Ce am citit cu voce tare cu ocazia ZICI 2018

1 Feb 2018 by

Ah, 1 februarie, Ziua Internațională a Cititului Împreună! Ce frumos a fost anul trecut, când am intrat pe skype cu două școli din România și am citit cu copiii cărți faine! Mi-a plăcut tare mult și aș mai fi citit eu și anul ăsta, dar, ca de obicei, socoteala din târg nu s-a mai potrivit cu aia de-acasă, pentru că sunt în urmă cu 7 ore față de ora României și puțini copii care învață după-amiaza mai au nevoie să li se citească vreo carte cu voce tare. 

Așa că anul ăsta nu am făcut nici un skype cu nimeni, m-am așezat în colțul meu de sub frunza de arțar și am așteptat să treacă 1 februarie.

Minunata mea adolescentă, însă, mi-a făcut o surpriză, fără să-și dea seama. Să vedeți. De ziua ei i-am cumpărat o carte: “Boys: An Illustrated Field Guide”, de Heather Ross. Cred că în românește s-ar traduce ca “Ghid Ilustrat despre diferitele specii de băieți existente pe lume”. 

Pentru că am fost foarte ocupați cu toate pregătirile de dinainte și ne-a luat ceva vreme să ne revenim după, cartea asta grozavă a rămas pe kindle-ul meu (am vrut să o citesc eu întâi) până acum vreo două seri, când în sfârșit am deschis-o. Și ce carte frumoasă e! Și ce geloasă sunt că n-am scris-o eu! Că aș fi putut, pe cuvânt! Parcă era scrisă de mine… Azi, 1 februarie, am reușit, în sfârșit, să o transfer pe kindle-ul Irinei și când s-a întors de la școală, i-am zis:

– Ți-am pus o carte pe kindle. E despre băieți. Poate vrei să o citești. Cred că o să-ți placă. 

Îmi pare rău că nu i-am făcut poză. Zâmbea, râdea și citea, se mai oprea un pic, relua un paragraf, iar zâmbea… și tot așa, cam 15 minute cu tot cu pauze de chicotit. Așa s-au inversat rolurile, acum îmi citește ea mie. 

Cartea asta mititică povestește despre băieți făcuți din prea multă vitamina C și algebră sau dimpotrivă, din ape adânci și bătăi rapide de inimă, dar mai mult decât atât, povestește despre ce fel de fată trebuie să fii, când ai de a face și cu băieții periculoși și cu băieții frumoși și cu cei tăcuți și cu cei deștepți și cu cei de nestăpânit. 

E ilustrată superb, are umor și metafore și e o carte la care să te întorci când ai inima frântă. 

Nu, nu vreau s-o grăbesc nicăieri pe Irina, în brațele nici unui băiat, dar e bine să știe că inimile sunt făcute din mușchi și multe elastice și se pot repara și dacă-s sfărâmate, din greșeală sau cu bună știință.

Vă recomand cartea asta, tuturor celor ce creșteți fete. N-o să regretați. Și dacă e vreo editură dispusă să o publice, eu aș traduce-o pe gratis, doar așa, de drag. 

 

 

Related Posts

Share This

4 Comments

  1. Dacă aș fi știut, te-aș fi rugat frumos să ne citești nouă, pentru că în ciuda vârstei băiatului meu, 12 ani, el adoră să i se citească cu voce tare. Am mai fi adunat noi vreo câțiva doritori.

  2. Mulțumesc pentru recomandare. Ai întâlnit așa ceva și pentru băieți? 🙂
    Noi am recuperat ziua pe 2 februarie când am citit împreună cu Ana „Tigrul care a venit la ceai” a lui judith Kerr, un rând ea, unul eu.

  3. AnaM

    Daca stiam te invitam la o seara de lectura la Cercetasii Romaniei.Lansam de pe acum invitatia, lupisorii nostrii ar fi super incantati de asa o experienta.

  4. Cred ca si fiicei mele i-ar placea sa ii citesc o astfel de carte cu voce tare. 😀

Privacy Policy