Ceva ce trebuie să vedeţi: primul film interactiv din lume

5 Mar 2013 by

Nu prea bag eu comunicate de presă pe aici, dar ăsta e chiar interesant. Voila!

Centrul Ceh Bucuresti aduce in Romania proiectul care a revolutionat relatia spectatorului cu filmul de pe ecran – Kinoautomat.  „Acest film este sold-out de patruzeci de ani. Ne bucuram ca putem sa-l aducem si in Romania, unde speram ca publicul va umple salile de cinema”, spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh.

 

Kinoautomat este primul film interactiv din lume, conceput de catre Raduz Cincera pentru pavilionul cehoslovac la Expozitia Mondiala din  ’67, din Montreal. In 9 momente ale filmului actiunea se opreste si un moderator roaga publicul sa aleaga cu ajutorul unor telecomenzi intre doua scene, apoi scena aleasa continua, conform voturilor audientei.

 

Proiectul a fost bine primit, ziarul The New Yorker scriind: „Kinoautomat, din pavilionul cehoslovac, este garantat un hit al expozitiei mondiale, si cehii ar trebui să-i facă un monument lui Raduz Cincera, cel care l-a conceput”.

 

Filmul, Un om si casa sa (Clovek a jeho dum), este o comedie neagra, creata de membri ai Noului Val cehoslovac de film, din anii ’60: Raduz Cincera, Pavel Juracek, Jan Rohac, Vladimír Svitacek și Miroslav Hornicek. Incepe cu o scena in care apartamentul lui Petr Novak este în flacari. Indiferent de deciziile care sunt luate, actiunea se termina intotdeauna cu incendierea apartamentului, facand din film – asa cum intetiona Cincera – o satira a democratiei.
Kinoautomat s-a dovedit aproape profetic vorbind despre democratie, atunci cand, la un an dupa premiera, comunistii au ocupat Cehoslovacia, interzicand si filmul in scurt timp.

 

Patruzeci de ani mai tarziu, mecanismul perfect functional al proiectului realizat de Cincera este readus in salile de cinema. Dupa ce a fost prezentat publicului in Londra, Basel și Praga, Kinoautomat vine in Romania pentru doua proiectii: la cinematograful Victoria din Cluj si la Cinemateca Eforie in Bucuresti.

 

https://www.youtube.com/watch?v=YTB1hGWfD_o

 

7 martie 2013 / 20:00 / Cinema Victoria, Cluj
9 martie 2013 / 20:00 / Cinemateca Eforie, Bucuresti

 

Filmul este dublat in limba engleza. Intrarea la proiectie este 5 lei.

 

 

Related Posts

Tags

Share This

6 Comments

  1. Ioana

    Interesant….si iata ca s-a manifestat curentul Kino si la noi, in cele din urma. Poate ati auzit si de ‘Kiddo – Tu faci filmul’. Aici: http://www.cinemarx.ro/stiri-cinema/tu-faci-filmul-kiddo-prima-productie-interactiva-din-romania/

  2. Ioana, nu stiam, merci!

  3. oaki

    Youtuberii fac vloguri interactive de cand cu adnotationsurile. Dar probabil de la nenea acesta a pornit toata treaba…

  4. Acum incep sa inteleg de ce aplauda lumea la film ;))
    Anticipeaza noul val…

Privacy Policy