Concert din muzică de Bach

1 Nov 2010 by

Ne-am regalat week-end-ul acesta cu două concerte din muzică de Bach, la Festivalul De Muzică Veche Bucureşti, organizat de un bun şi vechi prieten. E greu să descrii în cuvinte muzica lui Bach, importantă este liniştea care pune stăpânire pe tine după ce muzicienii ies din scenă.

E un privilegiu să ai nu doar ocazia de a merge la astfel de concerte, ci şi acces într-o sală cum e Sala Mare a Ateneului Român. Fiindu-ne atât de la îndemână, nici nu realizăm ce importantă e libertatea aceasta de a te scălda în muzică de calitate, interpretată de muzicieni adevăraţi.

Mi-a crescut inima să ascult Corul de Copii Radio cântând Magnificat. Ieri m-am lăsat mângâiată de Concertul Brandenburgic nr. 5 şi de Concertul pentru două clavecine. Pentru o persoană care a descoperit muzica clasică în mod dezorganizat, lăsându-se sedusă din când în când de câte un compozitor sau altul, aceste două seri au fost mai mult decât o bucurie. Am făcut cunoştinţă cu o Raluca Enea capabilă să cânte nu doar cu o voce îngerească alături de Corul Radio, ci şi alături de profesorul ei, Ketil Haugsand, la clavecin. Imaginea mentală care mi s-a părut cea mai apropiată de concertul pentru două clavecine a fost aceea a unei ape  înspumate ce te cuprinde din toate părţile şi te mângâie, te-nvăluie, te poartă mai departe şi tu te laşi dus, pentru că n-ai încotro…

Suita pentru orchestră interpretată în finalul celei de-a doua seri a dus şi la primul “bis” oferit cu generozitate de Orchestra Il Gardellino.

Laur a avut prilejul de a-şi scoate aparatul foto la lucru – la rugămintea organizatorilor de la Medieval Praxis. Un concert de muzică veche într-o sală unde n-ai voie să foloseşti blitzul şi nici nu te poţi fâţâi printre scaune ca la meci în timp ce se cântă – e o provocare. A albit două nopţi căutând câteva cadre pe care le-a considerat suficient de bune. La finalul concertului de ieri seară, muzicienii au ieşit încă o dată pe scena Sălii Mari pentru o fotografie de grup. I-am mulţumit lui Laurenţiu Constantin, directorul festivalului, pentru invitaţia la concerte. El ne-a mulţumit nouă, spunându-ne că la astfel de concerte publicul este important în egală măsură cu muzicienii. Pentru că altfel, fără public, muzicienii ar fi în poziţia preotului ce predică în faţa unei biserici goale. A fost un gând frumos.

Dacă diseară aveţi unde lăsa copilul, nu rataţi închiderea Festivalului de Muzică Veche. În seara asta ne delectăm cu Glasuri de Îngeri – Motetele lui Bach.

Am găsit pe youtube un clip din concertul de sâmbătă.

Nu am găsit nici o filmare de ieri cu Suita pentru orchestră. Dar sper să vă mângâie clipul acesta.

Să aveţi o săptămână bună!

L.E. Fotografii de la Festival puteti vedea aici.

1 Comment

  1. Oh, Doamne! Bach
    Ce sentiment extraordinar ai cand esti in cor si canti, si simti toate armonicele… mi-ai facut dor 🙂
    Si uite cum ma duc eu acum la pian sa cant o fuga si-un preludiu din Clavecinul Bine Temperat! 🙂

Privacy Policy