Care bucurie şi la voi să fie

20 Sep 2012 by

În octombrie botezăm o fetiţă! Mare bucurie mare la noi acasă, că demult voiam eu să mă fac naşa cuiva. Ei, în sfârşit o prietenă bună m-a întrebat dacă vreau să fiu naşa domnişoarei ei şi eu am zis un “daaaaaa” cam cum zice Irina când o întreb dacă vrea îngheţată.

Buba e că fetiţa e catolică, vom fi mai multe perechi de naşi (3 mai precis, din care 2 sunt catolici, noi suntem, cum ar veni, din partea clanului ortodox din această familie mixtă) şi încercăm să ne lămurim fiecare ce avem de făcut.

Aşadar, cine ştie şi cunoaşte ce au naşii de făcut la un botez catolic, vă rugăm să ne luminaţi şi pe noi şi vă foarte mulţumim.

 

 

Related Posts

Tags

Share This

5 Comments

 1. Flori

  Noi am botezat anul trecut o fetita ortodoxa. Am intrebat la biserica si ne-au indrumat cei de acolo ce trebuie sa facem, nici noi nu stiam absolut nimic. Cred ca si tu poti sa aplici asta 🙂

 2. Hihihi, mi-ai starnit amintiri frumoase 🙂 si eu am botezat acum 11 ani un baietel, Bogdan il cheama :))) dar in rit ortodox, asa ca nu am cum sa te ajut. succes si sa ne povestesti si noua cum e la catolici. Tot ce pot sa banuiesc este ca e mult mai frumos si mai civilizat decat la noi.

 3. Ana S.

  Acum o lună a fost botezat Vlad al nostru, catolic, cu (o singură pereche de) naşi catolici. Înainte de botez am avut cu toţii (noi şi naşii) o întâlnire cu preotul, care ne-a explicat în detaliu cum se va întâmpla şi ce avem de făcut. Încercaţi să stabiliţi această întâlnire, ar trebui să vă ajute.
  Naşii i-au cumpărat hainele copilului şi pânza albă, şi lumânarea de botez.
  Am aşteptat cu toţii la intrarea în biserică, a venit preotul, dupa un set de întrebări standard am intrat, am mers în faţă şi am urmărit slujba. La un moment dat ni s-au adresat din nou nişte întrebări standard, practic răspundea toată lumea din biserică. La botezul propriu zis am înaintat cu toţii, cred că acela a fost singurul moment când copilul a trebuit să fie la mamă în braţe, în rest îl putea ţine oricine (nu sunt foarte sigură dacă acela era momentul, pentru că până după acel moment l-am ţinut doar eu). Am aşteptat apoi să se încheie slujba şi asta a fost tot.
  Înainte de botez am avut emoţii mari, noi părinţii nefiind nici catolici nici foarte religioşi. M-a ajutat să citesc articolul de aici http://www.crestinortodox.ro/dogmatica/dogma/slujba-botezului-ritul-liturgic-ortodox-in-catolic-68847.html (de la partea aceasta în jos: “Si noul ritual al botezului copiilor, pe care il voim descrie, este impartit in patru parti : riturile introductive, serviciul divin oral, slujba tainei si riturile de incheiere.” )

  Nu ştiu cum este cu mai multe perechi de naşi, eu am încredere că vă vor lămuri părinţii, dar sigur va fi o experienţă frumoasă şi emoţionantă. Felicitări!

 4. Sa stii ca ritualul botezului catolic e chiar simplu pentru nasi, parerea mea. Eu sunt ortodoxa, dar sotul e catolic si a tinut ca si baiatul nostru sa fie botezat catolic. Si noi am avut doua perechi de nasi: nasii nostri de cununie, de religie ortodoxa si sora sotului, catolica, ca era musai ca unul dintre nasi sa fie catolici.
  Cum a scris si Ana S. mai sus exista o intalnire cu preotul inainte de botez la care participa parintii si nasii. Parintii stabilesc respectiva intalnire cand merg sa programeze data botezului si o sa va spuna cand sa veniti. Atunci veti afla tot ce e de facut, in plus sa puneti ce intrebari aveti.
  In mare nasii trebuie sa vina cu o lumanare de botez si o panza alba, simpla, fara broderii, de 1m/ 1 m. Voi asteptati la intrarea in biserica, invitatii in banci. Preotul vine si va aduce in fata altarului, nu conteaza cine tine copilul in timpul slujbei si nici al botezului efectiv (mi-am tinut eu baiatul in timpul botezului, ca atunci i se facuse foame si nu primea biberonul decat de la mine, nu a fost nici o problema- e udat un pic dintr-o cana cu apa sfintita pe frunte si uns cu mir). Se citesc niste lecturi din Biblie, se spun (de catre toti cei prezenti) printre altele si Crezul si Tatal nostru (il spune si preotul, deci nu e nici o problema sa-l repetati dupa el alaturi de ceilalti prezenti in biserica, daca nu-l stiti). Apoi se pun niste intrebari simple standard nasilor, la care trebuie sa raspundeti cu DA, din ce imi amintesc eu (oricum o sa va “sufle” preotul raspunsul ori o sa-l spuna ceilalti nasi catolici inaintea voastra). Si cam atat.
  Va doresc o ceremonie reusita! Sa fie sanatoasa si voioasa finuta!

 5. mamabatranafarabraudelana

  cel mai neplacut lucru la botezul in rit ortodox este faptul ca inainte de intrarea in biserica, odata cu lepadarea de Satana trebuie sa scuipi in cele 4 zari…. in rest botezul ar trebui sa fie o ceremonie de primire in comunitate a copilului, un fel de acord de intrajutorare intre parinti si comunitate. nasii sunt “cei care au responsabilitatea ” ducerii in fapt a acestui acord…. sa fie sanatoasa fetita si toti cei ce o inconjurati cu dragoste !

Privacy Policy