Ce să aleagă medicul? Ce să aleagă pacientul?

25 Aug 2010 by

20% dintre medicii care lucrează în sistemul de stat au şi un cabinet privat.

Aceşti 20% sunt medicii căutaţi, cei la uşa cărora se fac cozi interminabile de la 6 dimineaţa prin spitale, cu asistente nervoase şi pe fugă.

Dacă am un medic bun, prefer să-l văd la cabinetul privat. Acolo are timp pentru mine. Acolo, şi dacă-l aştept 40 de minute să termine cu alţi pacienţi, îl aştept în condiţii civilizate, stând pe un fotoliu, nu sprijinind un perete.

Dacă medicul îmi dă de făcut analize, ştiu din start că nu toate sunt decontate de stat. Unele nu-s. Prefer să plătesc, să primesc rezultatul prin e-mail şi apoi medicul să îmi confirme la telefon că le-a văzut şi el şi mă aşteaptă la următorul control.

Dacă medicul meu are de ales între spitalul de stat şi privat, eu am să merg după el la privat, pentru că sigur nu va rămâne la stat, ar fi ilogic.

Dar eu pot. Traduc o carte şi din banii ăia, am de analize, traduc trei cărţi şi mă analizez de trei ori pe an.

Mă feresc de spitalele de stat cât pot. Dau cu subsemnatul că refuz internarea. Nu ştiu să bag plicuri în buzunar, mi-e jenă. Prefer să plătesc la recepţie.

Dar cât de logică vi se pare această impunere din partea unui stat care-şi ţine medicii în condiţia de halate cu buzunare adânci?

Ce să aleagă medicul? Ce să aleagă pacientul?

Vă reamintesc că a trecut vremea apostolatului, că dragostea de oameni e o noţiune abstractă şi că e criză pentru toţi. Medicul e om, are familie, are bucurii şi necazuri.

Întrebare ajutătoare: câţi dintre voi cei ce citiţi, puşi să alegeţi între vocaţie şi supravieţuire, aţi alege vocaţia?

Related Posts

Tags

Share This

11 Comments

 1. mama lui andrei

  cred ca ar alege vocatia doar aia care au supravietuirea bine asigurata, adica cei care fac apostolat ca mostenitori…
  uite mi a zis cineva – e cam barfa deci nu garantez – ca in grecia statul ala care e falimentar acum a inventat un sistem prin care el nu isi bate capul cu spitalele toate sunt private dar ca o parte sau totul din factura de servicii au un regim fiscal privilegiat iar investitorii in astfle de stabilimente au avut si ei niste facilitati fiscale , dar nu bani directi de la bugetul statului….
  grecii sunt foarte fericiti ca au super asistenta, s-au facut investii mari in sistemul medical si cica merge
  dar cred ca la noi nu se pune ca grecia e statul ala care iti da amenda daca nu te duci sa votezi, deci e altceva… si in plus cred ca ei au inventat sistemul medical , nenea ala asclepio nu era de la ei…. nu cred ca taia factura ….. dar nici plic nu lua

 2. Cati mostenitori apostoli cunoastem? Din ce stiu eu despre mostenitorii romani au o singura directie: sa toace. Sau ma insel?

  • mama lui andrei

   pai da ca mostenitorii romani nu se fac apostoli se scolesc pe la carciumi sau fac MBA…

 3. lol, am impresia ca sunt pe blogul meu 🙂

  • Siginia, is buni baietii aia 🙂
   Dar am vaga impresie ca nu semanam la continut, asa ca… despre forma cui ii pasa?

 4. adelamaria

  As alege in mod cert, supravietuirea! E instinctiv. Dar ar fi simplu daca totul ar fi alb-negru; in schimb, dupa ce supravietuirea iti e asigurata la un nivel confortabil si permanent, nu vad de ce ai continua sa faci abstractie de vocatie…Din inertie?…Habar n-am.
  Sunt sincera – siguranta fizica, financiara si de orice alt fel a mea si a familiei mele, primeaza. Insa asta nu ma impiedica, macar din cand in cand, sa-mi folosesc capacitatea de empatie, dorinta de a ajuta (chiar daca plata financiara e mult mai mica sau lipseste pur si simplu).

 5. Mi se pare misiune imposibila sa dai de ales cand de fapt nu exista optiunea reala. Stiu medici care lucreaza din vocatie, au parte de un sprijin financiar din partea familiei, dar presiunea pe care o exercita chiar si acest sprijin primit asupra psihicului lor este una foarte mare.
  Nu cred ca se pune problema unei alegeri, intr-o alegere ar trebui sa ai optiuni, iar in situatia noastra nu vad ce optiuni reale au: sa moara de foame cu vocatia in dinti, sau sa traiasca, facand in continuare ceea ce le place dar poate nu la nivelul de complexitate pe care si l-ar dori, mergand catre sistemul privat.
  Nici mie nu imi place sa bag plicul in buzunar, urasc asta, dar pe de alta parte imi este rusine cand stiu ca omul de care depinde viata mea are dificultati financiare asa de mari. Cati oameni nu stii care ar da oricat, doar sa isi vada problema rezolvata si sa se vindece?

 6. D.

  Hm, citindu-ti postul am simtit degetul ce apasa rana… Lucrez in invatamant si tocmai ii spuneam unei colege pe mess ca m-am hotarat. Daca gasesc ceva mai bine platit, renunt la post, la titulatura si ma duc. Unde-oi fi platita mai bine. Desi visul meu de cand ma stiu a fost sa fiu profa de romana. 8 ani am facut altceva, tot invatamant. Acu 2 ani am ajuns ce-am vrut. Si financiar nu ma ajuta la nimic. 🙁 Of. Sunt tare trista.

  Sa nu fiu cu totul off topic, cumnatul meu a plecat in Anglia, medic dupa ani grei aici. Si ii e greu de nu mai poate. Dar, rezista, ca e renumerat.

  Alt cumnat, fu cat pe ci sa plece in Franta, cu sotia medic, medic si el, cu cabinet privat aici. Acu s-a razgandit, raman tot aici.

  Eu raman tot aici. Sigur rasare ceva si pe straduta noastra.

 7. Sincer, cred ca as indemna toti medicii sa treaca la privat.
  Macar asa am sti clar ce avem ceva de platit cand ne ducem la doctor, am sti ce cozi ne asteapta, si asa mai departe.
  Nu ar mai fi nevoie sa “ungem” prin spitale diverse persoane, si poate ca asa ne-am capatui si noi cu un sistem medical privat foarte bine pus la punct.
  Bine, cu conditia ca halatele cu buzunare largi sa nu migreze si ele spre… privat…

 8. Cred ca este clara alegerea. Dupa ce a fost prezentata aceasta varianta ma intrebam uimita de ce nu-i clar ca lumina zilei ca sistemul de stat va ajunge de izbeliste in caz ca se va pune in aplicare separarea medicilor in “de stat” si “de privat”.

 9. cumva nici alegerea asta nu e simpla. nu sunt atitea locuri la privat ca sa ia toti medicii. chirurgii nu prea au ce opera la privat, ca nu prea sunt sali de operatie. cancer nu cred ca se trateaza la privat…

Privacy Policy