Cum am devenit sponsorul companiei Techem fără ca măcar să fi dorit acest lucru

31 Jan 2013 by

Citeşte şi dă mai departe, dacă şi tu ai repartitoare Techem.

Blocul în care locuim este contorizat şi la fiecare calorifer există un repartitor şi un contoar care înregistrează consumul. Lunar, pe timp de iarnă, un băiat tânăr şi politicos sună la uşă, zice sărumâna, se şterge pe picioare şi intră în toate încăperile dotate cu calorifer ca să noteze consumul.

Ştiţi, eu sunt măritată cu un inginer care a absolvit Energetica, pe vremea când energetica asta era o chestie imediat sub electronică. De computere încă nu se auzise. De ce spun asta? Pentru că soţul meu, în calitate de inginer, ştie cum circulă apa caldă prin calorifer şi înţelege şi logica instalaţiilor, în general, fie ele electrice, electronice sau pur şi simplu ţevi legate una de alta în diverse scopuri.

Tot omul care are repartitor de căldură se iluzionează că, dacă nu ţine caloriferul dat la maxim, poate costurile sale lunare cu căldura nu vor mai fi la fel de mari. Apoi, dacă baia nu are decât un perete exterior şi nu necesită musai să ţină deschis caloriferul ăla pe care se usucă şi prosoapele, pe acel calorifer îl dă mai încet sau îl închide. În aceeaşi logică, acolo unde caloriferul este blocat de un dulap (cum e la noi în bucătărie, de exemplu) ţine caloriferul închis. Ar fi inutil să-l lase deschis, de vreme ce căldura se opreşte iremediabil în panoul dulapului. Bon. Totuşi…

Sistemul este gândit să te fure la bani. Pentru că iată, în bucătăria noastră, pe un calorifer închis complet s-a înregistrat pe contoar un consum de 200 de unităţi, iar pe cel din baie, la fel de complet închis, 70 de unităţi.

Deci, luna aceasta am sponsorizat compania Techem cu 270 de unităţi.

Citez de pe site-ul techem.ro

“Prin servicii de înaltă calitate şi tehnologie inovativă, Techem urmăreşte un ţel sigur: reducerea cheltuielilor dumneavoastră administrative. Acest lucru economiseşte timp şi bani. Acest lucru înseamnă, pe de o parte, uşurarea considerabilă a muncii intensive depuse în procesul de citire şi repartizare. Pe de altă parte este stimulată economisirea energiei prin repartizarea costurilor pe baza consumului. Acest lucru este benefic pentru mediu şi este rentabil, în vreme ce energia devine mai scumpă. Datorită citirilor precise şi repartizării corecte, costurile sunt calculate în mod cert numai pe baza consumului.”

Inginerul din dotare mi-a explicat că, probabil, contoarul a înregistrat căldura de la cuptor, în bucătărie, şi pe cea degajată de vaporii de apă fierbinte cu care facem duş.  De asemenea, contoarele fiind montate în partea superioară a caloriferului şi, dacă onor pensionarul român pune caloriferul pe 3, ceea ce răceşte elemenţii în partea de jos, contoarul măsoară căldura înregistrată în partea de sus. Suntem, cu alte cuvinte, doamnelor şi domnilor, şi tremurânzi şi cu banii luaţi. Presupunând prin absurd că o conductă de apă caldă s-ar sparge pe strada mea şi n-am avea căldură de la RADET preţ de 2 săptămâni, dar am pune un calorifer electric în priză, datorită senzorilor din repartitoare care înregistrează căldura mediului ambient, pe contoar tot s-ar înregistra nişte unităţi de plată la Techem. Asta e explicaţia inginerului pe înţelesul gospodinelor.

Am să recunosc că blocul nostru nu este proaspăt izolat şi că toate camerele mele au mulţi pereţi exteriori. De aceea, avem un apartament destul de friguros. În februarie anul trecut am avut chiar şi 18 grade în casă, în timpul frigurilor celor mari, deşi caloriferele erau date la maxim şi am plătit întreţinerea de ne-a usturat portofelul. Nu e vina Techem că eu am 18 grade în casă. Ce nu înţeleg eu este de ce contoarele Techem îmi fură banii din buzunar.

Băiatul care citeşte contoarele mi-a explicat că în repartitor există un senzor care, dacă sesizează că temperatura din cameră a scăzut sub o anume gradaţie, trece peste voinţa proprietarului de a ţine caloriferul închis şi lasă apa caldă să circule, consum care se înregistrează. “Puteţi încerca să îmbrăcaţi repartitorul în staniol”. Mhm, bine.

De ce scriu toate astea?

Pentru că Radu, casierul blocului, mi-a şoptit că pentru luna decembrie factura e cu 90% mai mare. Pentru că noi suntem proştii care lasă apa caldă să curgă câte 10 minute ca să nu mai fie rece glonţ, zilnic, pe la ora 19, când musai trebuie spălaţi copiii. Pentru că măcar atât pot să fac: să scriu, să se ştie că această companie pe care noi o sponsorizăm fără să fi vrut, minte cu neruşinare. Şi pentru că băiatul care citeşte contoarele nu a ştiut să-mi spună de ce  se întâmplă ce se întâmplă iar pe şeful lui îl cheamă Ştefan şi atât.

PS: nu, nu putem să punem centrală, nu e casa noastră.

Related Posts

Share This

28 Comments

  1. Si cat inseamna in bani 270 de unitati?

    • n+am reusit sa aflu, dar oricat de mult/putin ar insemna, sunt bani furati.

    • Calculul se face pe baza unui algoritm stiut numai de zei, in care se iau in considerare suprafata camerei, numarul de elementi ai caloriferului, tipul caloriferului (cred) – fonta, tabla, etc, daca ai sau nu ai tevi magistrale prin camera respectiva si altele… Banuiesc ca se face ca la facultate, cand aveai de facut un proiect si formulele contineau diversi coeficienti care variau functie de diversi factori intre anumite limite. Ideea era ca daca nu-ti “iesea” cum trebuie socoteala, mai foloseai si coeficientul “abdominal” (adica “din burta” – pe romaneste) si erai aranjat.
      Intrebarea este, sistemul acesta de “contorizare” individuala si calculul consumului de caldura pe cine “aranjeaza”? Pe noi, la portofel, e clar…

  2. carmen elena

    asa e din pacate, platiti si ptr aerul pe care il respirati si firma de mai sus nu e singura, acum exista si articole in presa cum sa evitam sa fim furati de repartitoare, respectiv firmele care le-au instalat, e o alta gaselnita de a lua bani de la noi fara rost.( http://www.stiridecluj.ro/national/metode-prin-care-poti-sa-inseli-repartitoarele-de-caldura-si-apometrele // http://www.evz.ro/detalii/stiri/de-ce-sunt-facturile-mari-cu-repartitor-la-calorifer-956939.html // http://caplimpede.ro/metodele-prin-care-romanii-incearca-sa-pacaleasca-repartitoarele-de-caldura-si-apometrele-27625/

    sper sa ajungeti sa platiti ptr casa voastra in viitorul apropiat .

  3. Ha! Și la mine se inregistreaza ceva la 2 calorifere desi n-ar trebui: unul e bocnă că-i stricat, celălalt merge dar i-a cazut counterul. Și totuși… 😀

  4. las’ ca si cu centrala am auzit ca-s facturi mari, se plateste caldura din tevile care trec prin casa ta, si caldura de pe scara blocului la greu.

  5. maria

    Eu, cand inchid caloriferele (pe zero, steluta, ma rog), am caloriferele reci complet. Nu pot s-o inteleg p-asta cu “senzor care…trece peste voinţa proprietarului de a ţine caloriferul închis şi lasă apa caldă să circule, consum care se înregistrează.” Adica cum circula, daca eu am caloriferele bocna?! De inregistrat niste unitati, bineinteles ca se inregistreaza. Dar am dat mereu vina pe tevaraie, care tevi se adauga si ele misteriosului calcul techem. Doar se stie, te incalzesti extraordinar (si) de la 2 tevi.

    • In pozitia cu “steluta” caloriferul este complet inchis DACA in camera este o temperatura mai mare de cateva grade (nu stiu cat exact). Ideea este ca daca e iarna, frig/ger si deschizi geamul sa aerisesti, cum caloriferul este, de obicei, sub fereastra, aerul rece se lasa pe robinet, aceste simte temperatura sub limita de protectie la inghet si deschide caloriferul ca sa nu “crape”. Asta e explicatia lor vis a vis de “de ce inregistreaza cand caloriferul este inchis”.

    • Ioana

      Depinde de tevi! Cele de fonta radiaza si da, te poti “incalzi” la ele. Cele de pexal in schimb nu radiaza nimic! si cu toate astea am avut factura de pana la 50 lei (calcul facut de aceeasi companie – TECHEM) in conditiile in care pe gazul de la centrala de apartament am platit 80 lei. Sa nu va imaginati ca stateam cu tricou pe noi de cald ce era. Nu nu, aveam bluza cu maneca lunga destul de groasa.

  6. Elena

    @CCCris – Noi avem 22 de grade in casa si centrala …si ne vine gazul rezonabil, zic. Centrala asta e mare lucru, totusi..mai ales daca iei si un divais (cum i-o zice??..am un lapsus) de la care iti reglezi temperatura la cat vrea muschiu’ tau.

  7. Zana

    Aaa si noi ne am luptat cu Techem ul ceva ani cat a mai trait bunica dupa ce au instalat ei repartitoare pe caloriferele ei. Am incercat in sute de moduri sa iteleg modalitatea de calcul mai ales ca ea in timpul zilei saraca stingea toate caloriferele din casa de frica facturilor astronomice. Mamaie saraca s a dus dar noi platim si acum caldura pe caloriferele inchise . Ni s a spus ca platim agentul termic ce trece prin tevile din pereti ca ultima explicatie…nu exista scapare nici daca te duci 🙂

    • asta ziceam si eu, chiar daca ai centrala sau inchizi caloriferele tot vine factura mare de la tevile ce trec prin casa.

  8. liana

    Centrala de apartament si gata .Eu am 2 camere ,termostatul fixat la 24,5 grade Celsius,apartamentul spre nord-vest,bloc anvelopat ,termopane, absolut toate caloriferele merg, si-n baie ,si-n bucatarie,nu opresc caldura niciodata ,nici nu variez temperatura ziua/noaptea.Platesc maxim 200 lei pe luna gazele.La 2 persoane consum cam 12 mc apa /luna (1mc de apa e aprox 7,5 lei ).Stiu ca-n bucuresti nu se poarta dar la mine , in targoviste ,avem centrale de apartament din 2005( toti din bloc ).

    • cum spuneam, nefiind casa noastra nu putem impune proprietarului sa puna centrala.

      • liana

        Stiu….ce nu inteleg eu e de ce bucurestenii nu-si pun centrale .Toti sunt nemultumiti dar nimeni nu ia masuri.
        Provincialii innebunisera inca din 2002-2003…au facut credite de 5 ani,pe 10 si 99% au acum centrale.
        Cu gazul la fel ,pt ca eu n-as face imprumutt in banca nici moarta, am fost nevoita sa stau un an ,2002,cu butelie.Am strans bani si m-am racordat la reteaua noua pt ca vecinii mei n-au mai suportat “comunul”.Dar acum pot spune ca e mai bine asa.

  9. Da, robinetul caloriferului are un bimetal care la 16 grade reactioneaza si porneste apa prin el indiferent daca e pe zero. Sunt facute pentru case de oameni occidentali unde nimeni nu isi pune problema ca se vor face 16 in casa…si daca se fac, el porneste ca sa nu iti mucegaiasca peretii. Este foarte mult ce zici pentru o camera in care n-ai dat drumul. Eu am apartament pe nord cu 3 pereti afara si imi inregistreaza la cele oprite permanent 4-5 unitati d-alea d-ale lor.

    Poti pune robinet normal care sa inchida de tot apa in calorifer si atunci stii ca unde e inchis e inchis si pa! Eu sincer cred ca se fura cu repartitoare MULT mai rau decat ne furau inainte. Ne cocoseaza. Am UN calorifer deschis in casa asta de 3 camere si 2 bai si ma costa pe decembrie 200 de lei incalzirea! Iar acel calorifer nu merge in continuu.

    • Elena

      Nu te fura cu repartitorul! Vecinii nu mai dau drumul la caldura…temperatura nu mai este constanta, se racesc peretii, mobila etc. si consumi mai mult sa le incalzesti, asa ca lasa repartitoarele la temperatura medie in cursul zilei si redu temperatura noaptea . Platesti cat consumi, cu repartitoare nu mai imparti costurile cu vecinii, de aici costurile mari.

  10. mai, la voi e ceva ciudat sau firma e de vina. repartitoarele mele sunt de la ista si nu se intampla ca la voi. eu caloriferul din bucatarie il tin mereu inchis si am consum 0 mereu (mai putin intr-o luna cand am spalat caloriferul si am uitat in urma operatiunii repartitorul deschis). a, si cuptorul meu dogoreste tot peste repartitor.

  11. Stai ca mai nou techem a bagat si… coloanele in factura! Da, dom’le, tevile alea care sunt calde chiar daca repartitorul caloriferului e oprit!!
    Singura solutie e sa convingi vecinii sa renunte la repartitoare. Era muuult mai bine inainte cu caldura la comun, macar era caldura maxima in casa. Acum punem repartitoarele pe 3 din cauza costurilor si tremuram de frig…

  12. Firma Techem se afla apropar in moarte clinica, dragii mei ! Motivul este legat de faptul ca in ultimii doi ani, multe blocuri din cartierul Titan s-au debransat cu forta de la sistemul lor pagubos. Contractul individual cu Techemul este o aberatie juridica fara consecinte si, drept urmare, daca administratorul aduna semnaturi din tot blocul si le prezinta firmei mancatoare de bani denuntand contractul, respectivii nu au ce face. Din start, pacaleala a fost imensa, iar repartitoarele platite de vreo zece ori. La mama mea in bloc, dupa scurtcircuitarea sistemului Techem, apartamentele au redevenit santoase, cu caldura constanta in toata casa. Nu va sfiiti sa cereti debransarea de la Techem, s-au imbogatit destul ! Ramaneti cu niste aplicatii urate pe calorifere,uitati cat au costat si veti avea caldura normala. Centrala de aprtament nu mai este o solutie in conditiile scumpirii constante a gazelor, parerea mea.

  13. carmen

    Nana, ai dreptate, asta ar fi solutia. Dar ce te faci daca blocul e plin de pensionari, care rabda frig si sunt convinsi ca asa platesc putin si nu vor sa renunte. E cazul blocului nostru, unde anul trecut s-a facut sedinta pe tema asta si din pacate, majoritatea a votat pt pastrarea repartitoarelor :((. Si eu platesc enorm, nu imi permit sa le tin inchise cu 2 copii mici in casa. Am intrebat-o pe fatuca care vine sa le citeasca cum se calculeaza pretul (ca sa pot verifica) si mi-a zis ca in fiecare luna e alt pret, in functie de consumul total si bla, bla, bla…n-am inteles nimic, decat ca nu pot sa imi fac calculele si sa ii verific.

  14. doamne ca nu mai stiu cetelefoane sa dau la techem ca nimeni nu raspunde.toatalumea fuge de raspundere.am un vecin plecat in america apartamentul este gol oare el trebuie sa plateasca parti comune din caldura condominiului ca are 0 caldura dar…dar plateste 17.50 citirea repartitoarelor iar pe noi ceilalyti locatari ne]a incarcat la caldura de nu mai stiu pe unde sa mai muncesc ca sa pot plati pe luna decembrie 2 camere restul sunt debransata am platit 262 oare e normal? numai caldura…. jalnic fac frigul si il si platesc o zi buna

    • Ada

      Doamna scumpa, eu pe decembrie platesc 690. ce sa mai comentam?

  15. Stefan

    Stimata doamna,
    Imi pare rau ca am vazut atat de tarziu acest articol.
    Sunt angajat Techem si va stau la dispozitie cu orice detaliu.
    Aveti date de contact la acest comentariu si ma puteti contacta pentru a stabili o intalnire. Va asigur ca nimeni nu incearca sa va fure (de la Techem cel putin).

    Cu stima,
    Stefan I.

    • Ada

      E un pic cam tarziu, domnule, am emigrat din Romania in urma cu jumatate de an si va asigur ca micile mizerii de acest tip au contribuit foarte tare la decizia noastra. Dar m-ar interesa sa aflu o varianta oficiala a companiei a propos de cele povestite in post.

    • Ioana

      Stimate domnule Stefan,

      Eu inca nu am emigrat si din pacate sunt involuntar partasa la imbogatirea Techem.
      In repetate randuri am solicitat lamuriri asupra modului de calcul a caldurii radiate de tevile care imi trec prin apartament. Raspunsul a fost de fiecare data o seaca trimitere la “Norma tehnica privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum”. De profesie sunt inginer si stiu sa citesc o norma tehnica, sa fac un mic calcul si sa constat ca ceva nu este in regula. Mai mult de atat, compania dvs emite documente care nu au consistenta, adica nu se sustin de la o luna la alta.
      Sunt convinsa ca dvs sunteti o persoana cumsecade dar poate ar fi bine sa va intrebati de ce sunt atat de multe probleme ridicate la adresa companiei dvs. Si sa stiti ca nu suntem toti niste needucati care nu inteleg nimic :).

Privacy Policy