Clasic e fantastic: Clasic Jazz

4 Mar 2012 by

Există coafuri clasice. Haine clasice. Muzică clasică. Clasic, adică mereu valabil, indiferent de nebuniile la modă.

Cum le explici copiiilor ce este Jazz-ul? Simplu. O inviți pe scenă pe Irina Sârbu, care-i aduce cu ea pe Puiu Pascu, pe Ciprian și pe Tudor Parghel și pe Dan Ioniță. Ei iau două-trei cântecele ultra-cunoscute de copii și se joacă relaxați cu ele, așa cum doar interpreții de jazz știu să o facă. Acesta este doar pretextul pentru a povesti despre temă, scatting, improvizație. Apoi îi dai microfonul lui Ciprian Parghel care e-n stare să cânte și la contrabas și să facă și scatting, Irina Sârbu trece la tobe în locul lui Tudor Parghel, Tudor Parghel trece la pian în locul lui Puiu Pascu, Puiu Pascu preia bețele de la Irina Sârbu și în toată vânzoleala asta, muzica nu-și oprește curgerea, chiar dacă această curgere nu este lină, ci dimpotrivă, te invită să te ridici de pe scaun. Apoi inviți pe scenă un Big Band în care cântă elevi din opt țări (Big Band-ul Școlii Americane, condus de Mike Perry) și îi lași și pe aceștia să se joace. Oamenii aceștia, cu toții , au cântat din inimi pentru inimi, cu bucurie, din suflet pentru suflet. S-a simțit asta și-n sală.

Nu știu cât au ținut minte copiii din ce li s-a explicat despre jazz (la interogatoriul post-concert, Irina mea mi-a spus că ea a stat cu ochii închiși, ca să-și imagineze muzica). Știu însă că părinții s-au distrat de minune. Până la urmă, această serie de concerte – “Clasic e Fantastic” – e un prilej cu adevărat Fantastic pentru părinții de copii mici să iasă la un spectacol în care nici un lup nu e mâncat de nici o oaie. În peisajul autohton de reinterpretări ale basmelor (și ele clasice), spectacolele de la Ateneu sunt cu totul altceva. Sunt o experiență pe care merită să o trăiți măcar pentru senzația extraordinară de a aplauda împreună cu încă o pereche de palme mici. Dar nici prea mici să nu fie aceste palme. Cu siguranță, nu sunt spectacole pentru copiii sub trei ani. Durează peste o oră și nu se face să intri în sala Ateneului cu gustărele și pahare cu apă – lucru pe care l-au amintit și organizatorii.

Ca la fiecare concert, directoarea proiectului, Cristina Sârbu, le-a mulțumit sponsorilor acestei ediții și a anunțat – nu o dată – că seria de concerte este permanent în pericolul de a fi suspendată. Nu sunt bani. Biletele costă doar 10 lei – sumă infimă dacă luăm în considerare costurile de producție. Sălile sunt de fiecare dată pline. Și să nu uităm vorbele unui mare dirijor la începuturile fenomenului “Clasic e fantastic”: Cultura costă, dar incultura costă și mai mult.

Următorul concert – pentru care există deja fonduri – va avea loc pe 1 aprilie. Biletele se pun în vanzare începând cu ziua de 22 martie. Nu se fac rezervări.

Related Posts

Share This

5 Comments

 1. Frumos articolul! Lăudabilă iniţiativa de a ne salva de la incultură prin cultură 🙂 Sper că la următorul spectacol din seria aceasta să mergem şi noi, ne vedem acolo!

 2. Cu ce e urmatorul concert?

  • Don Pandele

   1 aprilie 2012 – Muzica şi poveste
   Concert spectacol realizat în colaborare cu Opera Naţională Bucureşti

 3. Extraordinara initiativa si cred, foarte interesanta si pentru copii si pentru parintii lor!! Multumim pentru informatie!!!

 4. Multumim mult pentru sustinere 🙂 la multi ani!

Privacy Policy