Cum se crește un designer

20 Jun 2012 by

Dacă povestea mea despre Top Designer și apoi jocul nostru de-a Casa de Modă Irilia v-au surâs și v-au dat idei, țineți-vă bine, e momentul să vă povestesc despre nivelul doi.

După ce vă jucați o vreme cu șabloanele și materialele de hârtie autocolantă, după ce vă asigurați că fata nu își taie degetele cu foarfeca și a învățat să decupeze de-adevăratelea, îi puteți oferi ceea ce va fi adevăratul ei start în cariera de creator de modă: e timpul să treceți la 3D.

Să fi văzut eu în copilărie Jocul despre care vă povestesc astăzi, dacă aș fi trecut de șocul ambalajului, sigur m-ar fi luat cu leșin imediat după ce deschideam cutia.

Doamnelor și domnișoarelor… Catwalk Creations de la Noriel.

Manechin, materiale adevărate, cordoane, catarame, bandă adezivă, foarfece, “pietre prețioase”, cârlige mici-mic-mici, carioci pentru trasat tipare pe hârtie, caiet de schițe și idei de modele, creion deja ascuțit… Cei de la Crayola s-au gândit la toate. Sunt om în toată firea și tot am stat să le pipăi pe toate și să le sucesc în fel și chip. Sunt minunate, v-o spune o persoana capabilă să coasă nasturi și eventual tivuri și cam atât. Ce e mai fain e că au și materiale ce pot fi puse în imprimantă și imprimate cu ce poză dorește designerul din casa asta.

Croitoria poate părea o joacă de copil. Să nu credeți că e mare diferență între ce propun ei și croitul după tipare de la Burda, de exemplu. Prietena Mea își face singură niște rochii superbe, folosind tipare de pe net și o mașină mică de cusut. Nici n-ai zice că-s făcute acasă. Desigur, ea știe să taie și să tragă la mașină și cel mai important e că nu i-a fost frică niciodată să încerce. Eu asta aș vrea s-o învăț pe fiica mea, să încerce, fie ce-o fi.

Îmi place că nu e nevoie de ace pentru jocul ăsta, îmi place că s-au gândit cum să facă să nu se rănească plodul, îmi place iar că în cutie sunt informații pe care fetițele le pot asimila. Care sunt culorile calde, care-s reci, care-s complementare, care-s armonioase… Sunt atâtea de făcut și de sucit pe toate părțile… Să nu credeți că m-am putut abține. Trec zilnic pe Calea Victoriei pe lângă un magazin de stofe și admir vitrina în care valuri de material sunt drapate pur și simplu pe manechine, prinse probabil cu ace.

Mi-am încercat și eu mâna, nu m-a lăsat inima să tai materialele, i le las Irinei, prea le privea cu jind. Și-s mândră că nu-s chiar ATÂT de neîndemânatică, mai ales că atunci când fata a văzut ce a ieșit din mâinile mamei a zis “Vreau și eu”.

Aici aveți un demo făcut de firma producătoare:

Jocul costă 99,90 de lei. E o sumă mare, desigur, dar cumpărați o posibilitate de drum în viață, o reducere la scară a unei meserii bănoase, care n-o să moară niciodată. Dacă aveți o fetiță pasionată de modă, acesta este Jocul, cu J mare, Începutul. De ziua ei sau de Crăciun, o va ferici mai mult decât orice altă jucărie, pentru că posibilitățile sunt infinite. Petice de materiale să aveți și timp să-i dați fetei să le ciopărțească. Mi se pare mult mai distractiv așa decât să cumpărați păpuși cu ținute gata confecționate.

Încurajați-vă copiii să facă lucruri cu mâinile lor. Să gătească, să coasă, să repare. Pregătiți-i și pentru eventualitatea în care, într-o zi, curentul se va opri și ei vor fi nevoiți să se descurce. Și cum altfel pot învăța mai bine decât în joacă?

 

4 Comments

  1. Mihaela

    As fi vrut sa ma nasc in vremurile astea, cand copiii sunt incurajati sa faca lucruri cu mainile lor si chiar sa-si fac o meserie din pasiunile lor. Sunt talente cu care m-a inzestrat Dumnezeu dar a trebuit sa le ‘arunc’, cei din jurul meu spunandu-mi ca trebuie sa ai carte ca sa reusesti in viata. Doar nu te faci croitoreasa sau ‘papusareasa’ (cum se numeste persoana care manuieste marionetele? Astea nu sunt meserii demne, tb sa ai facultate. Atat puteau oamenii atunci.

  2. Si a mea a vrut saracuta un joc de-asta de la Mosu si eu am zis ca nu se merita…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Testing Stuff: Purcelușe în ceșcuțe | In joaca - [...] aici am parat-o. Mai țineți minte setul Creations despre care am povestit acum ceva vreme? I-am sugerat să-i facă…
Privacy Policy