Despre prieteni neașteptați

22 Oct 2014 by

with BrandiUnul dintre cele mai grele lucruri pe care a trebuit să le fac înainte de plecarea noastră (exceptând mersul la Poliție, dragă X!) a fost să sortez cărțile fetelor. Am investit o mică avere în Biblioteca Irinei. Mărturisesc că pentru Lia am cumpărat mult mai puține cărți decât pentru Irina, dar am scuza că Irina a fost o cititoare foarte atentă și a păstrat toate cărțile ca noi.

Am umplut o cutie mare cu cărțile la care nu puteam renunța și pe care le-am expediat la noua noastră adresă cu doar o zi înainte de îmbarcare. Iar pe restul le-am împărțit în două. Un troller mic, plin cu enciclopedii și cărți de povești a ajuns la Lupeni, la o bibliotecă înființată de Brandi și Dana Bates, doi americani stabiliți în Valea Jiului de o grămadă de vreme. Știți, în Valea Jiului e greu să cumperi cărți, pentru că acolo prețul mediu al unei cărți e echivalentul banilor pentru mâncarea pe două zile, sau cel puțin așa spun mamele din Lupeni. Brandi s-a gândit că poate, dacă fiecare familie contribuie cu o carte nouă, cărțile ajung la mai mulți copii. Între clienții obișnuiți ai bibliotecii sunt și câteva învățătoare, care împrumută cărți pe care le citesc unor clase întregi de copii.

Ideea mi s-a părut fantastică, așa că am sunat-o pe Brandi și i-am propus un interviu pentru Radio. Ne-am împrietenit pe FB, apoi ne-am și văzut. Sigur, ne-am cunoscut în momente foarte tensionate pentru mine, când eram cu nervii franjuri și poate de-asta apariția lui Brandi, luminoasă și solară, dispusă să se roage pentru mine și familia mea, a fost un mic cutremur. Cred că n-a fost întâlnire cu ea la care să nu mi se umple ochii de lacrimi. Imaginați-vă cât de ciudată era situația: iată, eu, o româncă pe picior de plecare definitivă din țară, față în față cu o americancă, și nu orice americancă, una care de bună voie și nesilită de nimeni a ales să se mute definitiv în țara mea, să-și crească aici copiii, să-i trimită la școala de care eu am fugit și mai mult decât atât, să fie o sursă de inspirație pentru toți cei din jurul ei. Și ea, Brandi, îmi spunea că se va ruga pentru noi. Brandi și Dana sunt creștin-ortodocși, asta ca să nu vi se pară că era o încercare subtilă de a mă atrage în vreo biserică nouăraftul irinei.

Nu m-a judecat. N-a încercat să mă convingă de nimic.

La ultima noastră întâlnire, când i-am dus cărțile până în compartimentul de tren, n-am mai avut vreme pentru prea multe vorbe.

Dar când a scos 4 insigne cu drapelul României din geantă și mi le-a dăruit, mi s-au umplut ochii de lacrimi. Uite, a zis, să le pui pe valize, să le recunoști mai ușor.

Greu, greu, greu de povestit ce paradox trăiam, dar știu că înțelegeți.

Am rugat-o să îmi facă o poză cu raftul Irinei, ca să vadă și mândra unde au ajuns cărțile ei.

Mi-a spus că n-au intrat toate în poză și am crezut-o, ar fi fost greu.

Am primit poza în urmă cu câteva săptămâni dar nu am apucat până acum să povestesc despre asta.

lapte_de_la_pieptul_mamei_copertaÎntre timp, Brandi a reușit să aducă în România, împreună cu cei de la Editura Cartea Copiilor, un titlu foarte util pentru tinerele mame: “Lapte de la pieptul mamei”, în ediție bilingvă. Este o carte despre alăptare.

Nu strâmbați din nas… Doar cine n-a trecut prin asta nu știe ce important e să ai cărți pe tema dată.

Apoi a organizat la Cluj o conferință numită Circle of Security, despre o teorie de parenting care mie îmi place.

Brandi și Dana mai organizează tabere pentru copii, în locul ăla despre care aud că e minunat.

Îi învață să supraviețuiască în natură și să lucreze în echipă, plantează câteva idei luminoase în mintea celor ce trec prin mâna lor. Ca de exemplu: există speranță de mai bine. Stă în puterea noastră să producem mai binele ăsta.

Am cunoscut-o prea târziu pe Brandi. Cine știe, poate dacă o întâlneam mai devreme s-ar fi schimbat cărările noastre, e vorbă mare, dar o am în minte de atunci, când ne-am despărțit la Gara de Nord.

Dragă Brandi, sper să ne mai vedem. Până atunci, să-ți meargă bine! Și mulțumesc pentru poze.

Related Posts

Share This

1 Comment

  1. O Idee foarte buna !

Privacy Policy