Copilul, medicul , spitalul, şpaga, apostolul

10 Apr 2013 by

Doi medici de la Grigore Alexandrescu au fost prinşi în flagrant de luare de mită.

Nu s-a mirat nimeni. Nici că luau mită. Nici că a fost organizat un flagrant. Nici că medicii au fost duşi cu cătuşe la mititica.

G. se întreba retoric în ce ţară trăim, cum nu se miră nimeni că anestezistul decorat de preşedinte pentru salvarea bebeluşilor care au ars de vii la maternitatea Giuleşti acum doi ani şi mai bine e azi în arest preventiv, pentru 50 de euro.  Ba nu, staţi, avea omul 3000 de lei în buzunare, nemernicul face într-o zi mai mult decât facem mulţi dintre noi într-o lună.

Ce ciudat, că de câte ori ni se îmbolnăveşte copilul sau mama sau nevasta sau soţul, cum necum, din pământ din iarbă verde, toţi scoatem banul. Toţi marcăm plicul. Toţi. Atunci nu mai avem nici morală, nici prinţip, că ne doare.

Eu nu mă mir. Nici că poliţia n-are altă treabă mai urgentă. Nici că anestezistul ia şpagă 50 de euro. N-o să spun că e firesc să ia şpagă, spun că asta e lumea în care trăim, o lume în care medicul câştigă de la stat mai puţin ca unii şoferi, iar părintele ştie că pentru a-i fi copilul bine, trebuie să dea şpagă. Tough. Nu vă place, mergeţi la privat. A, nu vă permiteţi privat. Atunci asta e piesa. Apostolatul nu se mai poartă.

M-am întâlnit cu destul de puţini medici în viaţa mea, slavă Domnului. Medicul meu de familie nu a primit niciodată nimic de la mine. A refuzat, deşi i-am oferit. Am fost tratată pe gratis, pe datorie, pe prietenie. Atunci când am avut bani, am plătit un serviciu. Fie la cabinetul privat, fie în mod tradiţional, în plic. Nu m-am plâns. Mi-am asumat gestul. Pentru că aşa merg lucrurile în România. nu vă mai faceţi iluzii că statul e ticălos, statul e fiecare dintre noi în parte. Am vrut să fie bine, am plătit cât mi-am permis. Nu, mie nu mi s-a condiţionat niciodată actul medical. Nu mi-a spus nimeni “dacă nu dai, te las să crăpi”. Le-am făcut copiilor abonament la spital privat, ca să nu mai ajung la Grigore Alexandrescu, unde colcăie gândacii pe pereţi. Am plătit în fiecare lună 78 de lei timp de un an de zile, pentru a fi în baza de date a acelui spital privat. Când m-am dus cu sufletul la gură să caut copiii de rotavirus am plătit şi analiza şi regimul de urgenţă şi consultul medicului. Cei 78 de lei ai mei au fost daţi în van. E mai bine aşa? Pentru economia familiei mele nu e mai bine. Prefer să plătesc actul medical punctual, deşi dacă mă uit la fluturaşul meu de salariu şi văd cât la sută e contribuţia mea de sănătate mă ia cu răcori şi-mi gâlgâie furia în gât, dar asta e ţara mea, ţara în care trăiesc pentru că ATÂT POT Eu.

Într-o lume ideală, medicii, dascălii, preoţii sunt un fel de apostoli ce trăiesc din mila comunităţii pe care o îngrijesc. Unul le duce o gâscă, altul doi litri de lapte, o femeie le spală geamurile şi o fetică le ţesală calul.  Nu trăim într-o lume ideală, ci în aia în care citostaticele zac în depozite şi medicii iau şpagă ca să trateze bolnavii.

Cunosc cazuri de medici faimoşi cu tarife bine stabilite, care au atins aroganţa lui “n-ai bani, nu stau de vorbă cu tine”. Pentru că atât pot ei, acela e preţul lor, vrei, bine, nu vrei, te priveşte. Mai sunt şi alţi medici. Sau … Mori. Nu trebuie să trăim toţi şi nimeni nu ne datorează nimic.  Cunosc medici care mi-au tratat gratuit până şi cunoştinţele, doar pentru că veneau cu o recomandare din partea mea. Cu un “vezi că n-are”.

Cui îi foloseşte arestarea medicilor de la Grigore Alexandrescu? Şi cine mai are tupeu să se ducă acum la acel spital, sau la oricare alt spital, că nu e singurul unde se oferă şi se ia mită.

A? S-a făcut dreptate. S-a dat un exemplu. Hydra corupţiei are cu un cap mai puţin.

Bine. Vorba târfei ce-şi flutura de la geam degeţelele spre marinarul care-o plătise cu o sută falsă: lasă, tu să fii sănătos.

E foarte uşor să distrugi oameni. De oricare parte a baricadei te-ai afla, e simplu. Iei omul, îl târăşti în rahat şi stabilim pe urmă dacă şi de ce e vinovat. Asta le dă gospodinelor subiect de discuţie, lasă-i dă-i dreacu de nenorociţi, că-şi fac vile şi-şi cumpără maşini pe nacazul oamenilor. Şi când toţi medicii care iau şpagă se vor lăsa de meserie de frica flagrantului de mită, când s-or închide spitalele că nu mai are cine lucra în ele, atunci ce vor face gospodinele? Vor molfăi colţul basmalei şi vor mai lua un paracetamol cu o gură de agheasmă şi-or gândi ptiu, drace, că nici cui să-i dai şpagă nu mai ai.

Sunt eu de acord cu şpaga?

Nu.

Dau şpagă?

Dacă n-am încotro –  da. Toţi daţi, asta e societatea.

Vreau eu să moară toţi medicii care iau şpagă?

Nu. Pentru că n-am pe cine pune în loc.

Cum spuneam, noi să fim sănătoşi.

 

 

Related Posts

Share This

6 Comments

 1. Sa dai spaga la doctori, este la fel cu a lasa bacsis la chelner. Stii ca omul ala se bazeaza pe bacsisul tau ca sa poata trai, pentru ca salariul nu acopera nici strictul necesar. Diferenta este ca doctorii fac 10 ani de scoala si isi petrec toata viata invatand. Iar daca le tremura mana sau sunt obositi ca nu au dormit bine, consecinta nu e un pahar spart, ci o viata de om. In plus, ai nevoie ca doctorul ala sa nu se gandeasca la facturi cand sanatatea ta depinde de el. Aresteaza ca au luat spaga, dar ca le dau salarii de 700 de lei cand ies din scoala, pentru asta pe cine arestam?

  Foarte frumos articolul, ai pus punctul pe i pentru multe din problemele societatii noastre. Te doare stomacul, nu alta cand vezi ce se intampla.

 2. eu tot nu inteleg. am citit de 2 ori post-ul tau, am citit si pe FB ce a scris dr. G si tot nu inteleg. ce spui de fapt, ca e firesc sa ceara bani? ca despre asta am inteles ca e vorba: conditionarea actului medical, totul a fost inregistrat (sper ca presa nu a scris din burta asta). uite chestia asta mi se pare de neinteles: “Nu vă place, mergeţi la privat. A, nu vă permiteţi privat. Atunci asta e piesa. Apostolatul nu se mai poartă.” eu imi permit si merg la privat cand situatia mi-o permite (de curand am descoperit cu regret ca privatul nu e o alternativa viabila, anumite analize nu se pot face decat la spitalele de stat). cand merg la stat dau plicul, cum se cere. dar sunt oameni care nu au de unde sa dea. e necinstit sa le stea copiii netratati sau tratati necorespunzator pentru ca nu au. e inuman sa conditionezi actul medical. din pacate au murit oameni in tara asta din cauza ca nu au avut bani sa dea si nu au fost bagati in seama. si din pacate vor mai muri, pentru ca se pare ca lumea ii incurajeaza. as fi preferat sa nu citesc niciodata postul tau de azi :(.

 3. Bil

  Eu sunt medic… Pentru ca nu vreu sa iau spaga si pentru ca nu pot trai cu salariul de medic in Romania am ales sa profesez in alta tara! Concluziile le trageti voi!

 4. Nu e chiar așa. Suntem mulți medici care nu luăm șpagă, și trăim normal, cam ca majoritatea clasei mijlocii din România. MMergem cu tramvaiul, mai strângem cureaua, etc, dar nu murim. Mă surprinde faptul că nimeni nu mai pare să conteste generalizările astea.

  • Cinste voua.

   • Postolache

    Eu am fost medic in Romania, am strans cureaua cat am putut,dar nu am putut trai cu salariul de acolo. Si eu am plecat din tara la fel ca multi alti medici. In curand nu o sa mai ramana nici un doctor in Romania.

Privacy Policy