Cuvinte cheie

23 Sep 2015 by

Cred că trebuie să inaugurez un nou tag pe acest blog, 100cv, sub care să povestesc drumul meu spre un job în noua țară, presupunând că voi obține vreodată un job. Mi se pare util pentru cei ce se gândesc să vină în Canada, sau sunt deja aici dar nu au dat piept cu piața muncii, din ei știu ce motive.

Iată care sunt principalele tendințe pe piața canadiană, așa cum mi-au fost mie prezentate la un centru pentru nou-veniți.

E recesiune. Vrem sau nu să admitem, este.

Angajatorii vor să reducă pe cât posibil cheltuielile cu personalul. De aceea, preferă să scoată pe piață contracte pe termen limitat (3, 6, 12 sau chiar 18 luni). Astfel de contracte le permit să nu plătească beneficii și nici nu te lasă pe tine, ca angajat, să te culci pe o ureche că gata, ai o slujbă, poți da fuga la bancă să-ți cumperi o casă. Nici pomeneală, cred că trebuie să fii nebun să îți iei un mortgage pe cap în condițiile astea.

 

Pentru companii nu ești neapărat o persoană. Ești o resursă, un posibil asset (cum se zice asta la voi la Romania, activ? bun? pe-acolo…), dar nu neapărat ceva în care să investească sau pe care să încerce să îl fidelizeze. Experiența într-un domeniu contează dar nu e cel mai important criteriu care să te facă eligibil pentru o companie. Dacă într-un anunț se specifică 3-5 ani experiență, ok, spui că ai 5 ani experiență. Dacă ai 15 ani experiență, e indicat să treci în resume “peste 10” nu cumva să se creadă despre tine că ești angajatul de tip mobilier, încremenit în propriile obiceiuri și cutume și greu de integrat într-un colectiv. Likeability – capacitatea de a fi plăcut de ceilalți contează, dacă ajungi față în față cu un recrutor.

Resume-ul are un singur scop: să îți asigure o întâlnire față în față.

Nu există resume general valabil. Pentru fiecare poziție la care aplici trebuie să-ți recoafezi resume-ul, să răspundă exact la cerințele angajatorului. Este mai degrabă un pitch, o ocazie de a-ți face publicitate, o campanie de imagine pentru brand-ul tău personal. Nu ești un om. Ești un brand și trebuie să te comporți ca atare.

Prima fază de recrutare e de obicei cea mai importantă, pentru că din ce în ce mai multe companii preferă să folosească anumite software-uri numite generic Aplicant Tracking System (ATS) care sunt setate să recunoască anumite cuvinte cheie și formulări specifice. Cu cât sunt mai multe cuvinte cheie în resume, cu atât șansele de a ajunge sub ochii unui om sunt mai mari. Pentru asta, trebuie luat anunțul și generat un wordcloud, ca să afli care sunt acele cuvinte cheie. The more, the merrier. Dar nu e suficient să înșiri cuvinte cheie. Un resume trebuie să fie salvat ca document word și nu ca PDF, să aibă cel mult 2 pagini (3, dacă postul e de director sau senior management), să fie scris cu Times New Roman, caracter maxim 12, minim 10. Să respecte o anumită structură. Să nu aibă virgule și puncte sau cuvinte bolduite ori scrise cu italice, nici chenare ori indent-uri neobișnuite. Pentru simplul motiv că softul nu știe să interpreteze altceva decât ce am scris mai sus: curat, simplu, TNR, cel mult Arial, maxim 12. Datele de contact trebuie să fie clare, cu adresă, număr de telefon, un e-mail (de tipul ipopescu sau ion.popescu sau ion_popescu) pe .com (.ca e și mai bine) și link către profilul de LinkedIn (vital în Canada). Prima pagină a resume-ului este crucială, trebuie să stârnească interesul recrutorului, așa încât să vrea să citească și a doua pagină. Resume-ul trebuie să fie construit pe calitățile mai degrabă tehnice decât pe abilitățile sociale. Și, cel mai important, trebuie să conțină date cuantificabile: am mărit productivitatea de 3 ori/cu 30% , am crescut vânzările până la …  pe an. Desigur, pentru cei mai poeți, ca a dumneavoastră, subsemnata, chestia asta e imposibilă spre hilară. Dar despre limitările mele, puțin mai târziu.

Scrisorile de intenție trebuie să aibă maxim 450 de cuvinte (dacă job-ul e în sectorul public) sau 250 dacă e un post în domeniul privat. Babyboomers (adică generația născută pe la 1959) care sunt în poziția de a recruta acum angajați noi preferă scrisoarea de intenție ca primă pagină în documentul atașat în mail. Recrutorii mai tineri preferă scrisorile de intenție copiate în e-mail și resume-ul atașat. Desigur, mai sunt și cei ce nu se supără dacă le trimiți două documente separat. Cine deschide resume-ul tău e o loterie…

Am ieșit stoarsă de energie din seminarul despre cum să-ți construiești un resume interesant. Urmează cel despre cum să te prezinți la interviu.

Cred că sunt în faza în care trebuie să îmi creez propriul job. Nu de alta, dar a mă bate cu roboții la modul ăsta, după o pauză de 1 an (uuuuu, un an? dar ce ai făcut până acum?) cu o experiență greu de cuantificat în cifre, acum, în acest moment mi se pare o nebunie. Probabil mă voi răzgândi mâine, când va trebui să îmi suflec mânecile și să construiesc un resume bazat pe ce știu să fac, mai degrabă decât pe istoricul ultimelor mele slujbe (ca să elimin handicapul unui an de stat pe tușă) . LinkedIn îmi zice că joburi ar fi , chiar și în presă (deși îmi lipsesc reperele culturale specifice și experiența canadiană), dar prima bătălie e cu softul.

A doua bătălie e cu cerințele des întâlnite: flexible hours, willing to work week-ends and travel, responsabilități cât pentru minim trei, specify desired salary…

A treia bătălie va fi cu limitările mele: încă nu am voie să conduc singură, mai am de dat un examen pe care nu l-am amânat în mod expres, doar pare să nu se întâmple, apoi n-are cine să ducă și să aducă de la școală copiii, deci timpul meu de lucru, realist vorbind, e de la 9 la 14 – mai degrabă un part-time, undeva mai aproape de casă, cât să mă duc pe jos, să nu pierd vremea cu autobuzul.

But maybe it’s time to reconsider your options, a zis Victor.

I would gladly do that.

How about a survival job for starters?

I wouldn’t say no to a survival job. Do ATS screen resumes for survival jobs, too?

They do, most of the time.

So, back to square 1, collect nothing when you pass start.

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This

7 Comments

 1. ceska777

  Am de finisat o prezentare si un CV, de depus pana pe 01.10.2015 si m-a speriat un pic mai mult postul tau………..Cumva, cumva vei dobori zidurile!

 2. Ziki

  Nici nu stii cat ma regasesc in povestile voastre de ceva timp, de cand te citesc!
  Doi copii si-un tatic nou, o emigrare, ne-condusul singura, si mai nou…suta de CV-uri.
  Sunt doar un pic mai avansata la capitolul emigrare – am doi ani in plus – si tara difera 🙂
  Nu am sfaturi, dar va citesc cu mult drag si imi retraiesc primul meu an aici. Iti doresc mult succes pe piata muncii si astept cu nerabdare postarea “am job!” 🙂

  • Ada

   Ziki, doamne-ajuta! Daca pot ajuta cu ceva orice a propos de tatic nou, cu draga inima!

 3. Flori

  Hello
  Prin domeniile tehnice cam asa arata recrutarea si prin alte tari.
  Nu poti sa gasesti pe Linkedin modele gata completate?
  Scrisoarea de intentie/summary ul si acolo e pus(a) la inceputul CV ului, tocmai ca sa arate recrutorului cu cine are de-a face.
  Din punct de vedere strict personal- in scrisorile de motivatie, scrie acolo ceva care sa te reprezinte, sa se vada omul nu polititea rece a scrisorii.
  Un mesaj articulat si coerent spune multe despre cel din spatele ecranului.

  Uite ce am scris eu in summary-ul de pe linkedin

  I am a System Analyst and Designer since 2003, with a strong Java (J2EE) and database background.
  All the projects were developed for international customers (France, mostly, but also USA and European Market).
  During the project phases, I had an excellent relation with customers – end-users, managers, support and developing teams; together we realized the requirements for the integration of different technical components, quality assurance, usability, performance tracking, as well as the technical and functional documentation of applications.
  Between 2005 and 2011, I was in charge with the management of the Bucharest Development team.

  Specialties: IT Consultancy, Business Analyst, Solution Designer, Database design and implementation.
  Methodologies: RUP, UML, Agile, BPM, Waterfall
  DB: Oracle, IBM DB2/AS400, SQL Server
  Web servers: IBM WAS server, Weblogic, IIS

  Kind request: please do not consider my resume for openings outside Romania and neither for Java or other Development openings – I feel very honored, but I’m no longer a developer.

  If you find my CV interesting, you need an advice or just want to say “Hi”, do not hesitate to send me a Linkedin message, I promise to answer you shortly. I’m always connected to the internet

 4. Flori

  La summary as trece cat de mult mi-a placut sa lucrez la radio si ce conexiune am avut cu ascultatorii. Precum si celelalte activitati aferente, ca
  La partea de internet content provider as trece din nou toate site-urile cu care am colaborat, tematicile lor, numarul de vizitatori al fiecaruia precum si numarul de articole pe care l-am scris.
  La fel, as trece partea de transalations si in summary- precum si numarul de exemplare in care a fost publicata cartea.

Trackbacks/Pingbacks

 1. sfaturi pentru un CV mai bun | All by Clara - […] complet este aici: https://www.injoaca.ro/in-joaca/cuvinte-cheie/ […]
Privacy Policy