Dr. Irina Costache, medic pediatru – Pediatricblog

8 Oct 2015 by

Ați remarcat probabil în colțul din dreapta sus un banner nou, ce duce spre Pediatric Blog. Autoarea acestui blog este Dr. Irina Costache, medic pediatru, despre care îndrăznesc să spun că îmi e prietenă de ceva ani. Am pus linkul spre site-ul ei pentru că are articole utile și mă gândesc că medici care să răspundă îngrijorărilor mamelor pe blogul propriu nu sunt mulți.

De când suntem în Canada, vorbesc mai des cu Irina decât o făceam când eram la București. Mi-e la îndemână. O am în lista mea de prieteni și când mă apucă fandacsia, o sun. Pentru că aici nu vorbești cu medicul la telefon. Vorbești cu secretara medicului de familie, ca să îți faci programare, ca să îți dea trimitere la medicul pediatru. Există, desigur, walk-in clinics. Adică dacă are copilul 39.8 și dă în frisoane, poți să-l iei pe sus să te duci la Camera de Gardă sau poți să te duci la Walk In Clinic, unde te așezi pe scăunel și îți vine rândul. Eu șocul ăsta al relației pacient-medic l-am avut și în Anglia.

În România, am avut o relație caldă, apropiată și luminoasă cu medicul nostru de familie, care întâmplător era specializat în pediatrie. Când intram în panică, puneam mâna pe telefon, dacă putea răspundea, dacă nu putea, răspundea asistenta ei, dacă nici asistenta nu putea, nu insistam. Mă suna ea când putea. Întotdeauna. Desigur, încercam să nu o sun noaptea târziu. Încercam să n-o caut de Crăciun, de Paște și când mi se părea că urgența mea nu ar trebui să îi invadeze spațiul personal și timpul liber. Nu m-a repezit niciodată. Nu m-a dezamăgit niciodată.

Aici nu e așa. Aici avem un medic de familie de origine română, o doamnă din Timișoara, căreia nu am ce să-i reprosez. Ne vedem cam o dată pe lună pentru diverse, ba adeverințe pentru mine, ba vaccinuri pentru copii, ba alergiile lui Laur, ba tiroida mea… motive sunt, har Domnului, nu-s grave. Dar nu am numărul ei de telefon mobil. Nu-mi permit s-o caut noaptea. Dacă noaptea am nevoie de sfatului unui medic pediatru (da, se întâmplă să ți se taie picioarele și la al doilea copil, nu doar la primul) atunci o sun pe dr. Irina Costache. Șansele mele să o găsesc trează pe Irina îs mai mari decât să aștept să se facă ziuă și să sun la medicul nostru. Și Irina e tot ce îți poți dori de la un medic pediatru. E calmă. E caldă. Știe cum se numesc medicamentele din țara asta nouă. Mi-a explicat ce e Tylenol și ce e Advil (le încurc mereu). Mi-a spus ce investigații să cer. M-a sfătuit unde să caut informații care să aibă totuși valoare de adevăr, să nu fie doar cuvinte pe net.

E plasa mea de siguranță. O porțiune importantă din plasa asta, ale cărei ochiuri mai sunt croșetate și de alți medici. De dr. Cristina Patentașu, un medic oftalmolog extraordinar. De dr. Cristina Diaconu, ginecolog, care mi-a fost alături chiar și de peste mări și țări, într-un moment extraordinar de greu. De soțul ei, dr. Gabriel Diaconu, care e acolo pentru noi ori de câte ori o luăm razna, de mai bine de 7 ani. De Dr. Ruxandra Jurcuț, cardiolog și soțul ei, internistul Ciprian Jurcuț, de dr. Anamaria Riga – medici care lunea asta și-au culcat copiii și pe urmă au stat de vorbă cu Laur despre piciorul care îl doare foarte tare de mult timp și l-au sfătuit ce să ia până azi, când ajunge la medicul nostru de familie. Mi-e dor de mor de dr. Măriuca Carpiuc, Plușica noastră, ai cărei pantofi mari trebuie să-i umple acum dr. Irina Costache, ca medic pediatru, de la distanță… Și-i umple fără să îmi fi cerut ceva în schimb. Îi umple fără să se uite la ceas. Îi umple ținându-și promisiunea făcută la absolvirea facultății. Dacă poate ajuta, ajută, fără să aștepte nimic în schimb.

Voi o puteți găsi la sediul din Lujerului al spitalului Regina Maria. Puteți conta pe tactul ei, pe calmul ei, pe cunoștințele ei. Irina Costache este mai mult decât un medic pediatru. Este și ea mamă. Are doi copii, pentru care tremură la fel cum tremurăm noi. Și din tremurul ăsta experimentat de cealaltă parte a baricadei își croiește atitudinea față de pacient. Vă recomand blogul ei. Vă recomand să o căutați dacă aveți probleme. Vă rog să-i spuneți că veniți din partea mea.

6 Comments

  1. În cazurile în care nu ai la cine apela și e groasă, încearcă cu încredere TeleHealth Ontario. Eu am sunat de sute de ori la ei, mai ales când copiii erau foarte mici, tot ce mi-au spus ei a fost 100% perfect. Și când mi-au spus să mă duc instant la ER că e groasă și eu am zis că mai am vreme, s-a îngroșat de-am ajuns forțat tot acolo. Sunt doar registered nurses, dar știu exact ce spun și fac. Mie mi-au prins tare bine întotdeauna 🙂

  2. cristina

    Ia te uita, sunt si eu pe-ici! Multumesc, il consider un loc de cinste! Va pup pe toti! <3

Privacy Policy