Care erau șansele?

29 Apr 2011 by

Am tot lăudat copilul cel mic că doarme, că nu prea plânge, că zâmbește mult… Ei, cu Irina am învățat o lecție foarte importantă: când principala ta ocupație e să respiri pe lângă un bebeluș, nici o zi nu seamănă cu alta. Așa că dacă azi e foarte rău, mâine poate fi foarte bine și viceversa. Ieri a fost o zi de viceversa. Adică a fost foarte rău. Copilul mic s-a mâțâit cât a fost ziua de lungă, a cerut de mâncare tot la două ore începând cu cinci dimineața și nimic n-a părut să fie deajuns de consolator. A și dormit, nu-i vorbă, dar în reprize și niciodată nu se făcea o oră întreagă de somn.

Adăugați la asta faptul că mi se terminaseră vitaminele și veți avea tabloul complet. Norocul ei a fost că pe la cinci dimineața am luat și un Magne B6 (parcă presimțeam ce urmează), așa că am fost extrem de calmă toată ziua. Combinația Magne B6 cu lipsa de somn adunată pe 3 săptămâni minus cofeina după care aproape am intrat în sevraj, combinația asta, zic, e foarte interesantă, sunt momente în care ai senzația că te privești de undeva de sus, de lângă tavan, cât de zen ești când un boț de om urlă din toți rărunchii și mai că nu te întrebi unde o fi lumina aia strălucitoare despre care ai tot auzit.

Spre seară, am hotărât să ies la portiță, să-mi aștept restul familiei, sperând că măcar aerul tare o va face să ațipească. Surpriză, ploua. Dar nu-i nimic, am zis, iată, pe alee, sub copaci, sunt multe petice de trotuar uscate, chiar și băncile par ok, deci, allons, enfants de la patrie, prin glonți, prin fum, sus, sus, la parapete. Afară, eu și trei babe care se săturaseră de programul de la TV plus un băiat cu un scuter și vestă portocalie, care tot pornea măgăoaia de la distanță, probabil ca să vedem noi ce șmecher e vehiculul lui cu număr de Adunații Copăceni.

Escortată de soț și copilul cel mare, cu cel mic băgat în sân, după cum s-a exprimat una dintre colegele mele, pensionarele, am luat-o spre farmacie. Unde nu mai aveau Cal-C-Vita, aveau doar Cal-D-Vita. Ce mare lucru, o să ziceți, ce, vitamina D nu-i bună? E necesară, mai ales când nu e soare. Nu, nu merge așa, eu sunt o persoană disciplinată, a zis doctorul să iau Cal-C-Vita, nu-mi trebuie Cal-D-Vita. Supradyn aveți? Avem, zice farmacista, dar mai degrabă v-aș recomanda niște Centrum Materna, că are tot ce vă trebuie. Cum mă lămurisem deja cu Elevitul, am zis ok, să încercăm materna asta, vedem ce iese.

Ajung acasă, desfac borcanul,  am un șoc mic (vitamine roz?!? roz?!!) dar tac și înghit pilula. Era aproximativ ora 18.30. În jumătate de oră, pe ceas, se împlinesc cele două ore de când copila cea mică nu mă mai mâncase. O-nșurubez la sân și apoi dă-i cu lulululalalalilili în fața geamului, până cade prunca răpusă și, în sfârșit, în sfârșit, adoarme. Eram deja un zombie mai puțin prietenos decât de obicei. După o cină în 2 schimburi, m-am prăbușit pe canapea, cu ochii la ceas. Socoteam că în aproximativ 57 de minute copila cea mică trebuie scuturată, îmbăiată,  hrănită din nou și apoi, cu ajutorul lui Dumnezeu, ziua asta avea să se încheie angelic, cu un somn binecuvântat.

Capul familiei m-a măsurat cât sunt de lungă și-a zis: Dar e musai să facem baie? Ia, culcarea, lasă fata să doarmă, dormi și tu că sunteți amândouă chiaune, când se trezește, se trezește. Prospectul era interesant, sincer, n-aveam chef de tot ritualul de seară, mai ales că bateriile mele dădeau deja semnale de avarie. Am înjurat în gând vitaminele roz de la materna și am transmis Irinei noapte bună prin mesager. Apoi m-am întins în patul conjugal și am închis ochii. Copilul meu dormea buștean. Era tăcere în toată casa. Ce ciudat, mi-am zis, e liniște.

Cinci minute mai târziu, liniștea s-a spart în bucăți și evenimentele au început să se desfășoare după cum urmează: un plâns bebelușesc m-a făcut să sar ca arsă, simultan, s-a auzit telefonul cântând Fur Elise, iar din pragul camerei ei, Irina a strigat: “Dar, mami, ai promis că vii să mă-nvelești!”.

Sfinte Sisoe, să le luăm prin eliminare. Copilul cel mic avea respirația egală, dormea în continuare, dar plânsul tipic noului născut se prelingea în dormitorul meu precum apa ce se infiltrează prin pereți. După cum suna, mititelul era aproape de sufocare. Acuma, care erau șansele ca în apartamentul lipit de al nostru să fie un bebeluș? Oare așa se aude și când urlă Lia? Vai de vecinii noștri. Telefonul nu mai suna, semn că răspunsese cineva. Iar Irina lăsase ușa dată de perete, așa că m-am dus și mi-am îndeplinit promisiunea. Am învelit-o, am pupat-o, apoi m-am prăbușit pe canapea lângă soțul care-și făcea taxele, înjurând alte autorități decât guvernul român. Potrivit legilor lui Murphy, la ora 23 vitaminele și-au făcut efectul. Eram mai vie decât după un somn de 8 ore legate – ceea ce nu mi s-a mai întâmplat de mult. Damn it, Damn it, Damn it, cine-o mai lua vitamine seara, ca mine să pățească, am înjurat și-am dat să pun mâna pe telecomandă. Aș. Fix în momentul ăla s-a trezit copilul mic și iar și-a cerut dreptul la laptele de mamă. M-am executat. A mâncat repede și bine, apoi a adormit instant.

Abia pe urmă am reușit să-mi fac de cap cu telecomanda. Jale mare pe toate posturile. După o serie de documentare pe tema nunții secolului, spre ora 12.30 am m-a răpus și pe mine oboseala, cu tot cu vitaminele roz. Și-am dormit buștean, până la patru dimineața, când au reînceput aventurile maternității. Copilul a mâncat, copilul a regurgitat și și-a udat costumașul și body-ul, cât am schimbat-o pe dânsa, cămașa mea de noapte s-a populat cu pete ude și uriașe de lapte, deci a trebuit să mă schimb și eu, am reușit să distrug un sutien special pentru alăptat în timp ce dădeam să ies din hainele ude și să mă bag în unele uscate și, pe la cinci, deja eram din nou zen, spălam costumașele Liei. La cinci treizeci iar mi s-au terminat bateriile.

Dar azi e o zi nouă. Și potrivit principiului enunțat mai sus, azi e soare și nu e musai să fie la fel de rău ca ieri. Howgh!

Related Posts

Share This

20 Comments

 1. alina

  Of. Mai sunt si zile din astea. Cunoastem.
  Mai, da’ io n-am avut nimic de la vitamine, si numa seara le luam (Elevit)!!
  Hai ca trece, acusi o vezi mergand si vorbing pe Lioara, pai, zboara timpul!! 🙂

 2. domnisoara are un puseu de crestere, cere laptitz mai des, doarme in reprize scurte sau nu prea doarme, pare ca nu se mai satura 🙂 cunoastem 😀

  • Deci asta era! pfoaaa, merci ca m-ai luminat ca deja eliminasem toate cauzele posibile. Auzi, is dese puseele astea?

   • o sa mai aibe unul pe la vreo 6 saptamani si pe la vreo 3 luni (cu aproximatie, banuiesc ca te-ai interesat deja) 🙂

 3. auzi, deci pentru mine toate vitaminele sunt apa de ploaie. adica am citit si la Maria ce efecte au asupra ei si cat i-a luat ca sa gaseasca combinatia perfecta. zau daca eu patesc asa ceva! de-aia le iau in dorul lelii, doar ca mi se spune, ca altfel cu ele fara ele tot dracul ala este….

  altfel, citindu-te pe tine, despre ziua cea rea, ma gandesc, Oh God ce zile bune totusi ai… ca ale mele, cele bune, sunt de vreo doua ori mai rele decat asta rea a ta… si chiar nu ma plang, adica asa mi se pare normal deja….si nu zic de bebe ca urla, ca ii aud glasul din an in paste, insa se pare ca mi-a legat la mana bratara de proximitate, pentru ca cum intru in baie sau merg in alta camera imediat se porneste sirena. si uite asa nu am timp de ceilalti, si…., si….. si as povesti cinci zile si cinci nopti despre cum e la mine in casa….

  • Deci eu nu ma plang, da?! a nu se intelege ca ma plang. Dar despre ce era sa scriu? Ca doar atata fac, atata mi se intampla 😀 si in plus, nu cumva sa uit!
   Tu ce vitamine iei? Eu doar cu cal-c-vita ala ma simteam foarte bine. Dar daca n-au…

   • acum iau femibion 2 si magne b6 premium. cand imi amintesc. si beau o cana de cafea nedecofeinizata zilnic. so shoot me! si cate un bacrdi/mojito/bere acum de sarbatori. so shoot me one more time :). nu pun gura insa pe usturoi, ceapa, fasole, varza sau afumaturi/gratar/mici/carnati.

    vezi ca colicii pot avea o groaza de forme. daca irina a facut intr-un fel si lia nu face, asta nu inseamna ca nu are si lia colici. chiti nu a plans neam, desi o vedeam cum se chirceste si se invineteste la fata. david avea program de urlat. raducu slobozeste un urlet inuman de sarim toti doi metri in sus si curg apele pe noi (nu iti imaginezi ce urlet este!!!), dupa care ragaie de se aude pana in vecini, si se calmeaza.

   • ah si calciu sandoz. si vezi ca nu ai voie supradyn. scrie pe el NU la gravide si alaptatoare. ca altfel, mi-am amintit ca am mintit un pic cu vitaminele, ca supradynul m-a ajutat mult… in vremuri imemoriale, ca din 2008 is tot una sau alta :))

 4. Ale

  Esti inca bine. Io credeam ca au inceput colicii 😀 Pup cu drag.

 5. Liv

  Asta cu impartitul in trei locuri in acelasi timp, traiesc si eu de vreo 8 luni jumate. Eu de ce naiba nu iau niste vitamine ca ma simt sfarsita de oboseala si cu nervii capului praf in fiecare zi? Las’ ca in week-end imi fac de cap cu prima cafea dupa 9 luni de abstinenta, drept premiu.Decofeinizata, stiu! Atat am rezistat fara cafea, da’ nu mai pot si daca tu bei si alaptezi prunca mica de 3 saptamani o sa beau si eu.Are dreptate Optzecea cu puseul de crestere. Vrea mai mult laptic, doarme mai putin…Mara a dormit cand am adus-o de la maternitate vreo 4 ore si mi-am zis atunci ” doamne, ce bine!”. “Aiurea!” a zis doctorita. E doar mica si somnul asta lung se datoreaza in buna parte si icterului pe care inca il mai are. Si asa a fost, zau! Copila mea se trezeste de 4 ori pe noapte si vrea sa suga dar mai ales sa stea nitel la san.
  Cum spuneam…respira adanc, Zoe!

  • 9 luni fara cafea? Noua? Esti o eroina. Posibil sa nu-ti placa aia decaf.

   • Liv

    Aleluia, am baut azi dimineata 3 (trei) guri de cafea fara cofeina si pentru ca imi trebuia ibricul, rastorn ce mai era in el direct si de-a dreptul in cana mea. Apare in usa barbatul care ma intreaba:” Ai amestecat cumva cafeaua din ibric cu aia a ta?” “Da!” raspund eu, presimtind ca nu-i a buna.” Bravo, ca aia din ibrc era a mea cu cofeia!”
    Asa ca m-am resemnat cu cele trei inghitituri pe care le hapaisem cu pofta.

 6. copilu a dormit cel putin 5 ore legate, asa ca nu stiu unde e problema?:)))))

 7. mama lui andrei

  auch! nu stiu cum poti si sincer te cred ca nu te plangi dar nici bine nu iti e …
  la nunta te alasat sa te uiti la palarii si rochii?:)

  • Mai ce palarii am vazut eu azi! Super palarii. Da, ne-am uitat impreuna, dar ea era putin ocupata cu mancatul. Mi-a placut tare mult ceremonia!

Privacy Policy