Cărți bune pentru preșcolari

20 Feb 2011 by

Sâmbătă dimineață am primit musafiri. O doamnă și o domnișoară care ni-s foarte dragi și ale căror vieți se împletesc mereu cu a noastră, împletire bucuroasă și binevenită. Au venit încărcate cu cadouri. Irina a primit multe cărți de care a fost încântată. Fiind o după-amiază rece, ploioasă și întunecoasă, n-am mai ieșit nicăieri, deși eram invitați la o întâlnire cu foștii mei colegi de facultate. Am hotărât că e mai înțelept să rămânem acasă. Lia nu mă mai lasă să zburd cât aș vrea, n-am ajuns nici vineri seara la concertul de la Sala Radio, deși tare mi-ar fi plăcut.

Dar să ne întoarcem la cărți.

După o sesiune de Cartea Junglei, i-am amintit Irinei de cărțile primite.

A venit cu ele și din tot teancul a ales două.

Una stimulează cititul intuitiv. Colecția din care face parte se numește “Citesc și privesc”, a apărut la editura Girasol și fiind despre zâne, a cucerit-o imediat. I-am citit-o o dată și apoi a revenit singură asupra ei, a cerut să o citim iar. Cartea costă 9 lei și mai există și în varianta cu uriași, dragoni, căpcăuni, vrăjitoare și alte personaje îndrăgite de copii.

Căutând pe site-ul editurii cărticica aceasta, am observat că au multe basme bilingve, română-germană, știu că sunt mai rare, așa că dacă vă trebuie, acolo le găsiți.

A doua cărticică e cu exerciții grafice, de la editura Gama și costă 13 lei. O să ziceți că exagerăm, punem copilul sâmbăta după-amiază să facă exerciții, ce viață e asta, copilărie furată, șamd. Realitatea este că ea a cerut să le facem. Le face destul de repede. Exercițiile de tip “du albinuța la floare” le-a terminat cu ușurință. A fost destul să-i conducă Laur mâna o dată, ca apoi să pornească singură. Sigur, ridică vârful creionului de pe foaie, ține cartea strâmb, dar se străduiește să le termine. Apoi a descoperit paginile în care învăța să deseneze o oiță, un șoricel… A stat o oră și mai bine să deseneze, de drag. Apoi și-a luat din carte ce premii a vrut ea – stickerele de pe ultimele pagini. Îmi place de ea 🙂 Și chiar am zis că o să mai cumpărăm dacă mai vedem pe undeva cărți din seria asta. Sunt importante, copilul exersează mișcările necesare pentru scris și învață să nu mai strângă creionul până i se albesc degetele.

Dar este foarte importantă și prezența unui adult. Ca și mersul pe bicicletă, scrisul depinde de memorarea anumitor mișcări. După-amiaza asta mi-a lăsat un sentiment bun a propos de evoluția școlară a Irinei. Cred că se va descurca. Însă mi se pare din ce în ce mai evident că trebuie să îi luăm rapid un birou. Are nevoie de o poziție mai bună și de lumină mai bună pentru astfel de activități.

Irina a spus că-i mai trebuie cărți din astea. Deci, aveți și feed-back-ul utilizatorului principal.

Știam că sigur mai avem în bibliotecă două cărți asemănătoare, de la Teora, din seria “Cum să desenez”

Și acestea au pagini de exercițiu și apoi un caiet de desen, totul se învață pas cu pas, dar există și un minim fir narativ.

Le-am cumpărat acum doi ani, când era prea devreme, în mod cert. În seara asta, Irina le-a studiat cu plăcere și a desenat din ele. Au costat la vremea lor 15 lei fiecare și mi se par 15 lei bine investiți. De colorat, însă, nu prea îi mai place să coloreze, nu mai are răbdare. Îmi vine să râd și să plâng în același timp când mi-amintesc superbul carnețel mandala – sute de mandala superbe, pe care abia acum, la 6 ani le-ar fi apreciat și eu i le-am luat când avea patru ani și puțin… A fost făcut bucăți-bucățele, copila n-a apucat să priceapă bucuria simetriei și a culorilor așezate cumva. Concluzia e: nu încercați să dați timpul pe repede înainte, respectați vârstele recomandate pentru cărți și jocuri, altfel, încercând să ardeți etape, puteți păți ca mine.

Vă recomand și vouă aceste cărți. Pentru noi au fost o bucurie.

PS: Lunea asta, stând de vorbă cu dr. G despre Irina și venirea Liei, să-nvățăm cum să facem să fie bine, am aflat ceva ce mi s-a părut colosal. În creierul unui copil de 6 ani sunt mai multe sinapse active decât stele în Calea Lactee. Wow!

Related Posts

Share This

14 Comments

 1. oana

  cum…sunt atat de multe stele??!! :))

  • Exact ce ti-a aratat optzecea. Eu am gasit la un targ Gaudeamus, cel de carte scolara, la casa radio. Dar acum 2 ani. De atunci n-am mai vazut pe-aici. Erau grozave si pentru nervii capului mamei, sa stii! Sigur, poti gasi online gramezi.

 2. Liv

  Ce este carnetelul mandala?

 3. multumim pentru ospitalitate si ne bucuram ca v-au placut carticelele! sunt alese de ochiul pedagogic al mamei;)

 4. bp

  si lui petru a inceput sa-i placa sa facem exercitii dintr-o carte pt 3-4 ani; desi nu-i place sa deseneze, prin jocuri pina la urma a consimtit sa puna mina pe creioane colorate (pe carioci mai degraba, ca paginile sint lucioase si creioanele “nu prind”) dar ai pus punctul pe i, acompaniat de un adult, de regula sotul meu. altfel, no way. mie mi s-a parut un pic exagerat sa facem exercitii la nici 4 ani, si n-am insistat iar apoi am incercat sa le spun jocuri, insa copilul spune grav “exercitii” si cum e portia lui de partnership cu tati, il las cum vrea 🙂
  si sigur, o recomand mai departe “Primele lectii 3-4 ani” de la ed Litera, in colectia “Dezvoltarea timpurie”

  • Bogdana, mie cartile astea de activitati mi se par un bun pretext pentru “hai sa facem ceva impreuna”. Decat sa ne uitam la desene, mai bine hai sa coloram sau sa dezlegam un labirint sau… ceva de genul asta. Am avut si norocul ca Irinei sa-i placa, pentru ca la gradi fac foarte multe activitati si are exercitiu. Daca mai aruncam in joc si niste premii (uneori dulci), interesul crestea brusc. Pana a ajuns sa poata juca jocuri de masa gen piticot, domino, comoara piratilor, cartile de jocuri si exercitii au fost minunate in serile de iarna, ca alternativa la “pot sa ma uit la un film”. Inutil sa-ti spun ca asteptam vremea calda ca pe altceva, pentru ca pana si de Piticot ti se poate lua la un moment dat!

 5. Liv

  Gata, am gasit! Multumesc Ada si Optzecea!

 6. Liv

  Am gasit pe site-ul Strada piticilor lucruri utile si sunt sigura ca si voi veti gasi. Am deschis un cont (ai doua optiuni: cu bani sau fara bani) si in sectiunea Desene de colorat, subsectiunea Diverse am gasit desene Mandala. Am dat print pe fiecare desen care i-a placut lui Luca, le-am ordonat intr-un dosar si aseara Luca a inceput sa coloreze o fisa dar a terminat-o bunicul lui in cele din urma. A iesit ceva grozav! Asadar http://www.stradapiticilor.ro Si am mai gasit pe http://www.didactic.ro mandala cu tematica. De acolo inca nu am printat nimic.

Privacy Policy