Curcanul sălbatic, babele și Protecția Animalelor în Canada

12 Jan 2018 by

Wild Turkey Shot by Richard & Susan Day/VIREO

Wild Turkey Shot by Richard & Susan Day/VIREO

La D. la bloc vine în vizită un curcan sălbatic. Blocul e aproape de o pădure, așa că nu e nici o mirare când mai vezi un iepure, un coiot, nu mai vorbim de ratoni, sconcși și veverițe. Ultimii trei amintiți intră la categoria vrăbii, porumbei și pisici vagaboande, varianta canadiană. 

Că vine curcanul, nu e nici o problemă. Problema e că unii din vecinii lui D. îl consideră un fel de porumbel mai mare și-i lasă grăunțe. În parcarea blocului. Pe lângă și pe sub mașini. Nu mereu pe lângă și pe sub mașinile personale.

Nu știu dacă ați văzut vreodată un curcan sălbatic, sunt niște păsări destul de impresionante, în special când se înfurie și-și desfășoară coada. Imaginați-vă că vă treziți cu un porumbel d-ăsta pe balustrada balconului. Nu face mare lucru, doar mai trage câte un găinaț și se uită în zare, spre pădurea de unde a venit. Nu prea poți să-l ușuiești, că sunt șanse mari să te ușuiască el pe tine. 

Presupunând că ai suficient sânge să te iei de curcan, nu prea poți nici să-i tragi o mătură în cap, și e bine să nu-l deranjezi nici dacă ia masa sub mașina ta. Dacă îl calci cu mașina, ca din greșeală, ești bun de plată. Pentru că sezonul de vânătoare de curcan sălbatic e în noiembrie-decembrie, așa că, a fugit puiul cu ața… mai încercați peste 10 luni. 

Ce e de făcut? 

A chemat D. Protecția Animalelor, să ia curcanul, să-l ducă înapoi în pădure. Doamna de la Protecția Animalelor a  venit, s-a uitat pe sub mașini după curcan, a petrecut ceva vreme în parcare, că nu avea program fix curcanul în zilele alea (fiind în jurul Crăciunului, presupun că intervenise un minim instinct de supraviețuire), s-a asigurat că e bine, sănătos, și le-a explicat locatarilor că bine ar fi să nu cumva să-i facă vreun rău. Nici vorbă de luat și dus în pădure, că de fapt noi, ăștia fără pene suntem pe teritoriul curcanilor și nu invers. 

Așa că, acum, locatarii s-au împărțit în două tabere. Fanii care-l hrănesc pe curcan și ăia care l-ar vedea umplut și pictat cu sos de merișoare. 

Să nu credeți că babele de la bloc sunt altfel, oriunde în lumea asta. Cel puțin la noi în oraș sunt la fel de drăguțe ca alea din Militari și Drumul Taberei. Una din babe hrănește curcanul sub mașina vecinei de peste drum, aia cu care e ușă în ușă, cum ar veni. Stau în același bloc de treizeci de ani, deci nu e ca și cum nu s-ar cunoaște. O să întrebați de ce face doamna babă așa ceva. Mister. Răspunsul meu universal e “Pentru că poate.” S-a dus baba vătămată la baba vătămătoare și a zis “Nu mai pune grăunțe SUB mașina mea, că n-ai voie să faci mizerie în parcare și dacă lovesc curcanul mă amendează ăștia. Dacă mai faci, te spun la administrație!” Baba vătămătoare a zis “Vai,îmi pare rău, n-am știut că te deranjează, nu mai fac.” Și a continuat să pună grăunțe sub mașina vecinei. Acum e pasibilă de evacuare, din  motive de curcan și by-laws care zic că n-ai voie să distrugi sau să murdărești proprietatea blocului. 

Curcanul e bine. Își bea cafeaua la etajul 4, pe balcon la baba vătămată, mai des decât s-ar bucura aceasta din urmă. Probabil s-a vorbit cu baba vătămătoare s-o facă pe vătămată cu nervii. Baba vătămată face poze și reclamații, presează să schimbe locul de parcare cu unul din fani și așteaptă să fie evacuată baba vătămătoare. 

Această postare nu are nici o legătură cu afișele care circulă pe FB, știți voi, alea cu “o să vă otrăvesc câinii”. Doar pentru că e vorba de ființe fără pene de pe planete diferite. 

 

 

Related Posts

Tags

Share This

8 Comments

 1. Ioana Nitescu

  Superba povestioara. Am ras cu multa bucurie si am citit inca o data,cu voce tare, pentru cei din jurul meu, care ma intrebau “de ce rad?” !!!!!!

  • Ada

   sper ca a mers la cafea 🙂

   • Mia

    Servus Ada. Prima data cand iti scriu, si sper sa se intample mai des 🙂 Buna cafeaua cu o povestioara de-a ta. Nu ne cunoastem personal, dar cine stie.. intr-o buna zi poate se si intampla.
    O saptamana frumoasa iti doresc!

    • Ada

     Servus, Mia!
     Bun venit si multumesc! M-as bucura sa ne cunoastem!
     Toate cele bune si tie!

 2. Cris

  Să înțeleg că curcanul urcă singur 4 etaje?!

 3. Alina

  Genial curcanul. Eu am lilieci. Trei mi-au intrat in apartament vara trecuta. Deja stiu cum sa ii capturez si sa ii eliberez fara sa se raneasca. Specie protejata si ei 🙂
  Astept vara cu interes!

Privacy Policy