Cine te mai ia pe tine…? 5 răspunsuri pentru întrebări retorice

24 Nov 2009 by

09 honey, i'm home - by hsh0tSpaima cea  mai mare a femeilor cu copii mici e că vor rămâne pe vecie singure şi nealinate dacă renunţă la loaza bărbatul care nu le ajută, nu le preţuieşte, nu le mai vede, orbit de puterea obişnuinţei ca toate lucrurile să meargă ca unse în viaţa lor personală, graţie acelei minunate WonderWoman cu care s-a însurat.

Conflictul din inima unei femei nefericite în căsnicie începe cu vorba aruncată mai în glumă, mai în serios, de respectivul Pampon, “Cine te mai ia pe tine”, inevitabilă măcar o dată în viaţă. Urmează apoi o avalanşă autoindusă de nelinişti, negativităţi, frustrări şi dat cu tesla în gleznele proprii. Femeile îşi ridică singure bariere, neavând răspunsuri valide la următoarele întrebări:

Unde să cunoşti un om de calitate, care să te accepte şi cu un copil, sau chiar doi, după tine?

Ce şanse mai ai pe o piaţă invadată de femei tunate (cum bine le numeşte şeful Ştefan), mai tinere, mai blonde, ne-uzate de o naştere, două, trei?

La vârsta ta, cum să te mai obişnuieşti cu altul, când ştim bine, până la urmă toţi sunt la fel?

Ce rost are?

Acestea sunt întrebări retorice toate, rostite probabil în discuţiile cu prietenele care tocmai au terminat litania despre propria podoabă conjugală. Ele nu caută răspunsuri pentru că e mai simplu să te plângi decât să muşti din glonte şi  să strigi Banzaaaai.

Dacă vreodată ţi-ai pus întrebările astea, în vreo clipă de amărăciune, bucură-te, azi m-am gândit să-ţi răspund.

Începem cu

1. “Cine te mai ia pe tine”

Să vedem. De când am redevenit disponibilă pentru noi relaţii, am avut de ales între nu mai puţin de 5 bărbaţi, de toate formele, de toate mărimile, care mai intelectual, care mai sportiv, care mai superficial, care mai în glumă sau mai în serios m-ar fi plimbat o tură la Şosea, poate, poate. Desigur, nu toţi m-ar fi luat de nevastă şi mi-ar fi adoptat preţiosul copil. Dar dacă vreţi să râdem, putem spune bancul cu lupul şi Scufiţa Roşie, care, proaspăt violată, se plângea exact în aceşti termeni: “Cine mă mai ia pe mine acum?”. Lupul i-a zis “Stai, Scufiţo, că termin ţigarea şi te mai iau eu o dată.” Ok. Realitatea e că bărbaţii mişună peste tot. Nu de bărbaţi interesaţi ducem lipsă. Eu am râs mult cu aceşti 5. A fost fun.

2. Unde să cunoşti un om de calitate, care să te accepte şi cu un copil sau chiar doi după tine?

Asta e o întrebare bună. Hore nu se mai fac. La disco e cam greu să ieşi când ai un copil sau doi în bătătură. Să te apuci să agăţi pe la stop între două semafoare, cam complicat. Şi decât să te încurci cu cineva de la serviciu, mai bine lasă. Deci, ce ne facem. Unde? Să fie şi de calitate. Şi de drum lung, nu aşa, de-o partidă, două. Să fie şi sănătos la cap. Să-i placă şi copiii. Să facă şi cafea bună. Şi lista poate continua.

Soluţia e simplă. Sună-ţi prietenele. Dă de veste că eşti singură. Zi-le exact ce cauţi. Sigur ştiu ele pe cineva. Pe urmă ai de unde alege.

image0063. Ce şanse mai ai pe o piaţă invadată de femei tunate, mai tinere, mai blonde, ne-uzate de o naştere, două, trei?

Depinde strict de tine. De ce ştii să faci şi de ce om alegi. Blondele tunate de tinere costă. Întreţinerea lor e scumpă şi deja bărbaţii trecuţi de vârsta entuziasmelor fiziologice şi atât, încep să realizeze asta. Sigur, unii nu se învaţă niciodată. Dar acum, tu ai trecut deja printr-o relaţie nereuşită şi tu ştii să cântăreşti defectele şi calităţile unui om. Un divorţ ne învaţă un prim principiu esenţial pentru următoarea căsnicie. Importante nu-s doar calităţile omului, ci şi capacitatea de a-i vedea şi tolera defectele celuilalt, pentru că acum ştim, oamenii nu se schimbă. Se mai ajustează pe ici, pe colo, dar natura lor rămâne aceeaşi. Cuvintele importante aici sunt “self-esteem”, încrederea în sine. Cu asta se începe.

4. La vârsta ta, cum să te mai obişnuieşti cu altul, când ştim bine, până la urmă, toţi sunt la fel?

Realitatea e că nu toţi sunt la fel, după cum nu toate femeile sunt proaste, nu toţi bărbaţii sunt porci, nu toate femeile sunt curve, nu toate soacrele sunt acre, nu toţi naşii se dau la fine, şamd.

Un nou început aduce cu el şi emoţia, şi bucuria, şi îngrijorările, şi speranţele, negocierile, îmbufnările, împăcările. Merită? Da. Sunt prea mulţi oameni singuri pentru că nu lasă de la ei. Mai laşi şi tu de la tine. Mai lasă şi el de la el. Se poate, trebuie doar să vrei. Vârsta nu contează. Contează ce simţi pe dinăuntru.

loneliness5. Ce rost are?

Oamenii nu sunt făcuţi să trăiască singuri. Serios. Avem nevoie unii de alţii. Măcar să ne dea cineva un pahar cu apă. E ăsta un motiv bun să te recăsătoreşti sau să reintri într-o relaţie? Nu. Dar are rost să fii cu cineva. Oamenii sunt oglinzi unii pentru alţii. Alege-ţi o oglindă strâmbă şi te vei simţi altfel decât eşti. Mai slabă. Mai obosită. Mai puţin capabilă. Mai nedemnă de atenţie. Dacă alegi cu atenţie oglinda potrivită, e posibil să-ţi placă imaginea ta răsfrântă în ea. Fii şi tu o oglindă bună. Şi va merge. În oglinda potrivită poţi încerca un ruj nou, un zâmbet nou, o rochie nouă. Poţi vedea ce ai în spate, te poţi feri de ce vine din stânga şi din dreapta. Merită? Da. Absolut. Da.

Dacă ai şi alte întrebări retorice şi cauţi un răspuns măcar aşa, de dragul argumentaţiei, scrie aici întrebarea ta. Împreună vom găsi răspunsul.

(prima fotografie îi aparţine lui Lorand Peli, a doua e găsită pe google images)

Related Posts

Share This

12 Comments

 1. Mi-a placut mult partea cu ” asa cum nu toate femeile sunt proaste, nu toti barbatii porci…”. Speranta, bat-o vina. Macar ea sa ramana in viata. O sa dau la multe prietene sa citeasca ce-ai scris. Stii cum sa ridici moralul omului!

 2. Stii ce-mi place? Ca totul e scris cu bun-simt si realism, de-mi vine sa te pup (da’ n-am cum, fir-ar!!), nu cu dulcegareala romantioasa! That’s the spirit!!
  Pe mine relatia precedenta ma epuizase in asa masura incat si fara copil tot ma gandeam, nu chiar “cine ma mai ia pe mine?” ci un fel de “la naiba, n-am chef si energie sa mai incerc o data si-apoi sa mi-o iau peste bot!”. Doar ca el a avut perseverenta. Si iubirea. Sa insiste. Acel EL intotdeauna insista.
  Sigur ca ne gasim perechea. Doar ca, asa cum spui tu, trebuie sa fim deschisi, flexibili si ne-disperati. 🙂

 3. Olivia

  Bine zis si bine scris!

 4. ceska777

  Ada, autch! 😉 Dar ma bucur ca am raspunsurile de la tine…

  • Ceska, in mod normal raspunsurile trebuie sa le gasim singure. Eu le-am oferit pe alea gasite de mine:D

 5. Doina

  Buna dimineata,
  uite o intrebare (de litanie, nu de strong banzai): ce faci daca n-ai unde sa pleci? Daca n-ai cui sa te plangi, cu exceptia loazei himself (caci e si prietenul tau cel mai bun…). Ce faci daca (warning, litanie! personala, damn it!) iti spune cand esti gravida in luna a cincea ca no more love for you, si trece la alta, fara tranzitie, continuand sa imparta garsoniera cu tine? Si n-ai nici famelie, nici bani de chirie, si ti-e rusine de mori ca n-ai vazut nimica-nimicutza, si copilul se naste azi-maini… Nu “cine te mai ia pe tine” devine intrebarea…Nu?
  Sau cum…?

  • Doina, in orice situatie de viata, cred eu, exista o lista de prioritati. Prioritatea ta numarul unu acum e (dupa mintea mea) sa-ti aduci copilul pe lume in siguranta. Dupa ce te pui pe picioare, si ai grija, asta va dura luni bune, te gandesti la ce mai faci mai departe. Intrebarea nu e cine te mai ia pe tine in cazul asta ci “cum sa fac sa iasa bine deocamdata”. Zic si eu:)

 6. red_poppy

  tare mi-a mers la suflet ce ai scris! mai ales ideea cu alegerea oglinzii potrivite! si as avea intrebari! (vreo trei? mai bine nu le numar) dar mai astept, ma mai uit in oglinda, si poate gasesc raspunsul. daca nu, ma intorc aici si le scriu aici. bine ca te-am gasit!

 7. mamica de Sebastian

  adevarat graiesti,totul se poate atita timp cit crezi in tine:))

 8. Alé

  Hmm… Ce pot sa zic… Pana una, alta, iaca, dau de veste ca-s singura 🙂 chiar daca nu-mi arde de relatii noi.

 9. Ft tare articolul asta.Imi place mai ales cum e scris..nu degeaba ai profesia pe care o ai ;)Am ramas si cu gura cascata cand am citit despre cele 5 oferte ..OMG..cred ca nu am avut atatea nici cand eram in facultate.

 10. aisel

  Da… Si eu sint singura si dau de veste. 🙂 Frumos scris, cu umor si speranta.

Privacy Policy