Despre putinţe, abilităţi şi dorinţe

7 Apr 2008 by

Ne apropiem vertiginos de desprinderea ultimei trepte-balast ce ne mai leagă de prima copilărie. Aseară am renunţat la bara de protecţie introdusă pe sub saltea, ce dădea un contur uşor înclinat patului infantei.
– Nu mai am baaala aia! Nu mai am baaala aiaaa! Am clescuuut! ţopăia micuţa prin camera ei, cu puţin timp înainte de culcare.
– Bravo, Irina, felicitări! Chiar ai crescut, vai, ce frumos arată acum camera ta!
De câteva zile, Irina e în plină acţiune de afirmare a independenţei.
– Nu tu! Mă desculc singulă! – când vreau să o ajut să se spele.
– Vleau fulculiţă maaale nu d-asta de bebeluş! – când încerc să-i dau furculiţa anume cumpărată pentru dânsa, cea cu dinţii mai ascuţiţi şi cu mânerul de lemn, mai butucănos, numai bun de ţinut între degeţele mici…
– Io poooot – când dau să-i pun pasta de dinţi pe periuţa de dinţi.
Şi tot aşa.
Sunt zile stresante în care îmi pierd răbdarea. Am momente în care baloanele ei de săpun nu mă mai amuză, aş vrea să nu mai stea să se uite pe pereţi…
– Mănâncă, Irina,
– Dal mănânc, mami
– Eu văd că te uiţi pe pereţi!
– Dal toată lumea ale ochi, mami
… să-şi pună ghetuţele (iooo pooot) şi să iasă pe uşă mai iute, să nu ne mai aştepte microbuzul, să nu mai stea şoferul cu ochii pe ceas, grăbit să scape mai iute de pe Iuliu Maniu… Într-una din aceste dimineţi în care mă grăbeam, am cam luat-o pe sus. Fără drăgălăşenie, fără menajamente. Ca pe un sac de cartofi. Am aruncat-o pe pat şi am încălţat-o. Ea plângea. Eu aveam nervi. Jos microbuzul aştepta cu motorul mergând. La zece fix trebuia să fiu în faţa microfonului, cât de cât calmă şi stăpână pe mine… Copilul meu nu înţelegea de ce mă supărasem, ea doar făcea baloane de săpun iar eu nu le apreciam.
Am expediat-o la grădiniţă. Pe urmă, când uşa s-a închis, am respirat adânc şi mi-am dat seama că mi-am trimis copilul înlăcrimat în trafic, că nu aveam s-o mai văd decât seara, că am greşit pierzându-mi cumpătul… Că nu mai pot lua înapoi ultimele cinci minute. Aşa că înainte să urc în radio m-am dus la grădi. S-a bucurat când m-a văzut.
– Mami meaaaaa! a strigat şi mi s-a aruncat în braţe.
Am scos-o din sala de mese unde îşi aştepta cuminte al doilea mic dejun. Am luat-o în braţe, am mângâiat-o, am pupat-o, mi-am cerut scuze că am strigat la ea, i-am spus că mami e obosită şi de-aia îşi mai pierde cumpătul…
– Cumpăătul? Ţe e aia cumpăt? m-a întrebat râzând, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat între noi în acea dimineaţă.
Bucuria cu care m-a întâmpinat, lipsa oricărei urme de ranchiună, felul în care m-a luat în braţe, toate astea m-au făcut să mă simt şi mai vinovată. Dar asta n-a împiedicat-o să mă expedieze scurt, cinic, cu prima ocazie când, în casa bunicii fiind, m-a concediat din trei vorbe.
– Mami, vleau să pleci.
În casa bunicii eu nu am voie să mă uit cu ea la filme. Doar buni are voie pentru că buni e prietena ei. Eu nu sunt prietena ei, eu sunt mami. Să plec acasă la mine. Oricât am insistat eu că mai bună prietenă ca mine nu va avea veci, n-am reuşit s-o conving. Aşa că acum îmi port eticheta, cu bunele şi relele pe care le implică şi încerc din răsputeri să-mi amintesc tot timpul că baloanele de săpun sunt importante, mai importante decât graba nebună a vieţii, că mai uşor o trezesc dacă o mângâi puţin pe spate şi mai rapid o îmbrac dacă o las să-şi aleagă singură hainele de seara şi că totul se face mai bine, mai iute, mai cu calm dacă îi dau voie ei să facă tot ceea ce se pricepe.

Related Posts

Tags

Share This

6 Comments

 1. Sprâncenatul

  cat oi fi io de sprancenat, si tot tre’ sa zic: m-ai emotionat

 2. mamica de Sebastian

  Bravo Irina esti fetitza mare
  Ada asa-s copii si eu la fel patesc cu Base,mai ales cind se maimutzareste si zice ca el nu poate:(

 3. Sprâncenatul

  Base? as in Mr. President, big chief of Black Sea?

 4. Ada Demirgian

  Sprancenatule, emotiile sunt bune:)
  Florina, mie mi-a fost rusine…

 5. mamica de Sebastian

  Spincenatu,Base al meu e mult mai mult decit Domnul presedinte de la Marea neagra:))

 6. ChriSmilla

  ma topeste cu totul cand mi-o inchipui cum striga ea “mami meaaaaa” :X:X:X
  sa-ti traiasca domnisoara!

Privacy Policy