Ciao, Italia! Arrivederci, Roma!

9 Oct 2012 by

Iată-mă, deci, în faţa gării Termini, de vreo trei ori cât a noastră Gară de Nord, cu valiza într-o mână şi GPS-ul în alta, înjurând în gând compania portocalie care fură la megabiţi ceva de speriat. Dar despre permisul de vacanţă şi tarifele în roaming altă dată, ca să nu ne stricăm acum gustul bun al vacanţei mele romane.

Hotelul era exact aşa cum spusese Laur, foarte aproape de gară. Cam la cinci minute de mers pe jos, spre marea mea uşurare. I-am trimis mesaj că l-am găsit şi apoi am intrat victorioasă în holul cel mare. Mult mai frumos decât la Ferrara, la Roma am primit o cameră cu pat dublu (o binecuvântare pentru bătrânele mele oase, deşelate de îndelung purtat circa zece kilograme copilăreşti) şi vedere spre o mică şi înflorită curte interioară, plină cu ghivece cu muşcate care mascau cu succes gurile de aer condiţionat (de care n-am scăpat). Mulţumită de privelişte şi de perspectivele unui somn ceva mai relaxat decât în debaraua cu baie de la Ferrara, m-am schimbat de hainele cu care fusesem în tren şi am pornit să văd Roma, atât cât mai era lumină.

“If there is only one thing you should see in Rome, that’s San Pietro”, îmi spusese Sue, americanca din trenul spre Ferrara. Da, nimic de zis, dar vedeţi, eu aveam o treabă la Fontana din Trevi. Îi promisesem Irinei.

O hartă, vă rog?

Cinque euro, signora!

Bine, lăsaţi… mă descurc.

Am sfârşit prin a recunoaşte faţă de mine însămi că mai bine dau 15 euro pe un tur cu autobuzul, mi se spusese clar că San Pietro e în cealaltă parte a oraşului, că aş putea lua metroul sau autobuzul, dar să mai întreb exact ce număr, ce să mai, din aceeaşi îngrămădeală despre care am povestit şi ieri, am preferat să aleg calea cea mai sigură. Am să văd Roma în goana autobuzului şi dacă trec pe la Fontana di Trevi, bine, dacă nu, îi zic Irinei că nu era acasă (hm, cam greu) şi cu asta, basta. Basta, bambina! Ma che cazzo…

Ahem, scuzaţi, oboseala…

Iată-mă, deci, în pielea turistului ce se lasă spoliat de bună voie ca să vadă Roma măcar un pic. Să faci poze, mi-a zis Laur. Da, lumină să fie, că baterie la iphone aş mai avea vreo 50%.

Probabil vă aşteptaţi să vă povestesc ce faine-s pietrele şi statuile Romei şi ce culoare are Tibrul şi cât de impresionantă e arhitectura. Ei bine, nu. Aşa cum am privit-o, de sus, în goană, pe furate, nu m-au impresionat atât clădirile, cât câteva mici amănunte pe care am reuşit să le fotografiez.

Roma nu e un oraş pe care să-l vezi singur. Nu e nici musai de văzut cu iubitul. E un oraş în care m-aş fi dus cu Ale. Să stăm pe balcon, în halate albe de baie, cu câte un cocktail şi să facem cu mâna turiştilor ce ne zâmbesc, aşa cum le-am zâmbit eu celor două prietene ce tocmai îşi spuseseră cin-cin şi râdeau, cu bucurie şi multă viaţă şi m-au văzut privindu-le şi mi-au făcut cu mâna!

Sau mi-ar fi plăcut să o întâlnesc pe Germina, să râdem împreună, complice, după ce domnul grizonat, care m-a văzut singură, sprijinită pe marginea autobuzului şi privind oamenii cu sete, mi-a făcut el mie cu mâna şi mi-a trimis un baccio! Un baccio, signora, per lei!

Şi dacă aş fi fost cu Irina, sigur am fi văzut mai multe desene frumoase ca astea pe care o să le vedeţi în fotografiile mele şi am fi descoperit cu încântare portretele Madonnei, răsărind unde te aştepţi mai puţin, ba-n mozaicuri elaborate, uriaşe, ce decorează portalurile pe sub care am trecut, ba de după nişte crengi de copac, ba de pe tot felul de suveniruri…

Am trecut pe lângă Circo Maximo, acolo unde creştinii erau aruncaţi la lei, pe lângă temple şi pe lângă atâtea care triumfale, că n-am putut să nu mă gândesc ce lovitură extraordinară trebuie să fi fost pentru zeii Romei să se trezească peste noapte înlocuiţi de o sectă obscură, ai cărei membri nu numai că nu s-au lăsat impresionaţi de perspectiva de a fi micul dejun al fiarelor, dar şi-au şi stabilit propriul cartier general în inima cetăţii, na, eat your hearts out, fucking pagan gods…

Ah, şi când am trecut graniţa imaginară a Vaticanului, i-am scris lui Laur şi mi-a răspuns „May God help you” – ce potrivit în context, am râs şi am tras o poză cu clădirile sale pictate.

Roma. Am găsit-o îmbufnată şi rece, dar verde şi aşa de frumoasă prin oamenii pe care i-am văzut de sus, că nu pot să nu iau cu mine senzaţia de oraş pentru prieteni. Am fost foarte aproape de crengile copacilor săi, uneori periculos de aproape, dar duc cu mine imaginea prietenilor ce stăteau pe iarbă şi a femeilor frumoase de la balconul de deasupra bulevardului Cavour şi pe cea a zidurilor pictate şi drumul pe jos până la Fontana di Trevi şi gustul fantastic al unei gelato mâncată acolo, pe marginea fântânii, în vreme ce mă gândeam ce aş putea să-mi doresc, al cuplului pe la vreo patruzeci şi ceva de ani care s-a sărutat după ce el şi ea şi-au pus dorinţa şi au aruncat bănuţul peste umăr în acelaşi timp. Nu ştiu la ce sperau, dar erau frumoşi, un pic altfel în toată marea aceea de oameni. Cel mai mult mi-a plăcut că aproape toţi copacii erau mai înalţi decât clădirile foarte înalte ale Romei. Semn că ei au fost primii şi sunt pe acolo demult.

Despre dorinţa mea şi a Irinei, mâine, cam pe la aceeaşi oră.

6 Comments

 1. Ada Albinutza

  F frumos! Am urmarit cu drag aventura ta, si sincer mi-au dat lacrimile. cred ca ar trebui sa scrii si carti pt noi cei mari

 2. Si mie-mi place fantana Tritonului foarte foarte tare, si am descoperit-o de-abia la a 7 sau a 8a calatorie la Roma, in februarie. E un oras plin de detalii surprinzatoare, delicate sau impozante, dar mereu fermecatoare.

 3. Bravo pt experienta! Sper ca nu ai ajuns cu mult mai obosita decat plecasei!:)
  Inca ma gandesc la ce ne-ai povestit in prima parte, desi stiu ca doar gandurile nu-i ajuta cu nimic pe cei ce traiesc ororile acelea …

  Cum putem afla mai in detaliu despre ce a fost vorba, ne dai o ora cand te putem audia pe RRI, se face montaj sau a fost in direct?
  Astept pe mail, daca nu se poate in public, te rog!

 4. Mihaela

  Ce dor mi s-a facut de Italia unde am locuit 4 ani, dintre care 2 in Florenta. Pentru indragostiti e superb la ‘Cinque Terre’. Si multe, multe alte locuri frumoase pentru turisti normali. Plus Sicilia cu insulele Eolie, plus, plus …. Of.

Privacy Policy