Campania de vaccinare din şcoli
Dacă sunteţi împotriva vaccinurilor, vă rog ignoraţi acest articol.
Irina a venit săptămâna trecută cu o foaie pe care eu trebuia să o semnez, ca să i se facă un vaccin.
Pentru că pe foaie nu se specifica despre ce vaccin era vorba, prima mea reacţie a fost să zic “Nu faci nici un vaccin!”.
I-am explicat Irinei că regula de bază este: nu primeşti nici un medicament şi nici o injecţie până nu mă întrebi pe mine dacă sunt de acord sau nu. Asta după ce într-o zi mi-a spus că a durut-o burta la şcoală şi doamna doctor i-a dat o pastilă albă şi rotundă. Atunci am sunat-o pe învăţătoare şi am rugat-o să afle exact ce pastilă luase Irina şi i-am mai spus că aş prefera să nu i se dea copilului meu medicamente fără să fiu anunţată înainte. Poate e alergică la ceva, poate eu nu sunt de acord să i se dea un anume medicament, motive pentru această atitudine sunt destule.
Am aflat cu acea ocazie că Irina merge des la cabinet pentru că îi e simpatică doamna doctor – se duce să vadă ce mai face. Cere voie la toaletă, doamna o lasă şi ea trage o fugă şi până la cabinet. Dar asta este altă discuţie.
Revenind la vaccinuri.
După ce copila a bătut din picior că TREBUIE să facă acest vaccin, am pus mâna pe telefon şi am sunat-o pe doamna doctor pediatru. Am aflat că e o campanie de vaccinare antipolio în şcoli şi că, într-adevăr, vaccinul trebuie făcut, pentru că este un rapel. Am semnat, deci, acordul şi i-am dat Irinei foaia să o ducă doamnei. Vaccinul va fi făcut după vacanţa intersemestrială.
Azi discutam cu mama lui Nati (geamăna Irinei) despre acest vaccin şi ea mă întreba dacă am citit despre efectele adverse ale vaccinului antipolio.
Nu citisem, eu merg pe mâna pediatrului, am discutat subiectul ăsta la naşterea Irinei. Aşa că am citit linkul dat de prietena mea, m-am îngrozit şi apoi am pus mâna pe telefon şi am mai sunat-o o dată pe doamna doctor. Discuţia cu dânsa mi-a reîmprospătat memoria şi mi-a atras atenţia asupra unor aspecte la care nu mă gândisem.
Pe scurt:
Nu există vaccin care să nu aibă efecte secundare, dar puse în balanţă, efectele adverse atârnă mai puţin greu ca beneficiile, de aceea ne vaccinăm copiii. De vreme ce este un rapel la un vaccin făcut pentru prima oară la două luni, n-ar trebui să fiu mai îngrijorată decât am fost atunci. Desigur, nici un vaccin nu este obligatoriu, pentru că în România nimic nu mai este obligatoriu, dar, spune doamna doctor, democraţia asta poate degenera în anarhie. De aceea mi s-a dat de semnat o foaie de acord.
Atenţie însă ce semnaţi.
Înainte să semnaţi aflaţi despre ce vaccin e vorba, sunând direct la învăţătoare. Teoretic, e vaccinul antipolio pentru că asta e campania acum în şcoli. Practic, pe formularul semnat de mine nu era specificat nici tipul vaccinului, nici producătorul.
Asiguraţi-vă că înainte să fie înţepaţi de asistentă, un medic îi va consulta la şcoală. Asta pentru că vaccinurile nu se fac dacă pacientul e deja bolnav. În cazul în care nu va fi un medic de faţă, atunci trebuie să refuzaţi vaccinul.
Eu nu sunt adepta vaccinurilor, am făcut doar vaccinurile recomandate de doctorul pediatru, cele din schema de stat. Am mers pe mâna ei, a fost alegerea mea, Irina e bine, Lia e bine. Ca reacţie, la toate vaccinurile au avut doar UNEORI febră. Nu mereu. Nu i-aş face Irinei vaccinul anti HPV, pentru că eu consider că nu are suficiente beneficii şi nici nu a fost suficient testat.
Sper că v-am fost de folos.
Stii cumva daca este vorba de vaccinul antipolio sub forma de picaturi? Ana mea a avut striuri de sange in fecale jumatate de an dupa acest vaccin administrat la doua luni. Nu vrei sa stii prin ce-am trecut atunci: mers la spital, administrat vitK pentru coagulare, facut coprocultura cu sonda bagata in anus. Ideea e ca acest vaccin administrat oral ataca mucoasa stomacala si probabil ca la ea organismul a reactionat mai violent.
Nu stiu Ioana vad ca la anumite scoli e injectabil.
Daca e injectabil,cred ca e OK. Nici nu stiam ca se face rapel in scoala la vaccinul asta.
Si eu mi-am pus intrebari legate de acest vaccin…am inteles ca trebuie facut, nu este sub forma de picaturi ci injectabil, monodoza.
Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 767 din 1 august 2012, privind modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate
3. La secţiunea A, capitolul III “Structura programelor naţionale de sănătate aprobate pentru anii 2011 şi 2012″ subcapitolul I “Programele naţionale privind bolile transmisibile”, punctul 1 “Programul naţional de imunizare”, titlul “Calendarul de vaccinare 2012″ se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Calendarul naţional de vaccinare 2012
Varsta recomandata Vaccinul Comentarii
Primele 24 de ore
2-7 zile Hep B
BCG In maternitate
2 luni DTPa-VPI-Hib-Hep B Medic de familie
4 luni DTPa-VPI-Hib Medic de familie
6 luni DTPa-VPI-Hib-Hep B Medic de familie
12 luni DTPa-VPI-Hib, RRO Medic de familie
4 ani*) DTPa Medic de familie
6 ani**) DTPa-VPI Campanii scolare
7 ani (in clasa I) RRO Campanii scolare
9 ani***) VPI Campanii scolare
14 ani dT Campanii scolare
*) Se realizeaza in anul 2012 pana la epuizarea stocurilor de vaccin existent in teritoriu.
**) Pentru copiii in varsta de 6 ani neinscrisi in invatamantul primar sau la care se inregistreaza abandon scolar vaccinarea se poate efectua de catre medicul de familie.
***) Se realizeaza pana in anul 2014.
NOTA:
Pentru administrarea tuturor vaccinurilor mentionate se vor utiliza numai seringi de unica folosinta.
Abrevieri:
DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular
VPI = vaccin polio inactivat
Hep B = vaccin hepatitic B
DTPa-VPI-Hib = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B
DTPa-VPI-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B
RRO = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin
dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulti”
Vaccinul e injectabil , e intr-o seringa preumpluta .In toata tara se foloseste numai injectabil , de cativa ani buni , pt ca este mult mai sigur decat cel picaturi (e cu virus mort , nu atenuat ).
Evident ca si acest vaccin face parte din Schema Nationala de vaccinare( programul national ) , nu e ceva inventat peste noapte.
Vaccinurile nu se fac daca pacientul are febra mare , peste 38-39 grade C , altfel , daca tuseste un pic ori ii curge nasul nu-i nicio problema.
La scolile pe care le stiu eu parintele e chemat cu copilul la cabinetul scolar , la Irina cum se face ?
Cu ocazia asta ai putea si sa stai un pic de vorba cu doctorita de la scoala , sunt sigura ca nu ti-ai mai face apoi probleme pt vreo pastiluta alba sau mai galbuie…La urma urmei e medic , e ciudat sa-ti fie frica ca i-ar putea face rau Irinei.
Multumesc frumos, Liana, pentru lamuriri. Pe noi nu ne-au chemat la scoala, eu m-as fi dus in ziua cu vaccinul. Nu zic ca i-ar putea face rau, dar pe Irina o dor toate, si daca o asculti, e cu un picior in groapa. Simultan, burta, capul, genunchiul, oasele, samd. E foarte convingatoare. N-am nimic impotriva sa i se dea medicamente la scoala daca chiar e cazul dar sa ma intrebe si pe mine. Sau macar sa-mi dea un biletel cu “i-am dat dicarbocalm”. Cand e la after daca face febra, directoarea ma suna imediat si-mi zice: are 37, i-am dat paracetamol/nurofen. Dar ea ii da Irinei antitermice de pe vremea cand avea 2 ani si jumatate, ne cunoastem si am incredere in judecata ei. Pe doamna doctor de la scoala n-o cunosc.
Pai poti sa-i faci o copie dupa fisa Irinei de la dr. de familie( nu e musai, dar daca sunt chestii mai speciale e bine sa le stie) si sa-i faci o vizita ca sa va cunosteti si sa-i spui una alta despre copil .
Ai pretextul vaccinului , poti cere lamuriri suplimentare , oricum daca Irina are carnetel de vacinare e preferabil ca dr de la scoala sa-i noteze in el rapelul asta , ca sa nu faci faci un drum in plus la dr de familie cu adeverinta ca Irina a fost vaccinata cu VPI, lotul xyz , la data de…etc.
E o idee buna! Merci.
Liana, stii cumva si ce fel de vaccin va fi cel folosit in scoli pentru rapelul de 7 ani la ROR?
Nu stiu , ROR-ul se va face prin ianuarie , atunci vor ajunge dozele si se va putea spune exact.Chiar daca eu pot sa sun in mometul asta la sanepid sa intreb , e posibil ca-n ianuarie sa aduca altceva.
Si la fiul la scoala vor sa faca aceasta vaccinare dar nu inteleg de ce la clasa a II-a cand Ordinul Ministerului scrie ca se face la 9 ani, clasa a III-a. Fiul meu abia a implinit 8 ani, este in casa a II-a.
Exista o programare a vaccinarilor (nu am postat-o ,dar exista, o au medicii primita de la DSP ) prin care se stabileste ca se face antipolio si la clasa a2-a ( in per 5-23 nov 2012 )la cei care au implinit 8 ani, ceea ce inseamna cam 97 % dintr-o clasa .
Mulţumesc de clarificări. Ai idee cine este producătorul şi dacă e monodoză?
A si daca n-a implinit 8 ani poate sa-l sara?
In principiu da , poate sa-l sara ,dar va trebui sa-l faca la anul si va fi mai complicat , e posibil sa nu se mai faca la clasa a3-a , e posibil sa nu se tina evidenta stricta a elevilor care implinesc 8 ani ceva mai incolo.
Atunci vei fi nevoita sa alergi te miri pe unde ca sa faci rost de vaccin si in plus poliomielita e o chestie cu care n-ai vrea sa ai de-a face absolut deloc ( nu exista tratament pt ea ,se lasa cu paralizii si atrofii , e ceva ingrozitor , copilul se transforma intr-un handicapat pe viata).
Eu v―as recomanda din tot sufletul sa va informati mai mult despre vaccinuri inainte de a lua orice decizie,macar pt a sta cu inima impacata ca stiti absolut tot ce implica acest lucru pt sanatatea copilului dvs. Iar cele mai pertinente info referitoare la acest aspect, si nu numai, le gasiti pe blogul unuiom care va va ajunge la suflet. Este vorba despre Cristela Georgescu ― http://www.cristelageorgescu.ro/
Lectura placuta si cu folos va doresc! Copiii nostri merita ca noi sa cunoastem toate fatetele lucrurilor unde sanatatea lor este at stake.
Ce ma bucur ca mai citesc si mamici ce nu intra in isteria ” Nu vaccin”! Nu exista o baza reala la zvonurile pornite in concurenta pietei farma. Cum spune a mea pediatra, riscam sa reapara boli ce au disparut la inceputul sec XX, dar mult mai puternice…
Mulţumesc Ada şi tuturor pentru lămuriri! Citisem acest post, dar am revenit acum, când am primit şi eu hârtiuţa cu pricina de la şcoală, doar că la noi se specifică despre ce vaccin e vorba.
Ma bucur ca am putut fi de folos.
Salutare, am citit si eu pe internet despre acest vaccin, si pot sa spun ca am ramas putin marcat. Intr-adevar, orice vaccin are efecte secundare insa ce m-a mirat a fost faptul ca acesta este facut din celule prelevate din rinichii de maimuta iar apoi este fabricat in serie. Bineinteles, nu este nici o problema pana aici, doar ca aceste celule contin si virusul SV 40 si este dovedit faptul ca este strans legat de apartitia leucemiei si a cancerului si ca odata patruns in organism se transmite pe cale genetica, boli care au crescut cu 30% in ultimii 20 de ani. Bun, nu cred ca e cazul sa intram in panica deoarece nu toate persoanele vor avea aceleasi simptome. Am o oarecare impresie ca cineva doreste acest rau, ca si cum ne-ar lucra pe la spate. Dar acum vine si intrebarea mea: Tot timpul aud batranii ca spun, pe vremuri nu erau atatea boli. Oare nu au un rol si aceste mici intepaturi in viitoarele probleme de sanatate, si aici ma refer peste 40-50 de ani ? Desi nu au luat probabil nici un vaccin, decat la nastere, batranii nostri duc varste de 80-90 de ani, ceea ce fara suparare noi nu cred ca o sa prindem. O seara buna.