De ce ii trimitem pe copii la școală

15 Sep 2013 by

Mă tot gândesc de câteva săptămâni. De fapt, de ce îi trimitem la școală? La școala asta românească. Asta, cu ghiozdane de marcă și tablete în pauze, cu munți de flori pentru tova, cu afterschool tot cu tova, cu accesul părinților interzis în școală, cu ore anapoda, cu religie opțional doar pe hârtie și sport care nu se face prea des și ore de muzică transformate în ore de mate și de română, cu premii și medalii și concursuri și…

La școala asta care se termină la 12, sau mă rog, mâine, în prima zi la 11.30.

Mă tot întreb de ce în țara asta anapoda grădinițele cu program normal se termină la 12 iar cele cu program normal după mintea mea se cheamă cu program prelungit. 

Am o mulțime de întrebări, altă mulțime de frustrări și mai nimic bun de zis. 

Atât. 

A, și asta 

 

Related Posts

Tags

Share This

11 Comments

 1. Raspuns: da! Adica: nu! Adica degeaba! Scuze dar maine imi duc fetita mea aia draguta la clasa ZERO. N-am altceva de zis decat “clasa ZERO”…

 2. N-am stiut ca parintii nu au voie in scoala.. De ce? N-am raspuns la intrebarile tale, si ma teem ca nu voi avea nici peste 2 ani cand s-ar presupune sa stiu ce fac. Noi de ce am fost la scoala? Ce alternative abeam atunci si ce alternative exist acum?

  • Ada

   Nu e voie. Punct. Nu te lasa badigardu. Tre sa lasi buletinu la poarta.

   • ela

    Culmea e ca, dupa ce am vazut fofilandu-se pe langa intrarile in curtea scolii un individ cu aere si apucaturi de pedofil si de obsedat sexual, pe mine m-a reconfortat foarte mult faza cu buletinul la portar. Adica, in lumea in care traim….macar acolo, in incinta scolii, sa nu poata intra oricine. Pana la urma, orice adult poate sustine ca e parintele unui copil din scoala, de unde sa stie portarul?

 3. Parerea mea e ca scoala e un rau necesar. Te face om. Nu ma intelege gresit, nu te face om bruma de invatatura pe care o primesti, ci microsocietatea aia in care esti obligat sa-ti duci existenta atata timp si sa supravietuiesti. Daca treci de scoala si ramai cu toti boii acasa, poti infrunta orice in viata 🙂

  • Ada

   mai vorbim peste… doi ani?

   • Vorbim, vorbim. Crede-ma, eu urasc scoala, pentru mine a fost o experienta traumatizanta si tare mi-e sa nu transfer toate astea asupra Elizei. Dar chiar nu ai ce face, nu se poate fara (decat daca esti stay-at-home, homeschooling mom)… Iar rautatile de grup si tot ce tine de microsocietatea scolara sunt la fel si in scolile bune si in cele proaste. Ti-am zis, nu pentru invatatura ne trimitem copiii la scoala, ci pentru diplome (din pacate), sa scrie acolo undeva ca au absolvit o scoala. De asta zic, ca daca iesi cu toate mintile intregi din scoala, tot e ceva (ca sansele sunt sa nu).

 4. AnaZ

  Atelierul!!! Vrem atelier de povesti, sa combatem lucrurile anapoda cu creativitate, cu apropiere umana, cu umor, cu caldura, cu…

 5. Mda, si eu tot pe acolo.
  Ii invatam acasa tot felul de principii, ii invatam sa aibe incredere in judecata lor, le deschidem mintea catre o lume intreaga de posibilitati si apoi ii trimitem la scoala (asta oribila, caci prea putini ne permitem sa platim pentru aia care e normala) si “game over”.
  Vreme de aproximativ 9 luni trebuie sa-i explici copilului “de ce trebuie sa merg la scoala ca nu invat nimic??? sunt aceleasi operatii si aceleasi inmultiri/scaderi/intrebari/probleme. DE CE?”
  Si-l aburesti cu biblioteca scolii, cu orele de engleza, cu caricaturile pe care le deseneaza in pauze cu colegii, cu faptul ca “sunt doar 4 ore. hai ca poti sa o faci si pe asta”
  Chiar asa, ce-i cu atata matematica? Cati dintre noi folosesc macar o data pe luna matematica mai avansata decat ce-am invatat in clasa a III-a?

Privacy Policy