Despre pubertate precoce și menopauză precoce cu dr. Irina Costache, medic pediatru

5 Feb 2016 by

Uneori, prea devreme poate fi deja prea târziu

Irina Costache, medic pediatru, este prietena mea și plasa mea de siguranță când am probleme medicale. V-am mai povestit despre ea aici și o găsiți și făcând click pe bannerul din dreapta, cel pe care scrie Mămica Pediatru. Pentru că o opinie medicală este importantă în explorarea pubertății precoce și a menopauzei precoce, am rugat-o să discute și cu un medic ginecolog și să adune informațiile într-un singur articol. În acest fel, punând cap la cap postarea de azi și pe cea de ieri, împreună cu valoroasele comentarii de la cititoarele blogului, veți avea un tablou cât de cât lămuritor asupra temei.

Îmi cer scuze pentru lipsa diacriticelor, dar sunt sigură că nu vă va zgâria prea tare retina. Așadar, să-i dăm cuvântul doamnei doctor:

“Ce inseamna pubertate precoce? Ce semne pot observa parintii si cand este necesar un consult medical?

In cazul fetelor primul si cel mai intalnit semn al pubertatii devreme instalate (intre 6 si 8 ani) este cresterea sanilor, care initial poate fi unilaterala. Pilozitatea axilara insotita de mirosul transpiratiei apar simultan si pot reprezenta alte semne de pubertate devreme instalata. Aparitia primului ciclu nu urmeaza imediat, ci de obicei in 2-3 ani de la primele semne, iar puseul de crestere de la pubertate se intampla de fapt mai devreme, ceea ce duce la o  intarziere staturala si o oprire a cresterii in inaltime mai rapida.

Primul element al aparitiei pubertatii precoce la baieti (inainte de 9 ani) este dezvoltarea testiculelor, fenomen care de obicei trece neobservat de catre parinti, copii sau chiar medici (nu intodeauna este dezbracat complet pacientul). Cresterea penisului si a scrotului apar de obicei la un an dupa cresterea testiculelor, iar puseul de crestere se intampla de obicei mai tarziu decat in cazul fetelor.

Care ar fi cauzele? Multiple. Cele genetice sunt citate din nou ca fiind cele mai frecvente, dar imediat dupa, ar fi obezitatea copiilor, in directa legatura cu sedentarismul si o alimentatie necorespunzatoare. Exista evident si cauze medicale, de aceea orice semn de pubertate precoce trebuie sa indrume parintii catre medicul pediatru si apoi catre endocrinolog.

Se poate trata? Are sens  sa mergem la medic sau oricum nu se rezolva nimic? 

Are foarte mult sens, daca este vorba de o cauza medicala, o afectiune, aceasta va fi diagnosticata si tratata in consecinta. Daca diagnosticul stabilit este de  pubertate precoce de cauza necunoscuta/presupusa genetica, exista medicamente care pot incetini acest proces, pot proteja adultul in devenire de complicatiile care pot aparea: emotionale (tineri care nu inteleg ce se intampla cu ei/ele sunt la risc de a incepe viata sexuala devreme, lipsa de integrare sociala – devin marginalizati), fizice (inaltime mica la varsta adulta), etc.

Ce este menopauza precoce? Si la urma urmei, de ce ar conta atat de mult in viata unei femei implinite, cu copii, cu familie, despre care ai zice ca oricum nu isi va mai utiliza materialul genetic?

Menopauza precoce se refera la absenta producerii hormonilor “feminini”, estrogeni, inainte de varsta de 40 ani. Estrogenii sunt produsi de catre tesutul secretor ovarian al femeii, deci mai pe intelesul tuturor, ORICE distruge aceasta capacitate, afecteaza ovarele, poate conduce la menopauza precoce. Daca este vorba de o malignitate/cancer care a necesitat chimioterapie sau extirparea chirurgicala a ovarelor este vorba de o menopauza precoce secundara, la care se asteapta atat medicul, cat si femeia. Sunt insa numeroase alte cazuri in care nu exista nici un motiv aparent pentru instalarea climaxului si totusi se intampla.

Care ar fi cele mai frecvente cauze? Poate aceasta situatie medicala nedorita fi prevenita?

  1. Pe primul plan in toate materialele medicale dedicate este citata genetica. Se stie ca femeia se naste cu un numar bine definit de ovocite care devin ovule mature in perioada fertila, rezerva ovariana este fixa, clara. Studiile medicale spun ca daca mama a avut menopauza precoce, riscul fiicei sa dezvolte aceeasi afectiune este de 6 ori mai mare decat in populatia generala. Cu toate acestea nu exista demonstrata o relatie sigura cauza-efect, deci nu este obligatoriu daca mama a experimentat menopauza precoce si fiicei sa i se intample.
  1. Ne-am fi asteptat ca alimentatia sa aiba un rol? Probabil, din varful penitei, puii cu hormoni ar trebui sa fie de vina pentru toate relele care se intampla. Si totusi nu, nu s-a demonstrat nici o legatura, poate daca vreti una inversa. Se stie ca subalimentatia, mai ales in perioada primei copilarii poate duce la menopauza precoce la maturitate.
  1. Alte cauze demonstrate care care pot lega declinul functiei ovariene inainte de vreme cu aspecte care pot fi modificate au dus la concluzia ca: lipsa alaptatului la san, lipsa exercitiului fizic la fetitele din mediul urban din orasele mari, alimentatia deficitara (aici fiind vorba atat de calitate, cat si de cantitate),  conflictele intrafamiliale (divortul parintilor, existenta unui tata vitreg), toate aceste aspecte contribuie printr-o relatie cauza efect la aparitia pubertatii precoce.
  1. Fumatul (mai ales cel activ, dar si cel pasiv) este citat in toate studiile ca avand un rol esential in aparitia declinului functiei estrogenice a ovarelor. S-a demonstrat ca substantele inhalate odata cu fumatul in organismal femeii au rol distructiv, efectiv omoara ovocitele ovariene, ducand in timp la diminuarea numarului lor (care reamintesc este fix).
  1. Alte cauze sunt cele clar medicale, dar care surprinzator sunt cele mai putin frecvente: bolile autoimune, infectiile virale, afectiunile tiroidiene, anomalii genetice cromozomiale nedescoperite, etc.

S-a pus problema daca exista o legatura tip cauza-efect intre pubertatea precoce si menopauza precoce si, desi ne-am astepta asa sa fie, nu s-a demonstrat. Nu este deloc necesar daca o fetita are menstruatie de la o varsta mica (10-12 ani) sa isi termine rezerva ovariana mai repede. Nu stim de la bun inceput care este numarul ovocitelor fiecarei femei, exista o mare varietate individuala.

Pubertatea precoce este un fenomen al anilor 2000, s-a observat in statistici retrospective cum varsta primei menstre a scazut de la 16-17 ani in anii 1950 la 12, chiar 10 ani in anii 2000. Sunt numerosi factori de mediu legati de acest declin al varstei inceputului pubertatii la fetite si asa cum ne asteptam industrializarea, sedentarismul, stresul scolar sau familial nu sunt doar mentionati, dar s-a si demonstrat ca au impact pe termen lung.

De ce acest subiect? Poate pentru ca efectele fizice si emotionale ale deprivarii hormonale la o varsta tanara pot fi devastatoare? Poate pentru ca tu sau prietena ta experimentati bufeuri de caldura, transpiratii nocturne, lipsa apetitului sexual sau iritabilitate? Poate pentru ca actul sexual a inceput sa devina dureros si neplacut? Poate ca la un moment dat apar tulburari de ciclu care trec neobservate si peste care se trece usor (lasa ca am fost stresata acasa, la job)?

Peste acest tip de simptome se trece foarte usor, fie din rusine, fie nu ajung a fi comunicate corect medicului, fie insusi medicul nu le baga in seama asa cum ar trebui. Asadar, daca simtiti ca ceva nu e in regula, insistati, cautati suport si ajutor pentru ca este o situatie ireversibila, dar ale carei efecte pot fi amelioarate sau controlate. Nu refuzati investigatiile suplimentare, terapia hormonala substitutiva (inca e un mare baubau acest tip de tratament in Romania) sau suportul psihologic.

Menopauza precoce poate trece neobservata si se poate instala chiar inainte de 30 ani. Menopauza precoce te poate mutila emotional pe viata: a descoperi relativ devreme imposibilitatea de a avea un copil este un stress major. Daca majoritatea simptomelor pot fi “ajustate” prin substitutie, functia reproducatoare, din pacate, nu. Poate cel mai important mesaj de luat acasa in aceasta era a vitezei, a deadline-urilor, a competitivitatii, a multinationalelor, a lucrului pana noaptea tarziu, a lui “lasa ca e prea devreme pentru un copil, mai evoluez in cariera” este ca, uneori, prea devreme poate fi deja prea tarziu.”

Pe Dr. Irina Costache o găsiți și pe blogul ei, Mămica Pediatru. Sănătate, doamnele mele!

1 Comment

  1. Adina

    Imi pare bine ca nu s-a demonstrat vreo legaturac cu puii cu hormoni. Multumesc pentru informatie, n-am mai citit-o in alta parte.

Privacy Policy