Desert cu Viflaim și îngeri ce coboară pe raze curate

29 Dec 2011 by

Să fi avut zece ani (sau poate mai mult, posibil și mai puțin) când în bucătăria lui tanti Bözsy am văzut și apoi am gustat pentru prima oară un desert numit “lapte de pasăre”. Mama mea nu făcea prăjituri. Cel mult clătite și pe acelea cu atâta of și vai, că de cele mai multe ori doar o porție dublă de dulceață de vișine te făcea să uiți de zgomotul făcut de gospodina nefericită în ale prăjituritului. Nu mai văzusem așa ceva niciodată. Consistența albușului era surprinzătoare, sosul era catifelat, vanilia mirosea Dumnezeiește, iar oușoarele erau perfect ovale, ca și cum ar fi fost plămădite cu degete de artist. E o amintire de neuitat, legată iremediabil de Cluj, de bucătăria lui Bözsy și de Crăciunul acela când am primit un walkman roșu, numai al meu, am trăit sărbătoarea la Vișeul de Sus și am văzut o nuntă ca-n Maramureș, cu mese întregi de prăjituri presărate cu colorici cum nu existau pe vremea aceea la noi în țară, cu iertările cerute de la părinți de către miri (am plâns de emoție gândindu-mă la ziua când și eu va trebui să cer iertare de la ai mei pentru toate cele făcute și, credeți-mă, la 10 ani, cerutul iertării e ceva cumplit). Dacă stau bine să mă gândesc, nunta e posibil să fi fost vara, nu musai Iarna aia, cine să mai știe. Dar Crăciunul sigur a fost atunci, prima și ultima oară când fratele meu s-a dus în pădure cu unchiul Iabi să taie bradul și-au venit târziu, când deja nu mai speram să-i vedem vii. S-au dres cu palincă. Pe 25 dimineața am mers la biserică și am cântat colinde cu un sat întreg și-am văzut Viflaimul jucat cu o bucurie pe care n-am mai găsit-o nicăieri pe lumea asta în alt loc.

Laptele de pasăre e, deci, o bucată din Crăciunul meu cu colinde și Viflaim, în sânul familei lărgite, azi răspândite în Germania, Spania, Anglia. Nu mai suntem în România decât eu la București, o mătușă pe lângă Brăila, bunicul meu și tanti Bözsy la Cluj și aceștia din urmă sunt foarte bătrâni.

Azi am făcut lapte de pasăre cu lapte de vacă trimis ieri cu “rata” de Tanti Maria. Și-n vreme ce pritoceam oușoarele de spumă albă și dădeam mărunțel din buze că nu ieșeau ele perfect ovale, ca ale lui Bözsy, mi-am amintit de toate… De bucătăria ei, de Cluj, de Vișeu, de Iabi și râsul lui fantastic, de Rodi cea frumoasă, de Izi, de bradul din pădure, de colindele din biserică (“Cerul strălucea, îngerii venea pe-o rază curaaatăăăă”), de nunta cu colorici și de iertările mirilor. Toate amintirile astea pluteau în sosul meu de vanilie, aromindu-mi bucătăria și lăsându-mi câteva lacrimi în ochi.

Și a ieșit minunea asta:

Cum se face (pentru Oana B.):

Un litru de lapte se pune la fiert cu vanilie. 6 albușuri se bat spumă cu 100 gr de zahăr tos. După ce laptele fierbe, se dă focul mic și cu o lingură se pun câte 5-6 oușoare de albuș. Se fierb câte un minut și jumătate pe fiecare parte și se scot cu spumarul. Gălbenușurile se freacă și ele cu 100 de grame de zahăr tos și o lingură de făină. După ce au fiert toate oușoarele de albuș, se strecoară laptele și se amestecă încet cu gălbenușurile și cu esență de rom sau ce esențe vă mai plac. După ce sosul s-a răcit, se toarnă în vasul în care va fi servit și deasupra se pun oușoarele de albuș. Acest desert se servește rece (dacă mai rămâne ceva după ce gustați).

Poftă bună la Viflaim, colinde cu cerul care străluce și îngerii ce coboară pe raze curate.

Related Posts

Share This

13 Comments

 1. Ana S.

  Nici mama mea nu facea prajituri decat foarte rar, dar lapte de pasare da. Minunat.

 2. Ale

  Care fratele tau? ca eu acolo m-am blocat.

 3. Iris

  Asa frumos ai scris, mi-au dat lacrimile! Va doresc un An Nou fericit, cu sanatate si dorinte implinite!

 4. LIV

  No, da’ a cui esti tu din Viseu, fata draga?

 5. oana

  gata, facut…usor, simplu si bun!

 6. simonna

  La multi ani, Ada! Cred ca e cel mai reusit post al tau, am fost si eu cu tine acolo, am mincat lapte de pasare si m-am dres cu palinca 🙂
  Cu lapte de pasare ne astepta pe noi nagymama… Multumesc pentru soaptele de iarna si incursiunea in suflet!
  La multi ani!
  Simonna

 7. delicios desert, l-am facut si eu de citeva ori, yummy!

Privacy Policy