Despre viziune şi dowshifting

15 May 2013 by

Stimaţi concentăţeni,

Mă scald într-o mare de treburi care era bine să fi fost gata de ieri. Dar vă las de văzut un Ted Talk susţinut de un domn, Willy Schuster, despre viaţa la ţară, downshifting şi cum se face asta. Eu l-am văzut ieri când mă documentam pentru ce am de făcut zilele astea şi vă zic, mi-a plăcut tare mult de domnul Schuster. Poate şi pentru că recent, în discuţii cu persoane ceva mai luminate ca mine mi s-a explicat că unul dintre păcatele capitale ale României e lipsa de viziune. Suntem suficient de săraci încât să nu ne rămână prea mult timp să ne gândim la viitor. Ce va fi mâine, la anul, peste 5, peste 10 ani, peste 20. Viziunea presupune capacitatatea de a imagina un traseu realizabil, flexibil în funcţie de circumstanţe, dar suficient de bine pus la punct încât lucrurile să nu o ia razna.

Ladies and gents, Willy Schuster, ot Moşna.

Ei şi-acum poate îmi spuneţi şi mie, voi aveţi o viziune de-asta, un plan de viaţă? De unde se apucă aşa ceva?

Related Posts

Tags

Share This

13 Comments

 1. LIV

  Eu n-am un plan de viaţă, cum n-au nici frunzele ramurilor ce-mi intră pe fereastra deschisă.
  Doar îmi spun în gând uneori: “Dă doamne să fie sănătoşi copii mei şi mama şi tata şi sora mea şi fraţii mei şi iubirea vieţii mele şi mâine şi mereu. Şi nici pe mine nu mă lăsa Doamne, că sunt om bun!”

 2. Andra

  Sunt pasionata de fenomenul de downshifting, chiar daca (inca) n-am facut pasul “inapoi”. Tin minte c-am scris despre downshifting in teza de licenta (subiectul era consumerismul). Nu cred ca o sa prinda curand in Romania. Cred ca oamenii trebuie mai intai sa treaca prin niste stadii necesare ca sa ajunga aici. Bogatia si snobismul sunt inca de mare valoare. Apoi, varsta e importanta. Cred ca publicul de la TED nu era chiar cel mai bine ales. Cum spunea si prezentatorul, ai nevoie de un grad de uzura ca sa simti nevoia de liniste, pace interioara, de intoarcere la adevaratele valori ale vietii.

  Inca n-am nici un plan de viata. Deocamdata nu sper decat sa fie una fara prea mult stres, ca sa am sanse sa traiesc mult! 🙂

  • Andra, poate ca publicul nu era bine ales, dar totusi, datorita acelui public am vazut eu clipul… pana la urma a fost bine.

 3. Elena

  Pentru mine viziunea nu este neapărat să ai un plan care să spună cu precizie ce voi face peste o lună, o zi, un an, cinci ani etc..Cred că mult mai important este ce faci pentru tine, pentru a te dezvolta ca persoană pentru a fi pregătiți pentru a face față schimbărilor.În discursul lui a prezentat câteva puncte de referință: viziune, echipă, mentori si valori.. de abordare holistică a vieții…

 4. Ma omoara iconitele astea care trebuiesc intoarse, si faptul ca nu pot copia ce am scris! Am pierdut jum de pag, pt ca a trebuit sa intrerup comment-ul si sa fac alte treburi, apoi nu mi l-a mai luat 🙁 Mi s-a stricat zen-ul :((
  Trebuie sa mi-l regasesc, ca sa scriu din nou …

  • Condica de reclamatii e la Don Pandele. Ca sa scapi de iconite, e de-ajuns sa-ti faci un user pe site si sa te loghezi. 😀 sorry. sorry, sorry.

  • Pentru a copia, select/drag cu mouse-ul si apoi Ctrl-C. Pe iconite se poate da click-uri succesive pana se “indreapta”, fara a fi nevoie sa se foloseasca sliderul de sub ele. Valabil si la comentarea de pe device-urile mobile cu touchscreen…

 5. Liviana

  Foarte fain clipul si mai ales prezentatorul. Nu stiam de el, dar ma bucur ca l-am auzit. Mi-a placut de el si ca structura umana, valorile in care crede. Doar asemenea oameni cred ca pot reusi in masura in care el a reusit. Bravo lui!
  Multumesc pt clip, Anda, m-am regasit oarecum in viziunea lui in sensul ca si eu am avut una.

Privacy Policy