Cum să îți dresezi dragonul – 2
Nu e ieftin să mergi la cinema. În week-end, doi copii și un părinte plătesc aproximativ 65 de lei pentru bilete.
Dacă mai adăugați la pretul biletului si sucul și floricelele pentru toată lumea, săriți bine de suta de lei.
Și asta aș vrea eu azi să aflu.
De ce îi învățați pe copii de mici că privitul la cinema e musai să fie asociat cu rumegatul?
De ce nu le dați să mănânce înainte?
De ce cădeți în capcana dozelor uriașe de băuturi carbogazoase?
Ce credeți că se întâmplă cu organismul copiilor dacă de la 11 dimineața pompați în ei sarea din floricele și zahărul din băuturile carbogazoase?
Știți cât zahăr e înt-un pahar mic de suc vândut la cinema? 23 de pliculețe de zahăr. Într-unul mare, sunt 44.
A, nu le luați d-astea, le luați pachetul cu sucul natural de portocale? Încă mai credeți că e natural sucul ăla pe care nu l-a stors nimeni acum 2 minute sub ochii voștri?
Știți câte portocale se storc ca să obții un litru de suc? Ar putea copiii voștri să mănânce 6 portocale deodată? Ați încercat?
De ce trebuie să rumege copiii tot timpul câte ceva?
Și pe urmă vă mirați că la masă nu mănâncă mai nimic? Și că la clasa a opta sunt obezi?
Funny.
Și dacă tot e musai să le luați pop-corn și soda, că așa ați văzut voi în filme, ați putea să-i învățați să le rumege cât sunt reclamele? sigur, ideal ar fi să nu rumege deloc.
De ce nu-i învățați că la cinema și la teatru și în general, în public, nu țipăm și nu vorbim tare?
Și dacă nu poate copilul mic să stea 108 minute cuminte pe scaun, de ce nu vă luați din timp bilete mai la margine de rând, să puteți ieși din sală când s-a plictisit puștiul? Sau dați-i ceva de făcut, tableta, telefonul, dacă nu vreți să pierdeți nimic până la generic.
De ce nu îi educați de mici?
De ce nu îi învățați că e bine să se așeze pe locul care e scris pe bilet. Scrie rândul 13 locul 6 stânga, să stea pe stânga, nu pe dreapta. Nu, nu e același lucru. Dacă era același lucru, n-ar mai fi fost trecut nici un număr pe scaun și nici pe rând și ne așezam în ordinea sosirii.
De ce nu îi învățați să-și ducă paharele și ambalajele la coș?
Altfel, da, How to train your dragon – partea a doua – e mișto.
Noi mergem foarte, foarte rar la film si o facem cu tot tacamul (nostru)- o punga mica de floricele si o portie mica de nachos care se termina cu mult inainte de finalul reclamelor, apa o luam de acasa. Cat inca nu aveam copil incercam sa merg pe la cinematografele de pe bulivar:), nu in mall-uri, dar de cand a aparut piticul am ales varianta cea mai curata. Din ratiuni de costuri, mergem in timpul saptamanii (ca inca se poate), mi se pare inadmisibil ca din 10-12 iesiri de weekend la cinema sa iti iei televizor.
eu evit cinema-urile din mall-uri tocmai din motivele expuse de tine. pe vremea copilariei mele era un singur cinema in oras (azi nu mai exista), cam micut si cam jegos. uneori, cat timp a functionat un cuptor de paine langa, mirosea a paine calda. nici nu se punea problema de floricele, sucuri sau mai stiu eu ce rontaieli; te duceai la cinema sa te uiti la film, nu sa mesteci. umbla vorba ca sunt soareci si purici. dar vorba pornea de la persoane care nu le vazusem niciodata la cinema. eu n-am vazut niciodata soareci si nu m-am ales niciodata cu purici. bine, eu cand ma duc la cinema sunt atenta la film, poa’ sa ma tina si iubitu’ de mana, ca nu-l bag in seama (mi s-a intamplat 🙂 , dar nu in cinema-ul copilariei mele).
cand ma duc (cam rar) la cinema eu prefer cinema “studio”, cel din piata romana. e foarte curat, sunet de calitate si public de calitate. (in general persoane de varsta a doua si a treia, uneori a patra :); da, mai scoate lumea o bomboana, o sticla cu apa, mai vorbeste cu vecinul, dar in momentul in care s-au stins luminile si ecranul s-a luminat, orice zgomot inceteaza, chiar si la reclame, trailere, etc; si mai ales nu auzi absolut niciun fel de comentarii, indiferent de ce se intampla pe ecran, nici macar din partea celor tineri care se mai nimeresc pe acolo). ce sa mai zic de preturi- 8 lei primele doua spectacole (orele 10 si 12 sau 13), inclusiv in week-end (poate 12-15 lei pt vreun film ultra-mega-preamiat), celelalte spectacole pana-n 15 lei. din pacate nu toate filmele ajung si acolo.
Noi mergem f rar la cinema, din toate motivele expuse de tine.
Iar mancatul se desfasoara doar in bucatarie, in casa noastra, dintotdeauna, regula impusa de mine, si la care tin 🙂 Deci mancatul e mancat, iar alte activitati sunt separate, ca trebuie sa te gandesti la ce faci, nu la ce mesteci (la asta te gandesti cand o faci pe ea), deasemenea ma sidereaza si persoanele care imi cioflaie guma in nas, cand ne conversam, dar asta recunosc ca poate sunt eu exagerata, si nici nu face subiectul discutiei 🙂
Despre alimentatie prefer nici sa nu incep ca ma ia durerea de cap, treaba e ca asa cum ii invatam, asa ii avem. Si parca multi nu-i invata prea bine, dar asta nu e treaba mea, treaba mea e sa le explic alor mei de ce noi Nu facem diverse, sau de ce e ok (sa mai bagam in noi “prostii”), pt corp, uneori, daca nu o facemm constant.
La cinema preferam sa mergem (vorbind despre copii) abia dupa ce am vazut acasa ceea ce ruleaza, pentru ca ei vor multe explicatii, pe care mi se pare normal sa le dam, si asta o puteam face doar acasa, in liniste, fara sa deranjam, si putand intrerupe animatia de oricate ori dorim.
Abia astept sa vad si eu dragonul 2! 🙂