fost invadate de țepii mici și invizibili. Vreo doi, trei i-au intrat în piele. Dar cei mai mulți au rămas captivi în mânușile infantei. Din acea zi, Irina n-a mai purtat mânuși. 

*

spartul targuluiA devenit un soi de tradiție să ajungem la Târgul de Crăciun fix cu câteva ore înainte să fie descompus și ras de pe fața pământului. Așa se așează lucrurile, nu e ceva ce musai îmi propun să se întâmple, dar se întâmplă. Am urcat fetele în mașină și am plecat. Lia dormise ceva mai bine azi decât în ultima vreme, așa că drumul a fost bun până la Universitate. Am intrat în târg și mi-am dat seama că mare lucru nu vom avea de făcut. Era doar un carusel și cam atât pentru copii. Desigur, mai erau și tarabele cu dulciuri, pe care am reușit să le evit cât am reușit, dar până la urmă tot a trebuit să cumpăr o turtă dulce și o ciocolată de casă. Dar luminile au fascinat-o pe Lia, și printre ultimii vizitatori încă se plimbau persoane costumate în reni, care făceau figurine din baloane. Irina și-a dorit musai un cățel. Lia s-a mulțumit cu o floare. 10 lei. Aveam să regret. 

La carusel, la spartul târgului, 3 minute de învârteală costau 10 lei. Mi s-a părut cam mult, i-am sugerat Irinei că i-aș putea împrumuta banii de bilet, dar, copilul capricorn zgârcit fiind, a preferat să nu își știrbească suma pe care a strâns-o de sărbători de pe la rude. Am scăpat de carusel.

Era destul de frig, Irinei îi înghețaseră mâinile foarte tare așa că i-am propus să căutăm alte mânuși și până găsim i-am împrumutat mânușile mele de piele. Roșie. Noi. Superbe, cred că le-am purtat de vreo cinci ori. Dar îi era frig, și doar ce putea să se întâmple câteva minute până găseam mânuși pentru copii. Am cumpărat un ceai pentru cea mică și o ciocolată caldă pentru cea mare, ne-am dus lângă bradul cel frumos, și cu ochii la imaginile colorate proiectate pe clădirile din spatele statuilor, am luat câteva înghițituri din băuturile cele calde. 

Pusesem floarea din baloane a Liei pe scenă, ca să-i pot da să bea din paharul de ceai. La doar câteva secunde după ce am lăsat-o jos, una dintre frunze a pocnit. Un zgomot sec, a tresărit și ne-am văzut de ale noastre. Am presupus că am atins balonul de un cui de pe scenă și am spus, ei, asta e, ghinion, am să o țin în mână. 3 secunde mai târziu una dintre petale a hotărât să pocnească și ea, cam aproape de urechea mea, ce e drept. Încă nu era nici o tragedie. 

Tragedia s-a întâmplat când și cățelul din mâna Irinei a hotărât că șapte minute în mâna copilului plătitorului sunt suficiente pentru cinci lei, așa că s-a spart și el. Irina s-a speriat cumplit și, din cauza sperieturii, ciocolata ei caldă a zburat prin aer, lipindu-se, dulce și udă, de mânușile Liei, de geaca ei, de paltonul meu, de cizmele noastre ale tuturor. Ce să mai… ne-a pictat din cap până în picioare, cred că aveam ciocolată caldă și în ochi. Foarte responsabilă și cuprinsă de remușcări subite, a început să șteargă ciocolata caldă de pe geaca Liei, cu mânușile mele. De piele. Roșie. Noi. Superbe, cred că le-am purtat de vreo cinci ori. 

Inutil să vă mai povestesc finalul. Nu știu dacă mai pot recupera mânușile. Dar Lia a fost încântată de luminițe, deși până la mașină a început să plângă că i-au înghețat mâinile și că vrea acasă. 

Desigur, Irina are mânuși noi. 

Related Posts

Share This

2 Comments

  1. Mai dar ar trebui sa se curete usor…ca manusile sunt din piele care se curata usor. Cica le pui pe mana si le cureti cu un burete imbibat in lapte rece…n-am incercat. Dar nu cred ca-i imposibil.

    p.s. in testul ala de mai jos..care vede daca-s om sau balaur, e o coca cola zero! :))) faci reclama ascunsa, ha? te-am prins! :)))

  2. oaki

    La spalatorie cu ele! Nu se poate sa nu se ia!

Privacy Policy