Ce-ar fi să-mi deschid o tarabă

9 Sep 2013 by

Îmi scrie în urmă cu câteva zile o domnișoară ce reprezintă o companie, X, ce ar vrea să le vândă cititorilor mei niște produse de import, utile, nu zic, dar fără de care se poate trăi relativ bine. E drept că acest produs simplifică într-o oarecare măsură viața, în special pe a mamelor, e drept că eu n-am folosit dar am prietene care folosesc genul ăsta de chestiuță și sunt încântate, nu știu dacă musai de la firma X . Trec peste faptul că își începe mailul cu “Bună ziua dna Ada”.  (O fi tânără și nu știe că pe vremea mea “dna Meri” era femeia de serviciu sau cosmeticiana, pentru că, nu-i așa, nu te tutuiești cu cosmeticiana decât după ce-ți stoarce niște coșuri și-ți smulge părul de câteva ori. Abia pe urmă treci la “iubita”, “păpușa” sau, dacă ai noroc, direct la per tu. Eu am învățat că spui fie “Bună ziua, doamna Popescu”, fie “Bună ziua, Ioana”, în nici un caz Dna Ioana. Cel mult “doamna Ioana Popescu”. Nu mă deranjează când oamenii care îmi scriu, îmi scriu direct “dragă Ada”, așa sună firesc, deși nu ne cunoaștem. Nu țin la pluralul politeții decât în joacă și ca semn de mare afecțiune.  Trec deci peste asta, dar vă rog, vă rog, dacă îmi scrieți, e suficient un “Dragă Ada” sau un “Bună, Ada” și nu doar mie, ci așa, în general. Să trecem deci. )

“Bună ziua dna Ada,

Mă numesc M și reprezint x.ro

Vizitând site-ul https://www.injoaca.ro/, m-am gândit ca cititorii dumneavostra ar fi interesați de produsele noastre. X simplifică viața tuturor părinților, oferind o gamă largă de […]  fabricate in Elveția. M-aș bucura să vă trimit câteva mostre personalizate, fară niciun angajament din partea dumneavoastră. De asemenea, vă propun un cupon de reducere de 10% pentru cititorii site-ului dumneavoastră. În așteptarea unui răspuns pozitiv, vă urez o zi minunată.

Cu considerație, 

M”

 

“Buna ziua, doamna T,

Sunt sigura ca produsele dumneavoastra sunt interesante pentru cititorii mei si ca s-ar bucura de cuponul de reducere. Pentru a anunta acest cupon de reducere e nevoie insa de un articol de prezentare, in care vorbesc pe larg despre experienta mea cu produsul, in cazul in care aceasta experienta este pozitiva. Acest articol costa y euro. Daca va intereseaza si un banner, pretul este de z euro pe luna, pret in care intra si articolul de prezentare. Daca doriti sa colaboram astfel, va stau la dispozitie.

Cele bune,

Ada Demirgian”

 ———————————————–

“Bună ziua Dna Ada Demirgian,

 Mulțumim pentru interesul acordat, 

 Referitor la reviewul pentru produse X, va propun un cod promotional in valoare totală de 75 de euro cu produsele noastre, gratuit pentru dvs. inclusiv transportul. 

Ceea ce dorim la aritcol este sa inserati o poza cu produsele noastre poate mai bine sa le fotografiati dvs . pentru ca cititori dvs. sa ințeleagă noul concept pe piata de […]

Asteptăm raspunsul dvs. 

Cu deosebită considerație,

M”

Trag aer în piept și răspund:

“Scuzati-ma, nu inteleg. Cum adica un cod promotional in valoare totala de 75 de euro? Adica imi dati […] de 75 de euro ?”

“Da, vă trimitem un cupon care vă va permite sa comandați de pe site produse in valoare de 75 euro, gratuit.  

O seară excelentă,

M T”

 ———————————————

“Nu, multumesc, nu sunt interesata sa cumpar produsul dvs de 75 de euro si apoi sa si scriu despre el. Va propuneam sa imi trimiteti o mostra, despre care eu scriu un articol cu poze si link spre site-ul dvs, iar dvs platiti y euro”

———————————————- 

“Mulțumim si noi.

 Pentru moment nu suntem interesați.

 Toate cele bune,

M T.”

 Erorile de dactilografie aparțin domnișoarei. De ce povestesc eu despre această conversație privată blablabla. 

Pentru că nu este singura de acest gen. Pentru că aș vrea să înțeleagă toți potențialii mei parteneri de “afaceri” că bloggerii profesioniști, la care apelează pentru a-și vinde produsele, nu pot să lucreze așa. Nu putem plăti factura de internet cu jucării, nici pe cea de lumină cu pastă de dinți oricât de naturală ar fi ea, nici măcar pentru produse comestibile nu putem lucra, oricât de simpatici ne-ați fi. Dacă am ales să scriem articole publicitare, o facem ca să acoperim anumite cheltuieli și de ce nu, să trăim ceva mai bine, noi și copiii noștri. Pentru că putem, se poate, blogging-ul e o meserie ca oricare alta, presupune constanță și consistență și implică niște costuri.  

Nu scriu 500 de cuvinte pentru 30 de lei.

Nu fac schimb de link-uri. 

Nu doresc să vând produse, n-am o tarabă, la circa financiară, în fiecare aprilie, depun o declarație de venituri și pentru impozitele datorate pe aceste venituri de obicei mi se cer bani lichizi, nu produse. 

Nu organizez concursuri, cel mult organizez un maraton de Advent, e Decembrie, e luna cadourilor, atunci cititorii primesc produse faine, cei ce le dăruiesc primesc fără nici un ban un pic de expunere într-o lună în care nu mai știm ce să cumpărăm, câștigă toată lumea, câștigul meu personal fiind că fac o bucurie unor oameni. 

Dacă nu aveți buget pentru a plăti bloggerii, nu-i nimic, e de înțeles, viața e grea pentru toată lumea. Discutăm când o să aveți un buget, eu nu plec nicăieri, site-ul nu se închide, audiența crește, nu scade, e ok. 

Dacă produsul dumneavoastră e atât de bun pe cât susțineți că e și doriți să vindeți multe, multe bucăți și pentru asta aveți nevoie de ajutor de la bloggeri, trebuie să le alocați un buget. Pe cât posibil, un buget onorabil. Nu, 30 de lei nu e un preț onorabil. Nici 30 de euro nu e un buget onorabil.

Un blogger cu bun simț nu vă va cere luna de pe cer. Eu sunt un blogger cu bun simț. Nu scriu de rău, mai bine trimit concluziile negative pe mail celui ce m-a intrebat ce părere am,  nu condiționez apariția articolelor de sume astronomice, nu fac ORICE campanie, nu vând prostii, vorbesc frumos, cer să văd produsul înainte să-mi dau cu părerea, nu recomand ce nu folosesc, deși pierd, de multe ori, pierd, pentru că marii jucători, dispuși să plătească suma y pe care eu o cer sunt cei de care mă dezic ori de câte ori pot.  Dacă tot îmi scrieți, tratați-mă cu respect, așa cum o fac și eu. Și dacă nu sunteți interesați, vă rog, nu-mi mai scrieți. 

Cu considerație, 

Ada

Related Posts

Tags

Share This

Privacy Policy