Clasic e fantastic: Copilăria lui Beethoven sau tema cu variațiuni

28 Mar 2011 by

Faptul că locurile se epuizează în maxim două zile de la anunțarea unui concert sau a unui spectacol din seria Clasic e Fantastic nu poate decât să mă bucure. Am asistat la concerte superbe, la care doar treizeci de spectatori, nu toți plătitori de bilet, au venit să se bucure de talentul unor mari muzicieni.

Ultimul spectacol dedicat celor mici, “Copilăria lui Beethoven”, a făcut din nou sală plină (mai mult de părinți decât de copii, dar am văzut și mămici cu câte trei copii, nu toți ai lor). Asta nu mai miră pe nimeni. Pentru că deja șoriceii Rică, Sică și Sol și pisica Lola sunt cunoscuți și așteptați cu nerăbdare. “Când mai mergem la șoricei?”, m-a întrebat Irina după ultimul concert de la Ateneu.

Nu l-am văzut pe Dan Dragomir în sală, deci e posibil să nu găsesc un youtube video să vi-l ofer. Am să vă spun, însă, că la acest spectacol, copiii învață despre tema muzicală cu variațiuni și au ocazia să exerseze recunoașterea unei astfel de teme în muzica lui Beethoven. Spectacolul, deși mai scurt decât altele, este bun, își atinge scopul, și păpușa care joacă rolul compozitorului a fost coafată altfel, așa încât nu s-a mai auzit nici o voce din sală care să spună “Ăsta e Mozart!”, cum s-a întâmplat la reprezentația cu Vivaldi. Bătăile cu perne între șoricei, fundițele atârnate de pisica Lola de codițele celor doi (ca ilustrație a ideii de variațiune) și tunul de confetti de la final au fost bine primite de copii.

Am rămas însă cu un gând pe care vreau să vi-l împărtășesc și sper că n-am să supăr pe nimeni spunând ce spun: părinții înșiși au nevoie de puțină educație.

Aceste concerte și spectacole sunt mai mult decât o ocazie de a le băga copiilor în cap niște nume de compozitori și niște noțiuni muzicale. Sunt un bun prilej ca ei să învețe lucruri banale, cum ar fi: există o garderobă și hainele de stradă sunt în siguranță acolo în timpul reprezentației; telefoanele se închid înainte să înceapă un spectacol; la teatru/concert nu mâncăm biscuiți și nici nu molfăim banane. Și dacă micuțul e prea micuț să stea locului fără să rumege în timp ce se uită la ceva, e semn că e prea devreme să-l aduceți la teatru. Nu mă deranjează un copil care cere să fie dus la toaletă în timpul unui spectacol PENTRU copii. Mă deranjează părinții care nu-și lasă hainele la garderobă și rumegă cot la cot cu copiii lor în timp ce pe scenă niște actori încearcă să transmită ceva. În plus, blitzurile declanșate de aparatele de fotografiat în ochii actorilor sau ai muzicienilor nu sunt deloc plăcute, așa că puteți aștepta să preluați de pe site-ul organizatorilor niște fotografii făcute cu bun simț (adică fără flash).

Atât am avut de spus.

Și ca să nu vă lăsăm total fără muzică, iată un exemplu de ce înseamnă variațiune pe temă muzicală.

 

Related Posts

Share This

6 Comments

 1. Dan

  De data asta nu am mai prins locuri 🙁

 2. Poate se reia!

 3. gabriela

  Nici noi nu am prins locuri si speram sa se reia:(

  Sunt perfect de acord cu ce ai spus in a doua parte a postarii:)

  Off the record:si Lia,Lia ce mai zice?

  Numai bine!

 4. Da, si noi am aflat tarziu si tare rau ne-a parut.
  Cat despre restul fenomenelor am mai observat si noi asta, din pacate…

 5. ioana

  Pacat ca acest program se deruleaza doar in Bucuresti:(…as fi vrut sa o duc si eu pe mandra mea la un asemenea spectacol…ma bate un gand sa fac o excursie la capitala care sa includa si asa ceva…in legatura cu partea a doua, sa iti zic cum este la Ieshi,mergem duminica la sala mare la teatrul Luceafarul,au piese frumoase…ne ducem cu o ora inainte de inceperea spectacolului pentru a prinde loc pe ultimul rand,ca sa nu mai luam sticle de suc in cap,biscuiti/pufuleti si sa nu ne bata nimeni cu picioarele in scaun timp de o ora jumatate:((
  Of topic, multumim din suflet ca ai scris despre Ninigra:)….in fiecare seara citim aventurile ei..aseara dupa ce am inchis cartea mi-a zis”ai citit foarte frumos,esti un mare poet,bravo poetule!”:))))
  Toate cele bune,ne pregatim pampoanele pentru galerie?!:)

  • Ioana, o sa-ti trimit un mail cu programul pe aprilie. Cu mare placere am scris despre Ninigra. Pe Apolodor il cunoasteti? Cu pampoanele, mai stati nitel, zic eu cand:)

Privacy Policy