Despre jucării care au rost cu Doamna Trenulețelor

1 Jun 2013 by

Gabriela Crăciun este mama a doi băieți, Vlad și David, cu care s-a tot jucat, vreo 20 de ani.  În toţi aceşti 20 de ani, a inventat fel de fel de jocuri şi de poveşti pentru ei, toate cu personaje tehnice. Când erau mici,  băieţii doreau poveşti cu maşini, cu utilaje, cu acţiune.  “Mama, vreau să-mi spui povestea cu bascula ” .  Erau foarte atenţi la personaje şi la firul acţiunii,  în fiecare seară trebuia să inventeze altceva, pentru că în librării nu se găseau pe atunci poveşti cu personaje  tehnice.  Faptul că  i-a plăcut întotdeauna literatura şi cei 10 ani pe şantier, ca inginer geodez, au ajutat-o foarte mult. Când avea numai 5 ani, Vlad voia să se facă ministru de semafoare, asta după ce mai întâi fusese fascinat de maşina de gunoi. Ştia exact ce piese are maşina de gunoi şi cum funcţionează. Voiaca mama să-i explice pe îndelete fiecare detaliu. Casa lor era plină de piese Lego şi de tot felul de orăşele construite pe covor, pe sub masă… Sună familiar, nu-i așa?

Trenurile au intrat în viaţa ei când s-a recăsătorit, soţul fiind colecţionar de modele feroviare. “Eram deja antrenată să îmi placă tehnica iar trenurile în miniatură m-au cucerit imediat. Băieţii mei, când au văzut atât de multe trenuleţe, au fost extaziaţi. Trenuleţele i-au ajutat să se adapteze în Bucureşti, căci tocmai ne mutasem din Cluj-Napoca unde viaţa era mult mai calmă. Au trecut 15 ani de atunci dar îmi amintesc de parcă a fost ieri, masa din sufragerie plină de linii şi de macaze funcţionale, depoul în miniatură şi zeci de locomotive cu sute de vagoane, fiecare alt model, altă culoare. Este o pasiune minunată. Fiecare model are o poveste reală, care te atrage şi te incită să afli mai mult.”

De 10 ani, Gabriela Crăciun organizează și susține ateliere de modelism. Am descoperit Atelierul de Trenulețe din întâmplare, Laur ne-a dus acolo de ziua lui și ne-a tratat cu cafea și sucuri, aduse de drezină la masă. A fost o ieșire în familie memorabilă. Abia săptămâna trecută am reușit însă să stăm de povești pe îndelete și iată ce am aflat de la Doamna Trenulețelor:

De cât timp aveţi atelierul?
Lucrez cu copiii altora de 10 ani. Îmi plac foarte mult copiii şi dintotdeauna mi-am dorit să fac asta. Probabil că transmiteam involuntar acest lucru, pentru că atelierul l-am deschis la cererea clienţilor care cumpărau trenuleţe de la magazinul nostru. Veneau cu copiii şi ei se lipeau de mine şi nu mai voiau să plece.
La un moment dat am primit comenzi să lucrăm machete şi din acel moment atelierul nostru de machete a devenit un loc foarte aglomerat cu copii.
Când mi-am dat seama că în fiecare week-end copiii vor să-i învăţ să construiască altceva, am început să caut o tematică de modelism feroviar. Nu era nimic de acest gen în România, fostele Palate ale Copiilor erau slab echipate şi fără specialişti. Şi atunci am plecat în ţara modelismul feroviar, Germania. Am călătorit foarte mult, la târguri, la fabrici de trenuleţe şi de machete, în şcoli şi în cluburi nemţeşti de modelism. M-am uitat, am studiat, am învăţat. A fost greu să construiesc tematica pentru copii, căci nemţii nu au cluburi pentru copii, ei au ateliere în şcoli şi nu fac astfel de activităţi în particular. Cluburile lor sunt numai pentru adulţi. Tematica cu care lucrez acum este bine pusă la punct după câţiva ani de muncă şi de experienţă şi este adaptată foarte bine pentru copii. Este o tematică proprie şi îmi aparţine în exclusivitate. Este singurul atelier de acest fel din România.

Câţi ani trebuie să aibă copiii?
Modelismul cuprinde mai multe discipline: tâmplărie, traforaj, papercraft, pictură, arhitectură, urbanism, peisagistică, istoria transporturilor, matematică, geografie, istorie, instalaţii electrice şi circuite, airbrushing, diferite tipuri de măiestrie, folosind mai multe tipuri de materiale pentru a crea structuri, relief şi peisaj. Modelismul este hobby-ul cel mai versatil din lume. Suntem pe jumătate tehnicieni, pe jumătate artişti. Activitatea este potrivită atât pentru fete cât şi pentru băieţi.
Lucrăm cu copii care au vârsta între 4-14 ani. Am coborât mult limita de vârstă, la cererea părinţilor. Implicit, a trebuit să adaptăm şi tematica.
Acum, copiii de la atelier lucrează pe patru nivele de vârstă: 4-5 ani, 5-7 ani, 7-9 ani şi 9-14 ani.  Îmi aduc aminte că mama mea, când a venit prima data la mine la atelier, mi-a spus: “draga mamei, îţi va fi foarte greu să lucrezi deodată cu atîţia copii şi mari şi mici”. Şi mi-am dat seama că are dreptate şi că eu, din dorinţa de a nu refuza pe nimeni, lucram cu grupe mixte şi era într-adevăr foarte greu. La început a fost dificil să-i impart pe copii în grupe de vârstă, pentru că aveau şi alte activităţi, orarul şcolar era diferit de la copil la copil, era un haos. Dar am reuşit să-i organizez şi acum funcţionăm gospodăreşte. Copiii mici sunt la grupa de începători, urmează grupa de avansaţi si cei mai mari sunt la grupa de experţi. Fiecare categorie are anumite zile şi ore în care vin la atelier, fiecare câte o dată pe săptămână. Grupa de experţi este duminica dimineaţa, ei au  tematica cea mai complexă, lucrează machete foarte detaliate, decorate cu lumini şi unde este nevoie chiar şi cu motoraşe. În grupa de experţi intră copiii mai mari de 9 ani.

Ce credeţi că îi atrage pe copii la acest atelier?
Sunt foarte atentă la mesajele pe care copiii le transmit şi faptul că sunt părinţi care asistă la ore din sala de aşteptare, mă ajută să aflu în timp real ce părere au copiii despre activitatea atelierului şi ce le spun ei părinţilor. Machetele sunt foarte atractive, pentru că sunt jucării care au rost. Mulţi dintre ei sunt încântaţi că pot lucra fără să aibă grija că murdăresc pe jos sau că îşi murdăresc hainele. La atelier pot lucra relaxaţi. Altora le place să lucreze cu unelte adevărate. Cea mai grozavă jucărie este şurubelniţa electrică. Şi bonfaierul este foarte apreciat. Sau cleştele şfic. Ştiţi câte unelte încep cu litera “ş”? Şurubelniţă, şfic, şurub, şoricel, şpaclu, şmirghel. Fiecare are o utilizare precisă şi copiilor le place să înveţe despre asta, folosindu-le.  Sunt fascinaţi de jucării pe care le pot controla şi dirija. Când această jucărie este construită de copil, este imposibil ca el să nu fie fascinat. Scopul acestui atelier este să le ofere copiilor posibilitatea să îşi dezvolte cultura generală, gândirea logică şi îndemânarea.
Trenuleţele în sine nu sunt un scop ci un mijloc pe care îl folosim în activitatea noastră. Când un copil de 5 ani stă răbdător două ore şi lucrează, înseamnă că îi place şi noi ne-am atins scopul. La atelier sunt copii care vin de câţiva ani, găsesc mereu ceva atractiv de făcut şi învață mereu ceva nou.

Cum se desfăşoară activitatea de atelier?
Mai întâi copilul trebuie să se înscrie şi să vină la prima şedinţă. După această şedinţă, în care copilul face cunoştinţă cu activitatea atelierului şi dă un test de îndemânare, el ne spune dacă doreşte să mai vină sau nu.
Dacă doreşte să revină, părintele îi cumpără abonament şi copilul este înscris în grupa pentru care este potrivit. Din acest moment intră în programul de atelier, urmând tematica şi participând în luna februarie la Expoziţia Micul Modelist şi în luna iunie la Concursul Cupa Micul Modelist. Aceste evenimente le oferă părinţilor posibilitatea să evalueze corect activitatea şi progresul copiilor, iar copiilor le oferă recompense pentru munca depusă. Pe lângă aceste evenimente, organizăm excursii cu tematică de transporturi. Pentru copiii care nu locuiesc în Bucureşti şi care doresc să înveţe să construiască machete, organizăm în vacanţa de vară tabăra de modelism, la Complexul CFR Astoria de la Snagov.

De ce să aducem copiiii la trenuleţe?
În primul rând, din plăcere. Atelierul este un loc unde copiii vin numai dacă vor. La noi vin copiii cărora le place să meşterească, cei care sunt pasionaţi de transporturi şi cei care vor să devină arhitecţi. Dar vin şi copii care vor să înveţe ceva nou. Este multă informaţie de cultură generală în tematica de la atelier. Pe lângă sala de lucru, avem şi o sală de joacă, plină cu machete de trenuleţe. Conceptul, locaţia, atmosfera, toate sunt construite în aşa fel încât copiii să înveţe lucruri importante simţindu-se grozav. De altfel, cel mai trist moment al activităţii noastre este când copiii trebuie să plece acasă şi unii dintre ei pleacă plângând.

Câţi copii au trecut prin acest atelier?
Anul trecut, la Concursul Cupa Micul Modelist, au participat 70 de copii. Anul acesta, la curs avem aproximativ 100 de copii. Probabil că până acum am lucrat cu 500 de copii, nu i-am numărat niciodată. Dar îi ţin minte pe toţi. Am avut la atelier copii care acum sunt olimpici internaţionali, alţii au terminat liceul şi citesc despre ei în presă. Copii foarte buni. Unii dintre ei mă întreabă dacă nu vreau să fac şi atelier pentru adulţi, căci au crescut şi tematica mea pentru copii nu li se mai potriveşte. Vreau, dar mai mult îmi place să lucrez cu copiii şi nu cred că pot face bine două lucruri deodată. Poate în viitor, cândva, voi face şi atelier de modelism pentru adulţi. Când cel pentru copii va putea funcţiona fără ca eu să fiu mereu acolo.

Ce v-aţi dori în viitor?
Îmi doresc foarte mult să găsesc un spaţiu mai mare, unde să lucrăm şi aeromodelism şi navomodelism. Începând cu vacanţa de vară am deschis şi aceste două ateliere cu care sper să avem acelaşi succes.

Cât costă atelierele?
Costul atelierului este dat de calificarea instructorilor, de materialele folosite şi de locaţia unde funcţionăm. Deoarece este o activitate care se desfăşoară pe parcursul unui an, lucrăm în sistem de abonament lunar. Astfel, abonamentul costă 200 lei şi conţine patru şedinţe a câte două ore. Copiii care vin pentru prima dată, pot cumpăra 1 şedinţă = 65 lei, pentru a vedea dacă le place sau nu. În această primă şedinţă copilul primeşte o lucrare de test pentru ca instructorul de la grupă să ştie  ce nivel de îndemânare tehnică are.

 Pentru detalii privind înscrierile, vă recomandăm site-ul Micul Modelist.

4 Comments

  1. Anca

    Doamna Gabi, va multumim si va iubim!

  2. Adela

    ce frumos este sa-ti faci din pasiune o meserie si sa o transmiti si altora… Felicitari!

  3. Catalina

    M-ar interesa unde se pot face inscrierile si unde se tin cursurile… Multumesc!

    • Ada

      E un banner cu trenulete in dreapta, click pe el si va duce la site-ul Doamnei Trenuletelor.

Privacy Policy